Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krisen efter Idai – 200 000 behöver akut hjälp med mat

Hundratals personer saknas fortfarande, och de befaras ha begravits i vattenmassorna.Foto: ANDRE CATUEIRA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En familj i Chimanimani, Zimbabwe, bär på sina tillhörigheter efter att deras by förstörts.Foto: AARON UFUMELI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Moçambiques president Filipe Nyusi gick snabbt ut och sa att över tusen personer kan ha dött i cyklonen Idai.Foto: DENIS ONYODI / AP TT NYHETSBYRÅN
Hjälparbetare från Röda korset hjälper en man som har räddats.Foto: AARON UFUMELI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Invånare går igenom skadorna efter orkanen.Foto: JOSH ESTEY / CARE / HANDOUT / EPA / / EPA TT NYHETSBYRÅN

Krisen i sydöstra Afrika fortsätter.

Hundratals personer har dött – och dödssiffran befaras stiga.

Nu meddelar FN att 200 000 personer bara i Zimbabwe kommer att behöva akut hjälp med mat i tre månader framöver.

Situationen i delar av sydöstra Afrika är näst intill desperat. Hjälparbetare jobbar mot klockan för att ordna fram mat och vatten till de som har överlevt cyklonen Idai.

Cyklonen drog fram – med vindar i upp till 170 kilometer i timmen – för en vecka sen, och skapade stor förödelse. Den har beskrivits som en av de värsta katastroferna som någonsin har slagit mot det södra halvklotet.

Flera länder drabbade i sydöstra Afrika

I Moçambique har staden Beira ödelagts helt, och beskrivits som en krigszon.

Även Zimbabwe och Malawi har råkat ut för Idais framstormning.

Och det är inte över än.

Sofala-provinsen i centrala Moçambique har drabbats av jordskred.Foto: EMIDIO JOZINE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Vattennivåerna stiger och hundratusentals har förlorat sina hem i ovädret.Foto: JOSH ESTEY / AP TT NYHETSBYRÅN

Regnet fortsätter även på torsdagen, och vattennivåerna stiger. En vecka efter att cyklonen drog in tvingas personer i Beira fortfarande klamra sig fast i träd och på tak.

En satellitbild som togs av European Space Agency över området på tisdagen visar omfattningen i översvämningarna. 

Översvämningen visas i rött.Foto: ESA / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Enligt officiella siffror har minst 217 personer dött bara i Moçambique – men dödssiffran väntas stiga. Hundratals fler befaras ha omkommit i katastrofvädret, samtidigt som tusentals personer är i desperat behov av räddning.

– 3 000 personer har hjälpts i säkerhet men 15 000 personer väntar fortfarande på att räddas, säger Moçambiques miljöminister Celso Correia enligt Sky News.

Över 480 döda – miljoner drabbade

Enligt kriskommittén DEC, Disasters Emergency Committee, har fler än 480 personer bekräftats döda i de drabbade länderna, medan 400 000 är hemlösa.

Totalt uppskattas 2,6 miljoner personer ha drabbats av Idai.

De afrikanska länderna som har drabbats är alla fattiga och dåligt rustade för naturkatastrofer.Foto: AARON UFUMELI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

– Många människor befinner sig i desperata situationer, flera tusen kämpar för sitt liv uppe på tak, i träd och på andra upphöjda områden, säger Christophe Boulierac på Unicef till Sky News.

Enligt FN-organet har 260 000 barn drabbats i bara Moçambique.

Samtidigt går FN:s Världsmatprogram ut med att 200 000 personer bara i Zimbabwe kommer att behöva akut hjälp med mat – i tre månader framöver.

Bodde och jobbade i Moçambique

En av dem som var nära att drabbas av förödelsen är Lena Granqvist, barnmorska på Läkare utan gränser. Hon, hennes make och deras två barn har bott i Beira i ett och ett halvt år.

På onsdagen landade hon i Sverige, efter att ha evakuerats innan katastrofen bröt ut till fullo.

– Det känns helt overkligt. Nu är det en vecka sen cyklonen drog in men det känns som ett år, säger Lena Granqvist i Expressen TV.

Hon och hennes man har jobbat tillsammans med ett dussin andra från olika länder för Läkare utan gränser i Moçambique. Där har de haft ett hundratal lokalt anställda.

– När vi nådde dem (via telefon, reds anm) torsdag kväll förra veckan så var det en fruktansvärd känsla. En väldigt obehaglig känsla att vi hade övergivit dem, för att vi stack och de kunde inte göra det, berättar Lena Granqvist.

”Det är tårar och sorg”

Hon är övertygad om att lokalborna kommer att ta sig igenom krisen, eftersom de har ”en helt annan livsstil och ett annat tänk”.

– Jag tror inte de förstod allvaret förrän det verkligen skakade i väggar och flög runt bilar och motorcyklar. Jag har fått veta att alla våra lokalt anställda lever men de flesta har inget hem. Det är tårar och sorg. När jag pratade med dem bröt jag ihop samtidigt som de höll ihop och då kände jag att det här är fel.

Nu är många hjälparbetare på väg till området i sydöstra Afrika för att hjälpa till. Läkare utan gränsen har stärkt upp, och på onsdagen meddelade svenska MSB att även de skickar personal för att bistå men humanitär hjälp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.