Kris för Gotlandskrögarna – tvingas att betala tillbaka

Restriktioner som lyftes på torsdagen.
Carl-Johan Kristiansson är vd för bolaget som driver Kallis i Visby.
Foto: Privat / Privat
På nöjesinstitutionen Kallis i Visby får man nu betala tillbaka biljetter inför Stockholmsveckan.
Foto: Cecilia Liljeton / TT / TT NYHETSBYRÅN

I slutet på maj hoppades regeringen kunna lätta på reglerna som gäller för stående kroggäster till den 1 juli.

Så har det inte blivit. 

På nöjesinstitutionen Kallis i Visby får man nu betala tillbaka biljetter inför Stockholmsveckan. 

– Det är ett enormt bakslag, säger vd:n Carl-Johan Kristiansson. 

Flera restriktioner har lättats i Sverige, vilket inte minst märks för krogbesökare som nu kan stanna längre och sitta fler tillsammans. Men en sak står fast – det är inte tillåtet att äta eller dricka stående. 

Men i slutet på maj, när regeringen presenterade planen för hur restriktionerna skulle lättas, var planen först att just det skulle bli tillåtet från och med 1 juli. Planerna var dock preliminära.

På Kallis hann man planera för lättade restriktioner när de presenterades. Artister, personal och personalboende bokades in på kort tid berättar Carl-Johan Kristiansson:

– 28 maj är sent, men vi lyckades få ihop det. 

Snåriga regelverk

Nu tvingas Kallis i stället betala tillbaka biljetter. Inte heller den 15 juli, när ytterligare restriktioner lättades, försvann regeln. På Kallis betyder det ett enormt ekonomiskt bakslag när man nu måste dra ner på antalet besökare strax innan Stockholmsveckan drar i gång. 

– Nu kommer vi kunna ta in 600. En helt vanlig sommar kanske vi kan ta in 3 000, men i det sceneriet som vi planerat för hade vi räknat med 1 800 - 2 000.

Vägen till öppning har varit virrig, med snåriga regelverk, tycker Carl-Johan Kristiansson. 

– Polisen och länsstyrelsen har haft stora problem med att komma överens om vad vi är för typ av produkt. Ena dagen säger de att vi är en allmän sammankomst och vi måste söka tillstånd. Andra dagen är vi en officiell tillställning och måste söka ett sådant tillstånd. Tredje dagen är vi en restaurang med en uteservering. 

Tappar 70 procent

Kallis beviljades tillstånd för offentlig tillställning av polisen och planerade för att dela upp lokalen i tre sektioner med 600 personer i varje. 

– Samtidigt kommer länsstyrelsen då och säger att det blivit en krock här. För vi är på ett stadigvarande serveringstillstånd och då är det serveringslagen som gäller, och då får man inte servera alkohol om man serverar stående. 

Rent ekonomiskt innebär det ett tapp på runt 70 procent, enligt Carl-Johan Kristiansson. 

– Det får ju väldiga ekonomiska konsekvenser för oss. Nu får vi ställa om igen, men samtidigt står vi med de gamla kostnaderna.

Lättade restriktioner – så tycker svenskarna 

Bakslaget inför Stockholmsveckan: ”Väldiga ekonomiska konsekvenser”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.