Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krisplanen: Låt eleverna äta filmjölk till skollunch

Kommunens krisplan: Låta eleverna äta filmjölk till lunch
Irja Gustavsson (S), kommunstyrelsen ordförande i Lindesbergs kommun, säger att filluncher är det bästa av flera dåliga alternativ. Foto: Socialdemokraterna / Socialdemokraterna
Högstadie- och gymnasieelever kan bli tvungna att nöja sig med filmjölk en gång i veckan. Foto: NILS PETTER NILSSON

Filmjölk till lunch en dag i veckan, det kan bli en verklighet för eleverna i Lindesberg i höst – om förslaget går igenom. 

Anledningen är kommunens dåliga ekonomi.
– Utskottet såg det som det bästa av dem sämsta alternativen, säger Irja Gustavsson (S), kommunstyrelsen ordförande i Lindesbergs kommun.  

I höst kan alla högstadie- och gymnasieelever i Lindebergs kommun komma att serveras filmjölk till skollunch en dag i veckan. Men först på prov i tre månader, till att börja med.   

– Anledningen till det här beslutet är att kostavdelningen går med underskott på två miljoner, säger Irja Gustavsson (S), kommunstyrelsen ordförande i Lindesbergs kommun. 

Men är lösningen att ge filmjölk till eleverna? 

– Det var ett förslag som kom från vår kostavdelning. Vi vet inte ens om det här kommer bli av, kostavdelningen ska titta på möjliga konsekvenser först. Det får vi reda på i augusti när vi kommer tillbaka, säger hon. 

Irja Gustavsson säger att matsvinnet har varit väldigt stort bland högstadie- och gymnasielever, och att de bad kostavdelningen att ta fram olika förslag för sänka matkostnaderna. 

– Det här var ett förslag som utskottet såg som det bästa av dem sämsta alternativen. Förslaget är ett försök på tre månader och sen ska vi göra en utvärdering, men om det blir av vet vi augusti, säger hon. 

Dietisten: ”Näringsfattigt”

Kommunens kostchef Louise Auer säger dock att det är oklart om försöksperioden med filluncher kommer att implementeras överhuvudtaget. 

– Det som inte framgår i protokollet är att det är ju en åtgärd att titta på, den ska risk- och konsekvensbedömas innan den kan genomföras. Vi måste också ha en dialog med barn- och utbildningsförvaltningen och sen en omgång till med beslutande politiker, säger Auer. 

I skollagen står det att eleverna i grundskolan måste erbjudas näringsriktiga skolmåltider. Ulrika Backlund är dietist på Livsmedelsverket och säger att filmjölk, müsli och såna typer av mat passar bäst till mellanmål och frukost. 

– En skollunch ska utgöra cirka 30 procent av elevernas näringsintag varje dag, det kan bli näringsfattigt med bara fil, säger hon. 

”Inget av förslagen är bra”

Louise Auer säger att man från kommunens sida är medveten om att filmjölk kanske inte är tillräckligt näringsrikt. 

– Luncherna ska ju vara näringsrika och följa de rekommendationer och riktlinjer som finns. Men vi tittar över en period med minst två veckor för att se ett snitt. Man näringsberäknar inte varje dag för sig. Men det kan vara en konsekvens, att vi inte når upp till näringsrekommendationerna. 

– Man diskuterar många olika alternativ. Det har diskuterats att minska på ekologiska inköp. Inget av förslagen är bra, det är inget vi vill införa. 

Se dagens toppnyheter

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.