När Håkan Juholt vid 17.00 i dag ställer sig på Våghustorget i Örebro för att hjälpa partiet i omvalet i kommunen har han inte kunnat få hjälp med talet av sin talskrivare. Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix
När Håkan Juholt vid 17.00 i dag ställer sig på Våghustorget i Örebro för att hjälpa partiet i omvalet i kommunen har han inte kunnat få hjälp med talet av sin talskrivare. Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix

Kris för Juholt - tjänstemän flyr

Publicerad
Uppdaterad
När tjänstemännen flyr står Håkan Juholt nu utan både talskrivare och budgetchef - plus över tio andra viktiga tjänster.
S-ledaren har fått nej av flera tunga personer som han velat värva.
Expressen kan i dag avslöja att Juholt har försökt rekrytera Lars Danielsson - men fått nobben.
- Mitt mål är att vi ska vara fullt bemannade när vi kör i gång i höst, säger Sven-Eric Söder, kanslichef för Socialdemokraterna.
När Håkan Juholt vid 17.00 i dag ställer sig på Våghustorget i Örebro för att hjälpa partiet i omvalet i kommunen har han inte kunnat få hjälp med talet av sin talskrivare. Det har han nämligen ingen. Bakgrunden är Socialdemokraternas dåliga valresultat förra året, som gjorde att partiet fick mindre bidrag och tvingades göra sig av med folk genom att erbjuda tjänstemännen avgångsvederlag om de slutade.
Men bland annat missnöje med partiets personalpolitik har inneburit att avhoppen blivit för många och Håkan Juholt tvingas nu i stället nyanställa.
Enligt källor till Expressen har han haft stora problem med att rekrytera nytt folk och fått många nej.

Fullt bemannade i höst

- Vi har runt femton tjänster som vi ska tillsätta. Mitt mål är att vi ska vara fullt bemannade när vi kör i gång i höst, säger Sven-Eric Söder, kanslichef för Socialdemokraterna.
En av tjänsterna som står tomma är talskrivare åt partiledningen.
- Vi har kvar att rekrytera en talskrivare, säger kanslichefen.
Håkan Juholt har åkt på flera bakslag i sina försök att locka tunga tjänstemän. Enligt en insatt uppgiftslämnare har Juholt ringt Lars Danielsson, Göran Perssons tidigare statssekreterare och närmaste man, för att erbjuda honom jobb - men fått nobben.
- Juholt ringde Lars Danielsson och frågade om han ville jobba vid hans sida. Men Danielsson sade nej, säger en S-källa.

Vill inte kommentera

Han är inte det enda tunga namnet som nekat Juholt. Enligt Expressens källor har S-ledaren också ringt Lars-Olof Lindgren, Lars Danielssons efterträdare som statssekreterare hos Göran Persson.
Tanken var att han skulle bli Juholts expert på utrikespolitik - men även han sade nej.
Störst kris är det på budgetavdelningen som ska hjälpa den ekonomisk-politiske talesmannen Tommy Waidelich. Efter flera avhopp står budgetavdelningen nästan helt tom. En enda person, som tidigare aldrig jobbat med budgetfrågor, är nu ensam på avdelningen.
- Det stämmer, säger Sven-Eric Söder.
Håkan Juholt själv vill inte kommentera personalkrisen.
- Det vill inte Håkan prata med dig om, säger hans pressekreterare Ann Wolgers.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag