Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fremskrittspartiet lämnar Norges regering

Siv Jensen, Fremskrittspartiet: ”Avståndet blev för långt”
Statsminister Erna Solberg.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
IS-terrorister i Syrien 2015.Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN
Fremskrittspartiets partiledare Siv Jensen.Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Fremskrittspartiets partiledare Siv Jensen.Foto: FREDRIK VARFJELL / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Under måndagen kallade det norska partiet Fremskrittspartiet (FRP) till ett krismöte. Beskedet: Partiet lämnar Norges regering. 

Detta efter att en konflikt har uppstått då Norge i helgen valde att hämta hem en norsk IS-kvinna. 

– Det fick bägaren att rinna över, säger partiledaren Siv Jensen under en pressträff. 

Det norska partiet Fremskrittspartiet (FRP) kallade till krismöte under måndagen. Flera av partiets toppar kräver att Fremskrittspartiet ska lämna regeringen efter att landet i helgen valde att hämta hem en 29-årig norsk kvinna som misstänks ha varit ansluten till IS.

Strax efter lunch kom så även beskedet: partiet, lett av Siv Jensen, lämnar Norges regering. 

– Vi får inte igenom tillräckligt mycket av vår politik. Därför lämnar vi regeringen, säger Siv Jensen när hon möter den norska pressen efter krismötet, och fortsätter. 

– Jag är oerhört stolt över att vi har genomfört en så bra politik i sex-och-ett-halvt år i regeringen. Regeringens deltagande har alltid varit ett verktyg för oss att genomföra politik, inte ett mål i sig själv.

Jensen bekräftat också att det var den hemvändande IS-kvinnan som rågade måttet för Fremskrittspartiet. 

– Vi kan väl ta hem barn, men inte människor som vill riva ner hela värdegrunden som Norge bygger på. Det fick bägaren att rinna över. Det finns ingen grund för oss att fortsätta i regeringen. 

Än så länge kommer dock statsminister Erna Solberg få stöd från Fremskrittspartiet, FRP, trots att man lämnar regeringen.

– Vi önskar inte byta statsminister i landet. Vi menar att Solberg är den rätta att leda landet också framöver, säger Jensen enligt NRK. 

Efter IS-konflikten i Norge – Fremskrittspartiet lämnar: ”Fick bägaren att rinna över”

Statsminister Erna Solberg håller pressträff om FRP:s besked

Hur Erna Solberg och hennes Høyre-parti kommer behöva hantera Jensens besked är oklart. Fremskrittspartiet är det näst största av de styrande partierna i Norge med 16 procent stort stöd i det senaste valet. Dock har statsminister Solberg fått ställa in sin resa till Davos, där det var tänkt att hon skulle medverka i den årliga konferensen World Economic Forum.

Ungefär en timme efter det att Jensen meddelade FRP:s beslut kommenterade Erna Solberg sin före detta regeringskollegas utträde.

– Jag respekterar att Fremskrittspartiet har en annan uppfattning. Detta var en svår avvägning. Men för mig var det viktigt för pojken att komma hem till Norge och få hjälp. Vi kunde inte låta bli att agera för fridens skull i regeringen. Vi agerade eftersom vi trodde att det var rätt för familjen, och för barnet, säger Solberg. 

På frågan om Siv Jensen och FRP överreagerade på statsministerns beslut svarade Solberg något undflyende.

– Från vad jag upplever att Siv säger i dag är att detta besked kommer ovanpå andra frågor, där de känner att de ges mer synlighet utanför regeringen än i regeringen. 

Enligt Solberg blev statsministern informerad av Siv Jensen om dennes besked tidigare under måndagen. Exakt vad som kommer hända med regeringen framöver vet inte Solberg i dagsläget.

– Vi kommer att prata med de andra två partierna om hur regeringen kommer att fungera i framtiden. Det är naturligt för oss att fortsätta med Granavolden-plattformen (regeringsunderlaget bestående av Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre och Kristelig Folkeparti, expr.anm), men med ett parti mindre i regeringen, säger Solberg på presskonferensen. 

Hjälptes hem efter sjukdomsfall

Det var i lördag efter mycket hemlighetsmakeri som den 29-åriga kvinnan, med norsk-pakistansk bakgrund, och hennes två små barn landade på Gardemoens flygplats i Oslo. 

Norges statsminister Erna Solberg har tidigare sagt att vuxna med IS-koppling inte ska hämtas hem till Norge. Men i detta fall har man gått ifrån de tidigare riktlinjerna på grund av att kvinnans äldsta son har blivit svårt sjuk. Barnet lider troligtvis av den sällsynta sjukdomen cystisk fibros, som främst påverkar lungorna och magtarmkanalen, enligt VG. 

När kvinnan natten till lördag landade i Norge greps hon omedelbart av säkerhetstjänsten. 29-åringen misstänks för att ha deltagit i terrororganisationen IS i Syrien. 

Erna Solberg om kritiken: ”Kompromisser är underskattat”:

Krismötet i Norge kan avgöra regeringens framtid efter IS-konflikten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.