Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Krismöten på skolan: En chock för oss alla

Tidigt på morgonen hade ledningen på skolan i Umeå ett krismöte med anledning av attacken mot kvinnan. Foto: Rolf Höjer

Rektorn var på besök hos den sjukskrivne läraren – som greps för rattfylleri några dagar tidigare – för att kolla hur han mådde.

Då attackerades hon med en yxa.

Sedan dess har det hållits krismöten på skolan.

– Vi hoppas naturligtvis att rektorn, vår vän, överlever det här och att allt ska gå bra, säger Nicklas Wallmark.

Skolan där rektorn och den nu anhållne läraren arbetar höll öppet som vanligt under onsdagen.

Tidigt på morgonen hade ledningen ett krismöte och därefter informerades eleverna om det misstänkta mordförsöket där deras rektor misstänks ha blivit attackerad av en lärare på skolan med en yxa.

Kvinnan skadades allvarligt och hålls nu nedsövd efter operation.

– Vi hoppas naturligtvis att rektorn, vår vän, överlever det här och att allt ska gå bra. Den personal och de elever som vill ha stöd kommer att få det, säger Nicklas Wallmark, verksamhetschef för gymnasieskolorna i Umeå.

Han fortsätter:

– Rektorn som blivit misshandlad är en kollega och anställd som jag har känt väldigt länge. Det är en väldigt duktig person som är omtyckt och duktig på sitt jobb. Det är väldigt tragiskt det som hänt och en stor chock för oss alla.

– Alla är jättechockade och bestörta av det som hänt. Det övergår ens vildaste fantasi. Det är helt extraordinärt att en rektor blir misshandlad när den träffar en person i tjänsten.

Han beskriver rektorn som en omtänksam person. Mötet med läraren var förutbestämt.

– Hon har av all välvilja åkt och träffat en medarbetare som har mått dåligt och varit sjukskriven. Vad som sedan har hänt i den här lägenheten har vi svårt att uttala sig om. Men rektorn har inte gjort något fel.

Mannen ska ha varit sjukskriven sedan han greps för rattfylleri i samband med att han körde på och skadade tre ungdomar.

– Det präglar den här rektorn, att vara en väldigt duktig chef. Det är en extremt omtänksam och bra människa på alla sätt och vis.

I och med att fredagen var en klämdag på skolan hade mannen bara varit borta från jobbet under två dagar – måndagen och tisdagen. Enligt Nicklas Wallmark var han inte avstängd från sitt arbete utan sjukskriven.

– Rektorn bedömde honom som sjukskriven. Han hade inte knappat in det formellt i systemet men alla har rätt att vara sjuk en vecka utan sjukintyg, säger han.

Varken Nicklas Wallmark eller Håkan Kemi, skolchef i Umeå kommun, kände den misstänkte mannen. Men det ska inte ha funnits någon osämja mellan rektorn och läraren sedan tidigare.

– Absolut inte. De kom väldigt bra överens som jag har förstått det och det fanns ingen osämja över huvudtaget. Det var ett helt vanligt möte mellan en anställd och en chef och det som har hänt är en gåta för oss alla, säger Nicklas Wallmark.

Läraren som misstänks för det brutala mordförsöket i Umeå har valt stjärnadvokaten Leif Silbersky som försvarare.

Till en början hade han begärt en lokal advokat men han var förhindrad att åta sig uppdraget.

När den misstänkte mannen tillfrågades om han hade något annat önskemål bad han först om att få lite betänketid. När han återkom hade han valt Leif Silbersky – som tog uppdraget.

– Dels ville han det och dels ringde Umeå tingsrätt och sa att de skulle stå för alla kostnader. Därför åtog jag mig uppdraget, säger han.

Var det något med det specifika fallet som gjorde att du blev intresserad?

– Det finns vissa saker som intresserar mig rent juridiskt men jag går inte in på vad i nuläget.

Har du talat med din klient ännu?

– Ja det har jag gjort. Jag har haft ett ingående samtal med honom men innehållet är inget som jag kommer att diskutera i dag.