Foto: Sandberg / Scanpix Fredrik
 Foto: Sandberg / Scanpix Fredrik

Krismöte i centern om nya FRA-lagen

Publicerad
Uppdaterad
Centern kallade på måndagseftermiddag till ett krismöte om den nya FRA-lagen.
I partiet finns oenighet och riksdagsmannen Sven Bergström är en av dem som inte har bestämt sig.
- Jag har inte talat med någon som inte våndas inför beslutet, säger han till Expressen.se.
På onsdag klubbas det omdiskuterade förslaget om utökad avlyssning av dator- och teletrafik, den så kallade FRA-lagen, i riksdagen,
Trycket på alliansens riksdagsledamöter ökar för varje dag och riksdagshuset bubblar av uppgifter.
- Jag har inte talat med någon som inte våndas inför beslutet, säger den centerpartistiske riksdagsmannen Sven Bergström till Expressen.se.

"Har blivit mejlbombad"

Många hade på måndagseftermiddagen inte bestämt sig för hur det ska rösta.
Sven Bergström har tagit intryck att den starka opinionen mot lagförslaget.
När frågan var uppe i riksdagen förra gången röstade han ja.
Men nu är han inte lika säker.
- Det är klart att jag tagit intryck av opinionen. Hela riksdagen har blivit mejlbombad, säger han till Expressen.se.

Väntar med kommentar

Bergströms partikamrat i riksdagen, Annie Johansson, vill inte kommentera hur hon planerar att rösta när Expressen.se når henne på måndagseftermiddagen.
– Jag ger kommentarer efter debatten i morgon, säger Annie Johansson.
Frågan är så laddad att centerpartiet på måndagseftermiddagen tvingades att sätta in ett extra gruppmöte, rapporterar Svenska Dagbladets nätupplaga.
På mötet väntas Fredrick Federley och Annie Johansson berätta för sina partikamrater hur de tänker rösta.
Gruppledaren Roger Tiefensee hoppas att alla ska ställa bakom propositionen.
– Min målsättning är att vi ska bli eniga, att vi håller ihop och står bakom propositionen, säger Roger Tiefensee till SvD.se.

Fortfarande tvekan


När mötet pågått i tre timmar tvekade centerns riksdagsgrupp fortfarande, rapporterar TT.
Då ajournerades mötet.
- För att en litet mindre grupp ska kunna sätta sig och hitta en lösning, typ en röstförklaring, som hela gruppen kan stå för, förklarar gruppledaren Roger Tiefensee för TT.
TT:Betyder det att det är fler än Annie Johansson och Fredrick Federley som är mot förslaget?
- Det är fler som har haft stora tveksamheter, men samtidigt har vi en gemensam inställning att vi ska hålla ihop gruppen och att vi ska lösa frågan, sade han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag