Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ebba Busch Thors ras i ny mätning

Skops mätning visar att stödet nu är nere på 9,2 procent.
Foto: SVEN LINDWALL

I Skops väljarmätning från maj uppvisade Kristdemokraterna ett stöd på 12,8 procent – men nu har partiet tappat drygt var fjärde sympatisör sedan dess. Det visar Skops senaste väljarbarometer, enligt TT.

Nu är stödet nere på 9,2 procent.

Samtidigt visar undersökningen att Liberalerna ökar från 4 procent till 5,7 – sedan Nyamko Sabuni tagit över rodret.

Skops senaste väljarbarometer kan visa att Kristdemokraterna tappat drygt var fjärde sympatisör sedan den mätningen, som gjordes i maj.

I maj visade Skops väljarbarometer ett stöd på 12,8 procent – en siffra som nu rasar till 9,2 procents stöd.

– Därmed bryts Kristdemokraterna närmast unika framgång under det senaste året då partiet mer än tredubblade opinionsstödet. Kristdemokraternas tillbakagång sedan maj är statistiskt säkerställd, säger Skops analytiker Örjan Hultåker i ett pressmeddelande till TT.

Det är tydligt att Kristdemokraterna inte hade någon effektiv plan för att klara de angrepp som partiet drog på sig efter framgångssagan, kommenterar Hultåker raset.

Storm kring partiet om abortfrågan

Inför EU-valet den 26 maj, kunde Dagens Nyheter berätta att den tidigare EU-parlamentarikern Lars Adaktusson röstat emot aborträtt vid 22 tillfällen.

Under Almedalsveckan kommenterade partiledare Ebba Busch Thor partiets abortpolitik från Expressens scen, med anledning av Adaktussons agerande i frågan.

– Det är klart att abortfrågan är problematisk om människor och väljare tror att vi står för saker som vi inte tycker. Vi står bakom svensk abortlagstiftning fullt ut. Men vi har röstat emot att EU ska besluta om aborträtten, sade hon då.

Socialdemokraterna, tillsammans med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna har fått ökat stöd, enligt Skops undersökning. Därmed återtar regeringsunderlaget ledningen gentemot Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. De leder nu med 1,3 procentenheter över den grupperingen.

– I slutet av EU-valrörelsen lyckades våra politiska motståndare måla upp en felaktig bild av KD. Det medförde ett tapp i opinionen, som syns här och som också har noterats av andra institut. Nu när vi får prata om vår verkliga politik, och inte en vrångbild, har läget stabiliserats, och KD ligger alltjämt på historiskt höga nivåer, säger Per Gudmundson, presschef för Kristdemokraterna.

I juni kunde även en väljarbarometer från Novus visa att Kristdemokraterna tappat väljarstöd. Då sjönk stödet med 2,3 procentenheter till 7,7 procent.

Liberalerna ökar – sedan Sabuni tog över

I slutet av juni valdes Nyamko Sabuni till ny partiledare för Liberalerna, när Jan Björklund klev av från sin post efter tolv år.

Redan syns ett uppsving för partiet, enligt Skops väljarbarometer, då partiet ökat från 4 procent till 5,7 procent i väljarstöd.

Om undersökningen

Frågan: ”Vilket politiskt parti tycker du bäst om i rikspolitiken?” ställdes till 1048 personer i ålder 18 till 84 över hela Sverige, under perioden 25 juni till 16 juli. Siffran i parentes är från en mätning i maj.


Moderaterna: 17,0 (16,4)

Liberalerna: 5,7 (4,0)

Centerpartiet: 9,5 (9,6)

Kristdemokraterna: 9,2 (12,8)

Socialdemokraterna: 25,6 (25,3)

Vänsterpartiet: 8,9 (10,5)

Miljöpartiet: 4,7 (3,7)

Sverigedemokraterna: 18,0 (16,9)


Källa: Skop