Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kris efter att ledare
i Hamas dödats

TEL AVIV. Spänningen ökar dramatiskt i Mellanöstern medan raketer och bomber slår ned i Gaza och södra Israel.

Israel dödade Hamas militäre chef från luften – och Hamas hotar med blodig vedergällning.

Det här är bara början på en djup kris som kan förvärras de närmaste dagarna.

Tidigare mord på Hamasledare i Gaza

Juli 2002

Ett israeliskt plan släpper en bomb som dödar Salah Shehadeh, Hamas militäre ledare, och 14 medlemmar av hans familj.

Mars 2004

En israelisk raket träffar den rullstolsbundne schejk Ahmed Yassin, Hamas grundare och andlige ledare.

April 2004

Israel dödar Hamas ledare Abdel Aziz Rantisi i en raketattack mot hans bil. Två livvakter dödas också.

Januari 2009

Said Siam, Hamas inrikesminister, dödas i en israelisk flygräd. Två andra ledande Hamasmedlemmar dödas också.

Foto: Foto: Ilan AssayagIsraeliska trupper står längs gränsen mot Gaza och en landinvasion är en ”klar möjlighet”, enligt militära källor. I dag ser vi en upptrappning liknande den för fyra år sedan som ledde till den senaste stora markoffensiven mot Hamas – och resulterade i mer än 1 000 döda palestinier och enorm förödelse.

- Vi är i början av händelsen, inte slutet, säger Israels försvarsminister Ehud Barak medan den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu förklarar att ”om det är nödvändigt, är militären beredd att utvidga operationen”.

Skapar problem

Efter det att mer än 100 palestinska raketer från Gaza slagit ned i Israel de senaste dagarna drog Israel i gång ”Operation molnpelare” som satte ytterligare fart på våldsspiralen. Ett av de första offren blev Ahmad Jabari, högste chef för Hamas militära gren, som en israelisk general kallade ”terroristen nummer ett i Gaza”. Ytterligare minst tio människor dödades i ett 20-tal flygräder mot Gaza.

”Hämnd!” och ”Vi vill att ni slår till mot Tel Aviv i natt!”, ropade människor utanför sjukhuset dit Jabari fördes. Hamas uppges ha nya iranska raketer som kan nå den israeliska storstaden Tel Aviv, även om den israeliska militären säger att man slog ut ett stort antal av dessa vapen i går.

Det uppflammande våldet skapar också en kris i förbindelserna mellan Egypten och Israel. Den egyptiske presidenten Mohammad Morsi – som tillhör Muslimska brödraskapet, en organisation som står nära Hamas – har kallat hem landets ambassadör från Israel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.