Stockholms finanslandstingsråd Iréne Svenonius är mycket kritisk till hanteringen efter att en falsk VMA-signal skickades ut under lördagskvällen. Foto: Anna MolanderStockholms finanslandstingsråd Iréne Svenonius är mycket kritisk till hanteringen efter att en falsk VMA-signal skickades ut under lördagskvällen. Foto: Anna Molander
Stockholms finanslandstingsråd Iréne Svenonius är mycket kritisk till hanteringen efter att en falsk VMA-signal skickades ut under lördagskvällen. Foto: Anna Molander
Varningssignalen VMA ljöd under söndagskvällen i Stockholm. Foto: JOHAN EKLUND / MSBVarningssignalen VMA ljöd under söndagskvällen i Stockholm. Foto: JOHAN EKLUND / MSB
Varningssignalen VMA ljöd under söndagskvällen i Stockholm. Foto: JOHAN EKLUND / MSB

Krisansvarig fick ingen info – på flera timmar

Publicerad

Varningssignalen VMA ljöd under söndagskvällen i Stockholm – utan att något hade hänt.

Trots det tog det flera timmar innan ansvarig politiker i Stockholm, finanslandstingsrådet Iréne Svenonius, meddelades, skriver Dagens Nyheter.

– Väldigt mycket har gått fel. ”Faran över” ska blåsas efter ett felaktigt larm, säger hon till tidningen.

Vid 22-tiden på söndagskvällen var det många Stockholmare som hajade till. Varningssignalen VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, men kanske mer känd som Hesa Fredrik, ljöd över Stockholm. Under tiden gick det inte att nå MSB och polisen, varken via telefon eller deras sajter.

 

LÄS MER: Detta är Hesa Fredrik – ett varningssystem 

 

Men det var ingenting som hade hänt – det var en teknisk miss. Nu reagerar finanslandstingsrådet Iréne Svenonius, ansvarig politiker för krisledning i Stockholm, på att "faran över"-signalen aldrig hördes. Den ska enligt regelverket blåsas direkt efter ett felaktigt larm.

Själv befann hon sig inte i Stockholm när signalen ljöd, utan fick själv information genom kontakter och medier och sociala medier, skriver SvD.

Varningssignalen VMA ljöd under söndagskvällen i Stockholm.Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Kritiskt till VMA-missen

Iréne Svenonius är mycket kritisk till att SOS:s, polisens och MSB:s sajter gick ner under tiden som den falska VMA-signalen ljöd.

– Vad händer om det blir en verklig händelse? Och det inte är semester utan stan är full med folk? Då blir trycket på sajterna ännu högre. Det som nu har hänt tyder på att systemen är underdimensionerade, säger hon till Dagens nyheter.

 

LÄS MER: Kändisarnas oro efter varningslarmet: "Läskigt" 

 

Svenonius berättar för Dagens Nyheter att hon själv tagit egna kontakter med statliga myndigheter för att få information. Men själv har hon inte blivit kontaktad och ställer sig nu kritisk till att informationen inte gått den rätta vägen. Nu vill finanslandstingsrådet att händelsen med den felaktiga varningssignalen ska utredas på högsta nivå.

– Ytterst måste detta ledas från regeringskansliet och av de myndigheter som har ansvaret för Sveriges säkerhet. För det som har hänt är precis så som en främmande makt skulle kunna göra för att skada Sverige. Väldigt mycket har gått fel och jag skulle vilja veta varför, säger hon till Dagens Nyheter.

 

LÄS MER: Frågor och svar om Hesa Fredrik-missen 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag