Ett 90-tal kvinnor har anmält att de blivit sexuellt trakasserade och i vissa fall rånade i området runt centralstationen i Köln. Foto: Oliver BergEtt 90-tal kvinnor har anmält att de blivit sexuellt trakasserade och i vissa fall rånade i området runt centralstationen i Köln. Foto: Oliver Berg
Ett 90-tal kvinnor har anmält att de blivit sexuellt trakasserade och i vissa fall rånade i området runt centralstationen i Köln. Foto: Oliver Berg
Tysklands jusitieminister Heiko Maas. Foto: Britta Pedersen / Epa / TtTysklands jusitieminister Heiko Maas. Foto: Britta Pedersen / Epa / Tt
Tysklands jusitieminister Heiko Maas. Foto: Britta Pedersen / Epa / Tt
Fem personer har gripits. Foto: Oliver Berg / Epa / TtFem personer har gripits. Foto: Oliver Berg / Epa / Tt
Fem personer har gripits. Foto: Oliver Berg / Epa / Tt

Krismöte i Köln efter larm om sexövergrepp

Publicerad

Borgmästaren i den tyska staden Köln har kallat till krismöte efter uppgifter om ett stort antal rån och sexuella övergrepp under nyårsnatten.

Det rapporterar flera medier, däribland tidningen Der Spiegel.

Tyska medieuppgifter gör gällande att ett stort antal män ska ha varit inblandade i övergreppen och attackerna som ska ha ägt rum på och i närheten av centralstationen i Köln.

Ett 90-tal kvinnor har anmält att de har blivit sexuellt trakasserade och i vissa fall rånade.

Enligt Dagens nyheter, som citerar den tyska tidningen Kölner stadt-unzeiger, säger Kölns borgmästare Henriette Reke att hon kallar till ett krismöte för att: "Vi kan inte tolerera en situation där människor som besöker Köln känner oro för att bli överfallna".

Representanter från såväl federal polis som delstatlig polis ska tillsammans borgmästaren Reker och stadsdirektören Guido Kahlen ha en "säkerhetskonferens" för att gå igenom konsekvenserna för det som har hänt.

Oroligt även i Hamburg

Kölns högste polischef Wolfgang Albers försäkrar att polisen tar händelserna på stort allvar, men under tisdagen hade endast fem personer gripits - och det är ännu oklart hur pass kopplade brottsmisstankarna är till händelserna som uppges ha skett under nyårsnatten.

Även i Hamburg, i kvarteren kring St Pauli, uppges liknande händelser ha utspelat sig. Enligt Süddeutche Zeitung har ett stort antal unga män omringat kvinnor, sexuellt trakasserat dem samt rånat dem.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag