Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Krismöte efter flyktingström

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Migrationsverkets operative chef Mikael Ribbenvik.
Foto: Lisa Mattisson
Tusentals flyktingar anländer till Sverige varje dag. Här tas flera emot på Centralen i Stockholm.
Foto: Meli Petersson Ellafi
Foto: Anders Ylander

Den senaste veckan har Sverige tagit emot tusen nyanlända varje dag.

I ett extrainsatt möte har myndighetens högsta chefer informerat regeringen om att man nu vidtar krisåtgärder för att kunna hantera trycket.

– Det är viktigt att förklara för uppdragsgivaren att vi flyttar om personal och att andra delar kommer att bli lidande. Vi kan inte göra allt på samma gång, säger operative chefen Mikael Ribbenvik.

Flyktingar och migranter som har tagit sig genom Europa fortsätter att anlända till Sverige i stora antal. De senaste dagarna har Sverige tagit emot omkring tusen asylsökande per dag och nästan lika många har dagligen rest genom landet för att ta sig vidare till grannländer i Norden.

På onsdagen reste Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson och myndighetens operative chef Mikael Ribbenvik till Stockholm för ett extrainsatt möte på Rosenbad med justitie- och migrationsminister Morgan Johanssons närmaste man statssekreterare Lars Westbratt.

Under mötet meddelade myndigheten regeringen att man nu vidtar krisåtgärder för att hantera den hårt ansträngda situationen.

Ledningsstab tar över ansvaret

– De senaste sju dagarna har vi haft över 6 000 asylsökande. Alla de här människorna behöver skydd och boende. Det är ett helt nytt läge och vi jobbar dygnet runt, säger Migrationsverkets operative chef Mikael Ribbenvik.

Efter beslut från Ribbenvik kommer en ledningsstab nu ta över ansvaret för samtliga av Migrationsverkets sex regioner och samla myndighetens resurser. Personal från olika delar av landet kommer att flyttas, främst till Malmö och region Syd som för tillfället är under väldigt hård press.

Omfördelningen av resurser sker inte utan konsekvenser, menar Ribbenvik, som under mötet också förklarade för regeringen att andra delar av verksamheten kommer att bli lidande.

– Vi kan inte göra allt på samma gång, säger han.

Behöver fler temporära boenden

Den största utmaningen som Migrationsverket nu ställs inför är att hinna registrera alla asylsökande och hitta temporära boenden i närheten av anläggningarna där registreringen sker.

– Vad gäller boenden av mer permanent karaktär så ser det bättre ut. Däremot kommer vi att behöva betydligt fler platser än vi har i dag för att möta behovet framöver, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Myndigheten informerar löpande regeringen om det rådande asylläget i landet. I den senaste rapporten från i juli låg prognosen på 74 000 asylsökande under 2015. Den senaste tidens utveckling kommer att leda till att den siffran höjs i nästa rapport som kommer i oktober.

Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson.
Foto: Jens L'Estrade

– Siffran kommer att revideras uppåt, men vad den landar på vet varken jag eller någon annan i nuläget, säger Fredrik Bengtsson.

Gränskontroller inte aktuella

Under torsdagskvällen finns justitie- och migrationsminister Morgan Johansson inte tillgänglig för en kommentar kring läget.

Hans pressekreterare Jonatan Holst meddelar att regeringen har fått veta att Migrationsverket är under hårt tryck, men att myndigheten anser sig kunna hantera situationen.

– Det finns en kontinuerlig beredning på regeringskansliet för att titta på åtgärder för att underlätta situationen, säger Jonatan Holst.

Han menar att det i dagsläget inte är aktuellt, likt flera andra länder i Europa, att svara på inflödet av flyktingar och migranter med hårdare polisiära åtgärder i form av exempelvis gränskontroller.

– Det är något som i så fall ska initieras av polisen och några sådana signaler har vi inte fått. Bedömningen de har gjort är att det inte är aktuellt i nuläget, säger Jonatan Holst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.