Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Krisen i Miljöpartiet – steg för steg

Det har varit en mardrömstid för Miljöpartiet och språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin.

Här är stegen som ledde till krisen i Miljöpartiet.

Kaplans middag med extremister

På torsdagsmorgonen den 14 april, spreds bilder från en middag anordnad av affärsnätverket TÜMSIAD från sommaren 2015. På bild tillsammans med bostadsminister Mehmet Kaplan fanns llhan Senturk, ordförande för svenska Grå Vargarna, en turkisk högerextrem och ultranationalistisk grupp samt Barbaros Leylani, turkiska Riksförbundets vice ordförande, som nyligen tvingats avgå efter att ha hetsat mot armenier på Sergels torg.

Har träffat islamister flera gånger

Foto: Anna Svanberg / ANNA SVANBERG GT-EXPRESSEN

Senare samma dag avslöjar SVT att MP-ministern vid flera tillfällen träffat representanter för islamistiska organisationen Milli Görüs.

Fridolin uttalar förtroende

Trots det uttalar språkröret Gustav Fridolin på fredagen förtroende för sin minister.

Foto: Expressen

Kaplan jämförde med nazister

Svenska Dagbladet avslöjade under söndagen att Mehmet Kaplan jämfört israelers agerande mot palestinier med nazisternas behandling av judar.

Foto: Lisa Mattisson Exp / LISA MATTISSON EXP

Löfven meddelar Kaplans avgång

12:30 på måndagen meddelade Stefan Löfven på en presskonferens på Rosenbad att han beviljat Kaplans begäran om entledigande. Beslutet kom efter en "samlad bedömning, enligt statsministern.

Regeringssprickan blir tydlig

Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Regeringssprickan blev tydlig när språkrören fortsatt stod upp för Kaplan.

Romsons tabbe om terror

Romson kallade terrorattackerna i USA 11 september för "olyckor". Foto: / SVT

På tisdagen den 19 april gästade Åsa Romson SVT:s morgonprogram och kallade terrorattentaten i New York 2001 för 9/11-olyckorna. Romson förklarade sig med att det var en olycka för Sveriges muslimer - att både diskrimineringen och hatet ökade - men floden av kritik gick inte att hejda.

MP försökte påverka SVT

"Aktuellt"-redaktionen planerade att vika en stor del av onsdagens program åt krisen efter Kaplans avgång. Gustav Fridolins närmaste man, Magnus Johansson, planeringschef på utbildningsdepartementet, gillade inte upplägget och ville i stället erbjuda MP-röster som var kritiska mot nomineringen av Khan i utbyte mot att redaktionen skulle "steka" delen om Kaplan.

Yasri Khan.

Khan vägrade ta kvinna i hand

Yasri Khan, nominerad till partistyrelsen vägrade ta TV4:as kvinnliga reporter i hand. Hans agerande orsakar en kritikstorm där många ifrågasätter partiets värderingar kring jämställdhet. Khan hoppar av sin kandidatur.

Foto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Fridolin förstår inte problemet

 

 

I torsdags gästade Gustav Fridolin morgonsofforna och medgav att han känt till Khans inställning men inte förstått hur kränkande det kunde vara.

Första avgångskraven kommer

Under lördagen kom det första avgångskravet mot Fridolin och Romson. I ett öppet brev skriver Etelka Huber, kommunalråd i Nässjö, att Romson och Fridolin borde ta sitt ansvar för vad som hänt och avgå.

Språkrören ställer sina platser till förfogande

På måndagen kallade Fridolin och Romson till pressträff efter flera dagars tystnad. De berättade att man ser allvarligt på den kritik och de frågor som har uppstått internt kring deras ledarskap. Sa att man vill leda partiet genom en "nystart", men att detta kräver ett stort mandat från partiets kongress i mitten av maj. För detta har valberedningen ombetts undersöka fler möjliga kandidater till språkrörsposterna.

Foto: Lars Pehrson/Svd/Tt / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN

Nya avgångskrav mot Romson

Efter språkrörens besked valde flera tunga MP-företrädare att gå ut med sin kritik mot dem på tisdagen. Före detta språkröret för Grön ungdom Magda Rasmusson och partistyrelseledamoten Lennart Olsen var några av dem som krävde Åsa Romsons avgång.

 

Derya Uzel Senir

MP-företrädare får lämna sina uppdrag

Uppgifter har cirkulerat i sociala medier om hur MP-lokalpolitikern Derya Uzel Senir lovat väljarna att partiet ska arbeta för att det armeniska folkmordet inte ska erkännas. MP Stockholm uppmanade under onsdagen Derya Uzel Senir att lämna sina uppdrag.

Första distriktet kräver språkrörens avgång

På torsdagen kräver Miljöpartiet i Norrbotten som första distrikt språkrörens avgång. Distriktet vill se finansmarknadsminister Per Bolund respektive biståndsminister Isabella Lövin som nya språkrör.

 

S-väljare vill dumpa Miljöpartiet

Efter alla turer genomförde Sifo, på uppdrag av Svenska Dagbladet (SvD), en mätning som visade att allt fler socialdemokratiska väljare vill avbryta regeringssamarbetet med Miljöpartiet. 45 procent av de svarande väljarna ville se en annan regeringskonstellation än den nuvarande.

Miljöpartiet tappar i opinionen

I Novus månatliga opinionsmätning på uppdrag av Ekot framgår det att Miljöpartiet förlorar stöd. Siffran för partiet är den sämsta som någonsin har uppmätts i mätningarna.

 

Foto: Peo Möller / KVP/EXPRESSEN

Kritiken från LO:s ordförande

I sina första maj-tal i Skåne spär LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson på kritiken mot Miljöpartiet. Bland annat säger han att "LO-medlemmar inte gillar miljöpartister, det har LO-medlemmar aldrig gjort".

Riksdagsledamoten: Avgå Romson!

I SVT:s Agenda tas på söndagen Miljöpartiets kris återigen upp som ett av huvudämnena. Riksdagsledamoten Karin Svensson Smith (MP) kräver i programmet Åsa Romsons avgång och menar att hon hellre ser Isabella Lövin som språkrör.

 

 

Foto: Cornelia Nordström

Maria Wetterstrand kommenterar krisen

Miljöpartiets före detta språkrör Maria Wetterstrand var tidigt tydlig med att hon inte vill göra comeback som språkrör. Däremot har hon idéer om hur partiet ska ta sig ur krisen, och under tisdagen menar hon bland annat att företrädare måste börja ta fler högljudda politiska diskussioner.

Schlyter kandiderar inte

Trots stöd från många och medial uppmärksamhet väljer riksdagsledamoten Carl Schlyter (MP) under onsdagen att en gång för alla klargöra att han inte kommer att kandidera till posten som språkrör. I stället anser han att det bästa vore om nuvarande språkrör sitter kvar.

 

Foto: Lisa Mattisson Exp / LISA MATTISSON EXP

Lövin är ingen kandidat - ännu

Senare under onsdagen meddelar biståndsminister Isabella Lövin (MP) att inte heller hon är en kandidat till posten som språkrör. Men trots detta fortsätter spekulationerna eftersom Lövin inte svarar på vad som händer om valberedningen föreslår henne som nytt språkrör.

 

Foto: Patrik C Ã Sterberg / PATRIK Ã STERBERG/STELLA PICTURE STELLA PICTURES

Miljöpartiet minst i riksdagen

I en extra Sifo-mätning, först publicerad under torsdagen i SvD, står det klart att botten är nådd för Miljöpartiet, bokstavligt talat. Partiet samlar endast 4,3 procent av väljarnas röster och delar således sistaplatsen i mätningen tillsammans med Kristdemokraterna.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!