Krisplan förbereddes - C-man sågar alliansen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Annie Lööf har haft problem de senaste veckorna - och nu sågar hennes närmsta man Anders W Jonsson allianssamarbetet.
Foto: Annika Af Klercker

Här är Annie Lööfs nya huvudvärk.

Centerledarens närmsta man Anders W Jonsson totalsågar öppet sina allianskollegor.

I en artikel i BLT hävdar han att Jan Björklund "saboterade samarbetet med Centerpartiet" och säger att KD är "splittrade i 3-4 fraktioner".

När artikeln publicerades skapade den panik i regeringskansliet.

– Jag uttryckte mig mycket olyckligt, säger Anders W Jonsson, vice ordförande i Centern, till Expressen.

Annie Lööf har de senaste veckorna pressats hårt om det kritiserade förslaget till nytt idéprogram. Det sista hon behöver är ett nytt problem på halsen. Det kom därför som ett tungt slag för partiet när Anders W Jonsson, precis när krisen var som värst, uttalade sig mycket kritiskt om sina allianskollegor.

Han intervjuas i en ledare i Blekinge Läns Tidning, där han totalsågar Jan Björklund - och anklagar honom för att "systematiskt" ha saboterat samarbetet med Centern.

– Jag känner ganska många folkpartister som är förtvivlade på grund av Jan Björklund. Han saboterade samarbetet med Centerpartiet och Maud Olofsson, det var systematiskt, säger Anders W Jonsson i BLT.

Han angriper även Kristdemokraterna i artikeln. Anders W Jonsson menar att KD är ett fullständigt splittrat parti.

– De är splittrade i 3-4 fraktioner och har bara partinamnet gemensamt, säger Centerpartiets vice ordförande.

Tvingades att be om ursäkt

När artikeln publicerades den 7 januari spred sig paniken snabbt i regeringskansliet. De fyra allianspartierna pratade ihop sig och förberedde en krisplan.

Anders W Jonsson tvingades be om ursäkt och lovade att göra en pudel om medierna skulle uppmärksamma hans snedsteg.

– Centerpartiet kände att det där blev helt, helt fel. Annie är ju väldigt för alliansen, så när de såg den där artikeln insåg de att det inte var alls bra. Vi pratade mellan partierna om saken och han bad om ursäkt. Centern sade att han skulle göra en pudel om någon ringer om det, säger en källa i regeringskansliet.

När Expressen ringer Anders W Jonsson är det också precis vad han gör.

Så fort han får höra vad det handlar om backar han på alla punkter.

– Det där var olyckliga formuleringar, helt fel av mig. Det står inte för den uppfattning jag har, säger Jonsson till Expressen.

Är du felciterad?

– Jag uttryckte mig mycket olyckligt. Det stämmer inte med den bild jag har.

Varför sade du så om du inte tycker så?

– Det var väldigt olyckliga formuleringar, säger Anders W Jonsson.

Lööf står inte bakom

När Expressen söker Annie Lööf vill hon inte ta i frågan.

– Det är ingenting som Annie står bakom. Det får stå för honom vad han har sagt, säger Jonas Pettersson, pressekreterare hos Centerledaren.

Inte heller Göran Hägglund eller Jan Björklund vill kommentera angreppet från Jonsson.

– Vi känner till artikeln, men det får Anders W Jonsson svara på, säger Elin Boberg, pressekreterare hos Jan Björklund.

Experten: Ett förödande uttalande

Mikael Sundström , statsvetare vid Lunds universitet , tidigare engagerad i Junilistan:

– Det låter helt otroligt. Sett ur ett regeringsperspektiv är det förödande. Sådana uttalanden får inte förekomma överhuvudtaget i en koalition. Det är ett fantastiskt uttalande på många sätt. Så säger man i de värsta kampanjerna om sina politiska motståndare, men inte annars. Det vittnar om att de små partierna börjar känna desperation och går på varandra.

Marie Demker , professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet :

– Det är väldigt öppenhjärtigt och oväntat att han säger på det sättet. I en koalitionsregering förutsätts man ju man hålla ihop och inte hugga varandra i ryggen. Kanske hamnar han i en försvarsposition i all turbulens kring Centern, att han tänker att "nu hoppar alla på oss för att vi har så knasiga idéer, men titta på de andra partierna, de diskuterar ju inte ens".

Jonas Hinnfors , professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet :

– Det är inte särskilt diplomatiskt att säga så som han gör om Björklund. Någonstans har det sluntit i väg. Det är inte så vanligt att vi ser sådant, så det är nog rimligt att han nu backar, för det var nog inte så överlagt. När det gäller KD är det också kontroversiellt, men det är å andra sidan något som de flesta kan se, att det finns interna spänningar i KD.

Så sa Anders W Jonsson

Hur är grogrunden för ideologisk debatt i Sverige, tycker du?

– Ja, den är ju oerhört dålig. Jämför bara med Danmark, där man har en mycket tuff debatt. Kristdemokraterna, till exempel, de vågar inte. De är splittrade i 3-4 fraktioner och har bara partinamnet gemensamt. Och jag känner ganska många folkpartister som är förtvivlade på grund av Jan Björklund. Han saboterade samarbetet med Centerpartiet och Maud Olofsson, det var systematiskt.

Kan du exemplifiera det konkret?

– Nej, det vill jag inte. Men i förhandlingar kan man blockera varandra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.