Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristdemokraterna tappar 150 000 väljare

Så ser opinionsläget ut enligt SvD/Sifos senaste undersökning.
M är näst största parti i SvD/Sifos mätning, för första gången sedan riksdagsvalet 2018.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thor och KD tappar motsvarande 150 000 väljare.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kristdemokraterna tappar 150 000 väljare, enligt SvD/Sifos senaste opinionsmätning.

KD, lett av Ebba Busch Thor, backar från 12 procent till 9,5 procent och det är främst kvinnor över 65 som övergett partiet.

Moderaterna ökar däremot, och är nu näst största parti för första gången sedan riksdagsvalet.

I SCB:s senaste partisympatiundersökning – som släpptes den 11 juni och som genomfördes mellan 29 april och 28 maj – visade Kristdemokraterna starka siffror när stödet landade på 10,5 procent. 

Det var en fördubbling jämfört med SCB:s senaste mätning i november 2018. Väljarna kom då främst från Moderaterna som tappade 3,4 procentenheter sedan mätningen förra året. 

Samtidigt hade KD visat på tapp i andra mätningar – efter Dagens Nyheters granskning av hur KD:s Lars Adaktusson genomgående röstat emot abort under sin tid som parlamentariker, som publicerades den 21 maj.

Och enligt SvD/Sifos junimätning är det nu Moderaterna som plockar väljare från Kristdemokraterna. Ulf Kristerssons parti växer från 15,9 procent till 18,4 procent, enligt mätningen. Kristdemokraterna tappar 150 000 väljare. 

Kvinnor lämnar KD - men partiet fortfarande starkt

Att KD-väljare överger partiet beror på två saker enligt Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet: abortfrågan och diskussionen om anhöriginvandring.

– De här två frågorna har varit mycket uppmärksammade i debatten den senaste tiden, och det har inte varit gynnsamt för KD, säger Tommy Möller till SvD.

Det är främst kvinnliga väljare som inte längre stöder Kristdemokraterna enligt Sifo-undersökningen, framför allt de över 65.

Men trots att Kristdemokraterna stöd sjunker, så är partiet fortfarande avsevärt mycket starkare än sommaren 2018.

– För ett år sedan låg Kristdemokraterna på 2,4 procent. Så trots en tillbakagång är siffrorna höga, säger Sifos analyschef Toivo Sjörén.

Liberalerna fortfarande under riksdagsspärren 

För de andra riksdagspartierna ligger stödet på en relativt oförändrad nivå i jämförelse med förra månadens mätning.

Vänstern minskar från 8,9 procent till 8,6 procent och Socialdemokraterna backar en halv procentenhet, från 27 procent till 26,5 procent.

Centern ökar marginellt, från 8,2 procent till 8,8 och likaså Miljöpartiet som får 4,9 procent av väljarstödet mot maj-mätningens 4,5 procent.

Liberalerna, som i dagarna väljer ny partiordförande, ligger fortfarande under riksdagsspärren med 3,7 procent - en minskning med 0,1 procent från maj månad. 

Sverigedemokraterna ligger kvar på 18,1 procent och är därmed tredje största parti.

Såhär genomfördes undersökningen.

Sifo, på uppdrag av SvD och GP, genomförde 9 261 intervjuer med slumpmässigt utvalda personer från 18 år och uppåt, mellan 3–13 juni.

Deltagarna fick frågan: ”Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?”

Ca 1 000 intervjuer gjordes per telefon, och resten genom en webbpanel.

Telefonintervjuerna ges ett större värde (viktas högre) än webbintervjuerna.

Hälften av totalresultatet baseras på telefonintervjuerna och hälften på webbintervjuerna.

Källa: SvD

Uppdatera dig på dagens stora händelser.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.