Sjuksköterskor runtom i hela landet varnar nu för den eskalerande vårdkrisen. Foto: Sara StrandlundSjuksköterskor runtom i hela landet varnar nu för den eskalerande vårdkrisen. Foto: Sara Strandlund
Sjuksköterskor runtom i hela landet varnar nu för den eskalerande vårdkrisen. Foto: Sara Strandlund
Expressen har varit i kontakt med ett 30-tal sjuksköterskor från Skåne till Norrbotten. Tillsammans tecknar de en skrämmande likartad bild av situationen i den svenska vården, och i synnerhet hur kritiskt läget är på akutmottagningarna. Foto: Stefan Lindblom/ Hbg-Bild / BESTÄLLT JOBB:COPYRIGHT:HELSINGBORGS-BILD AB KVÄLLExpressen har varit i kontakt med ett 30-tal sjuksköterskor från Skåne till Norrbotten. Tillsammans tecknar de en skrämmande likartad bild av situationen i den svenska vården, och i synnerhet hur kritiskt läget är på akutmottagningarna. Foto: Stefan Lindblom/ Hbg-Bild / BESTÄLLT JOBB:COPYRIGHT:HELSINGBORGS-BILD AB KVÄLL
Expressen har varit i kontakt med ett 30-tal sjuksköterskor från Skåne till Norrbotten. Tillsammans tecknar de en skrämmande likartad bild av situationen i den svenska vården, och i synnerhet hur kritiskt läget är på akutmottagningarna. Foto: Stefan Lindblom/ Hbg-Bild / BESTÄLLT JOBB:COPYRIGHT:HELSINGBORGS-BILD AB KVÄLL

Krisen i sjukvården

Publicerad

Vårdpersonal som gråter när de kommer hem efter jobbet.

Patienter som får vänta i timmar i brist på personal och vårdplatser.

Sjuksköterskor runtom i hela landet varnar nu för den eskalerande vårdkrisen.

Expressen har varit i kontakt med ett 30-tal sjuksköterskor från Skåne till Norrbotten. Tillsammans tecknar de en skrämmande likartad bild av situationen i den svenska vården, och i synnerhet hur kritiskt läget är på akutmottagningarna. Människor kan bli liggande i upp till två dygn innan de slussas vidare till en vårdavdelning. Andra patienter skickas hem utan att ens ha fått träffa en läkare. Flera sjuksköterskor säger att vårdmiljön inte längre går att betrakta som patientsäker.

 

LÄS MER: Larmet från svenska sjukhusen: "Det är inte säkert för patienterna"

 

Sjuksköterskor sjuka av stress

Och mitt i allt detta sjuksköterskor som knappt hinner gå på toa under arbetsdagen, som viker undan med blicken från patienterna av skam för hur vården bedrivs. Som lider av magkatarr och sömnproblem på grund av den konstanta stressen.

Om de nu ens är kvar på sjukhusen, vill säga.

Många vittnar om hur de själva eller deras kolleger lämnar jobben inom landstingen för lugnare, mer välbetalda jobb utomlands eller inom den privata sektorn.

Flera vittnesmål kommer från Södersjukhuset i Stockholm.Foto: Sara Strandlund

Krismöten i landstinget

Så sent som i går träffades styrelsen för tre av de största sjukhusen i Stockholm i ett extrainsatt krismöte för att komma till rätta med det enorma trycket på akutmottagningarna på Danderyds sjukhus, Södersjukhuset och Södertälje sjukhus.

Enligt styrelseordförande Johan Assarson finns det få snabba lösningar på problemet.

– Man kan konstatera att akutsjukvården är ansträngd, och det är den i hela landet egentligen, säger han i en intervju med DN.

I dag kom också besked från Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg att man planerar att öppna ett 50-tal nya vårdplatser för att komma till rätta med det ansträngda läget.

 

LÄS MER: Sjukvården är så sjuk att människor dör

 

Väntetiden ökar i vården

Samtidigt visar nya siffror från Socialstyrelsen att väntetiden på landets akutmottagningar fortsätter att öka. Från 2010 till 2015 ökade väntetiderna med drygt en halvtimme.

Den trenden fortsatte i fjol.

Mellan juli 2015 och juni 2016 var medianväntetiden på akuten tre timmar och nio minuter. Det är en ökning med tio minuter jämfört med första halvåret 2015.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag