Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kris i förhandlingarna - inget resultat i Doha

Foto: Osama Faisal

Klimatförhandlingarna i Doha går nu på övertid. AP rapporterar om förhandlare som kommer ut från möteslokalerna i tårar.

– Vi har hela lördagen på oss men till kvällen måste vi sätta någon form av streck, säger miljöminister Lena Ek till TT.

Klimatmötet i Doha mellan FN:s medlemsländer går nu på övertid efter att fredagens deadline passerats, skriver nyhetsbyrån AP. Anledningen är att världens länder inte har kunnat komma överens om gemensamma riktlinjer efter två veckors förhandlingar.

Diskussionerna pågick under hela natten mot lördagen och fortsatte i ett nytt möte vid halv sex-tiden, skriver TT.

– Det är så mycket misstroende mellan de olika aktörerna här i Doha. Även ganska små frågor blir lätt uppförstorade och det präglar mötet, säger generalsekreterare Svante Axelsson i Naturskyddsföreningen.

Bland stötestenarna finns frågor om kompensation till länder som drabbas hårdast av klimatförändringarna. Konsekvenserna rör sig bland annat om stigande havsnivåer och fler naturkatastrofer. AP rapporterar om förhandlare som kommit ut från mötena i tårar.

– Förväntningarna som vi har haft på en vid överenskommelse i Doha finns inte längre. De har grusats, säger Muhammed Chowdhury, en av huvudförhandlarna för en LCD-gruppen, som består av världens minst industrialiserade länder, till AP.

”Måste sätta någon form av streck”

Men världens rika länder, som USA, EU och Japan har visat ett svalt intresse för frågor om klimatkompensation, skriver AP.

Förhandlingarna har också handlat om att förnya Kyoto-protokollet, som reglerar koldioxidutsläppen från världens rika länder. Protokollet som började gälla 2005 går annars ut vid årsskiftet. USA har fortfarande inte anslutit sig till Kyoto. Japan, Nya Zeeland, Kanada och Ryssland motsätter sig att gå vidare, med motiveringen att avtalet endast täcker in 15 procent av de globala utsläppen, skriver AP.

Miljöminister Lena Ek (C) säger till TT att länderna måste ta till någon form av paketlösning om mötet inte lyckas enas om de stora frågorna.

– Vi har hela lördagen på oss men till kvällen måste vi sätta någon form av streck, säger Lena Ek.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.