Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krismöte efter skandal på Lundsbergs skola

Styrelsen i Stiftelsen Lundsbergs skola höll ett extrainsatt styrelsemöte på måndagskvällen efter att två elever ska ha brännskadats under en nollning.

De nio elever som misstänks för grov misshandel kommer inte få vistas i skolan under den här veckan.

– Det är både för elevernas och för skolans skull som vi tycker att det vore bra med lugn och ro, säger styrelseledamoten Ulf Rehnmark till Expressen.se.

Samtidigt som polisen undersöker omständigheterna kring vad som hände i lördags vid nollningen som spårade ur så gör Lundbergs skola en egen utredning.

Utredningen initierades av skolans rektor Staffan Hörnberg och leds av internatchefen Björn Söderman.

Vid 19-tiden på måndagskvällen hade styrelsen ett extrainsatt möte där de diskuterade vilka åtgärder som kan vidtas.

– Vi har diskuterat de nio eleverna som är misstänkta och hur vi ska hantera dem, om det är några åtgärder vi kan vidta. Men vi kom fram till att vi är förhindrade av skollagen att stänga av dem. För att man ska göra det måste det bedömas att de både är ett hot mot tryggheten i skolan, alternativt stör utbildningen. Vi ser inte att de gör det. Det här var en enstaka händelse, säger styrelseledamoten Ulf Rehnmark.

Kan man inte säga att de utgör ett hot mot tryggheten efter det som har hänt?

– Det bedöms vara en engångshändelse. För att kunna stänga av måste det finnas ett mer långvarig hot kring att eleverna ska störa. Vi gör inte den bedömningen.

Kommer att vistas hemma

Men styrelsen väljer ändå att markera mot de nio misstänkta eleverna.

– Vi tycker att det är olämpligt att de här eleverna vistas i skolan under den här veckan när vi gör utredningen. Det är både för elevernas och för skolans skull som vi tycker att det vore bra med lugn och ro. Därför kommer vi ha en dialog med föräldrarna till eleverna om att de i samförstånd kommer vistas hemma under den här veckan. Vi jobbar samtidigt vidare med utredningen, säger Rehnmark.

Styrelsen har skaffat sig en bild av händelseförloppet vid den urspårade nollningen men har blivit ombedda av polisen att inte berätta några detaljer.

– Det handlar nog väldigt mycket om oförståndiga elever, sinnet har runnit ur dem helt enkelt och de har hetsat upp varandra kring något som inte är okej. Det är helt enkelt obetänksamhet och de här eleverna är djupt ångerfulla i dag.

Besvikelse, ilska och bestörtning

Internatchefen Björn Söderman berättar att han reagerade starkt när han fick höra om händelsen.

– Besvikelse, ilska och bestörtning. Nu är det någon som drabbas fysiskt och ganska många som drabbas psykiskt, det är det som är det värsta. Det är det man reagerar oerhört på.

Det finns två målsägande efter den urspårade nollningen och i båda fallen rubriceras brottet som grov misshandel.

Nio elever är misstänkta för brott.

Den elev som tvingades uppsöka sjukhusvård efter att, enligt uppgifter, fått brännskador av ett strykjärn återvände till skolan i söndags kväll tillsammans med sina föräldrar.

– Eleven kommer behöva lite omplåstring och omsorg av skolans sjukvårdspersonal, säger Ulf Rehnmark.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.