Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krismöte efter oron i Rinkeby i helgen

Oroligheterna i RInkeby har pågått sedan i fredags.Foto: Jonas Lemberg
I dag håller polisen stabsmöte för att diskutera situationen.Foto: Maja Suslin / TT
Brandbilarna fick inte polisens tillstånd att ta sig in till brandhärdarna.Foto: Maja Suslin / TT

Det har varit mycket oroligt i Stockholmsförorten Rinkeby under de senaste nätterna.

Sent på söndagskvällen kastades en brandfackla in i gamla polisstationen och ungdomar kastade sten på polis och räddningstjänst som försökte ta sig fram.

På måndagen har polisen kallat till ett stabsmöte.

– Vi funderar just nu på vart det här kan ta vägen och hur vi ska hantera situationen, säger Jörgen Olsson, närpolischef i Södra Järva.

Oroligheterna startade i lördags kväll när en polispatrull försökte stoppa och kontrollera ett fordon som satts i samband med ett inbrott.

Tre män sprang från bilen medan tre andra satt kvar i baksätet. När polisen skulle kontrollera dessa attackerades de snart av 15-20 ungdomar som kastade stora stenar mot polisen, uppger närpolischefen Jörgen Olsson.

– De två poliserna förflyttade sig i sidled för att fly undan, och i samband med det har de dragit sitt vapen och skjutit ett varningsskott, säger han.

Värsta på länge

I och med varningsskottet lugnade situationen tillfälligt ner sig. Polisen fanns kvar på platsen för att förklara situationen för lokalbefolkningen.

Men oroligheterna blossade återigen upp på söndagskvällen då brandfacklan kastades in i gamla polisstationen, fordon sattes i brand, rutor krossades och en barrikad byggdes på vägen in till Rinkeby centrum.

Så fort polisen dök upp i området attackerades de av stenar, uppger Jörgen Olsson.

– Vi har haft en rad sådana händelser under våren och sommaren när det blivit stenkastning mot polisen. Men det har alltid lugnat ner sig efter en stund. Händelsen i går kväll var det värsta som varit i Rinkeby på ett bra tag, säger han.

"Det är livsfarligt"

Tre brandstationer kallades till Rinkeby men fick av säkerhetsskäl inte polisens tillstånd att ta sig fram till brandhärdarna.

Bilarna fick brinna ut och polisen släckte själv branden i gamla brandstationen med brandsläckare.

Vid tvåtiden på natten hade situationen lugnat ner sig. Poliser och nattvandrare från bland annat moskén och somaliska föreningen rörde sig bland de ungdomar som var kvar ute på gatorna.

Enligt Jörgen Olsson har varningsskottet uppfattats som en provokation av ungdomarna. Hans tolkning av händelseförloppet är att ungdomarna nu har mobiliserat sig för att hämnas.

– Det har blivit normaliserat att kasta sten mot polisen och ungdomarna tänker inte på vad konsekvenserna kan bli. Men det är en otrolig risk för poliserna som jobbar i området. Att bli träffad i huvudet av en stor sten kan vara livsfarligt, säger han.

Kan kalla in resurser

Det har inte skett några gripanden i samband med helgens oroligheter. Ingen person ska heller ha skadats.

Polisen kommer under måndagen att åka till Rinkeby centrum för att visa närvaro och informera boende. Man har även stor hjälp av stadsdelen, föreningar och ungdomsgrupper som hjälper till att skapa dialog.

– Vi kommer ha förhöjda numerärer i eftermiddag och i kväll, säger Jörgen Olsson.

Under dagen hålls ett stabsmöte på länskommunikationscentralen för att bestämma om situationen ska uppgraderas till en så kallad "särskild händelse". I så fall får polisen möjlighet att kalla in stora resurser från hela länet.

Vill ha ursäkt

Många krafter arbetar redan i området. Ibrahim Bouraleh, ordförande på Islamiska förbundet i Järva, berättar att de i kväll, klockan 20.30, håller ett informationsmöte för medborgarna på Brottförebyggande centrum i Rinkeby.

– Vi ska försöka mobilisera så mycket folk och föräldrar som möjligt för att vara ute, synas, och prata med det fåtalet ungdomar som ställer till problem, säger han.

Ungdomarna som moskéns personal talat med under de senaste kvällarna har velat ha en ursäkt från polisen.

– De anser att polisen använde övervåld när de sköt varningsskott, säger han.

"Vi ställer upp"

Moskén har ett bra samarbete med polisen och Ibrahim Bouraleh tycker att polisen i området försöker så gott det går.

Han ser dock en risk för att det kan bli oroligt om polisen kallar in förstärkning från andra polisområden.

– Men vi hoppas att det blir lugnt framöver. Vi kommer att ställa upp för att se till att det finns vuxna ute, och jobba för att föräldrarna ska ha koll på sina ungdomar, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.