Krisansvarig fick ingen info – på flera timmar

Stockholms finanslandstingsråd Iréne Svenonius är mycket kritisk till hanteringen efter att en falsk VMA-signal skickades ut under lördagskvällen.
Foto: Anna Molander
Varningssignalen VMA ljöd under söndagskvällen i Stockholm.
Foto: JOHAN EKLUND / MSB

Varningssignalen VMA ljöd under söndagskvällen i Stockholm – utan att något hade hänt.

Trots det tog det flera timmar innan ansvarig politiker i Stockholm, finanslandstingsrådet Iréne Svenonius, meddelades, skriver Dagens Nyheter.

– Väldigt mycket har gått fel. ”Faran över” ska blåsas efter ett felaktigt larm, säger hon till tidningen.

Vid 22-tiden på söndagskvällen var det många Stockholmare som hajade till. Varningssignalen VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, men kanske mer känd som Hesa Fredrik, ljöd över Stockholm. Under tiden gick det inte att nå MSB och polisen, varken via telefon eller deras sajter.


LÄS MER: Detta är Hesa Fredrik – ett varningssystem 


Men det var ingenting som hade hänt – det var en teknisk miss. Nu reagerar finanslandstingsrådet Iréne Svenonius, ansvarig politiker för krisledning i Stockholm, på att "faran över"-signalen aldrig hördes. Den ska enligt regelverket blåsas direkt efter ett felaktigt larm.

Själv befann hon sig inte i Stockholm när signalen ljöd, utan fick själv information genom kontakter och medier och sociala medier, skriver SvD.

Varningssignalen VMA ljöd under söndagskvällen i Stockholm.
Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Kritiskt till VMA-missen

Iréne Svenonius är mycket kritisk till att SOS:s, polisens och MSB:s sajter gick ner under tiden som den falska VMA-signalen ljöd.

– Vad händer om det blir en verklig händelse? Och det inte är semester utan stan är full med folk? Då blir trycket på sajterna ännu högre. Det som nu har hänt tyder på att systemen är underdimensionerade, säger hon till Dagens nyheter.


LÄS MER: Kändisarnas oro efter varningslarmet: "Läskigt" 


Svenonius berättar för Dagens Nyheter att hon själv tagit egna kontakter med statliga myndigheter för att få information. Men själv har hon inte blivit kontaktad och ställer sig nu kritisk till att informationen inte gått den rätta vägen. Nu vill finanslandstingsrådet att händelsen med den felaktiga varningssignalen ska utredas på högsta nivå.

– Ytterst måste detta ledas från regeringskansliet och av de myndigheter som har ansvaret för Sveriges säkerhet. För det som har hänt är precis så som en främmande makt skulle kunna göra för att skada Sverige. Väldigt mycket har gått fel och jag skulle vilja veta varför, säger hon till Dagens Nyheter.


LÄS MER: Frågor och svar om Hesa Fredrik-missen 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.