Ryslands president Vladimir Putin. Foto: Sergei Chirikov / AP TT NYHETSBYRÅNRyslands president Vladimir Putin. Foto: Sergei Chirikov / AP TT NYHETSBYRÅN

Ryslands president Vladimir Putin.

 Foto: Sergei Chirikov / AP TT NYHETSBYRÅN
Krims Moskvastödda styre firade Krims "återförening" med Ryssland häromdagen. Foto: Maxim Shipenkov / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNKrims Moskvastödda styre firade Krims "återförening" med Ryssland häromdagen. Foto: Maxim Shipenkov / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Krims Moskvastödda styre firade Krims "återförening" med Ryssland häromdagen.

 Foto: Maxim Shipenkov / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Krimledaren: Putin måste bli president livet ut

Publicerad

MOSKVA. Europeiska politiker besöker just nu den av Ryssland annekterade Krimhalvön, till Ukrainas stora irritation.

Samtidigt inleder Ryssland en stor militärdrill där, bara två dagar efter att Krims Moskvastödda styre firat Krims ”återförening” med Ryssland.

– Vladimir Vladimirovitj (Putin) måste bli president livet ut, säger Krims ryskt stödde ledare Sergej Aksjonov till ryska medier.

Tusentals ryska soldater har inlett en omfattande beredskapsövning på Krim. I övningen deltar bland annat flygvapnet och Svarta havsflottan, rapporterar statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

– För första gången i den ryska militärens historia så har luftburna styrkornas tre stora enheter samtidigt satts i beredskap som del i övningarna, säger general Andrej Serdjukov, som ansvarar för övningen.

Enligt ryska medier deltar över 2 500 fallskärmssoldater och cirka 600 enheter utrustning i övningen.

Under beredskapsövningen så kommer soldaterna att genomföra insatser ”som del i en grupp snabbinsatsstyrkor” mot ”terrorister” eller styrkor från en simulerad fiende, enligt Serdjukov.

Kritiserad annektering

Enligt Ryssland så hålls övningarna på Krim utifrån ett ”ökat terroristhot”. Men i väst kommer de förmodligen att tolkas som ytterligare en rysk uppvisning i styrka och vägran att återlämna Krim.

När Ryssland tre år sedan tog över och, genom en order från president Vladimir Putin, annekterade Krimhalvön så kom det som en chock för västländer. Inte minst Rysslands grannar. Draget har fördömts av EU och USA, och ledde till sanktioner emot Ryssland från västländer.

Ryssland har gjort helt klart att man inte har för avsikt att någonsin släppa ifrån sig Krim, något EU och Ukraina fortfarande kräver.

Ilska i Kiev

Men EU-enigheten om att isolera Ryssland har krackelerat, och Ryssland har på senaste tiden basunerat ut att isoleringen är över. Sådana uttalanden kan få ytterligare bränsle av att ett antal politiker från europeiska länder just nu är på besök på Krim.

Ukrainska säkerhetstjänsten SBU har på måndagen meddelat att fyra medborgare från Serbien och en ifrån Tjeckien officiellt portas från Ukraina.

Besöket sker i samband med treårsdagen av ”pseudo-folkomröstningen” som Ryssland motiverat annekteringen med, skriver ukrainska Kyiv Post.

”SBU har bekräftat informationen om besöket på Krim av politiker från europeiska och andra länder, som anlände på inbjudan från ockupationsmyndigheterna”, skriver SBU:s talesperson Olena Hytlijanska på Facebook.

”SBU har beslutat att förbjuda dem från att resa in i Ukraina under en femårsperiod”.

Putin livet ut?

Men medan Putins drag har väckt ilska i väst och inte minst i Ukraina så har det Moskvastödda styret på halvön passat på att hylla den ryska presidenten.

Sergej Aksjonov, den ryskstödde premiärministern på Krim, säger till tv-kanalen Rossija 24 att Putin borde styra som president livet ut.

– Om vår president Vladimir Vladimirovitj (Putin) hade bestämt när Sovjetunionen fanns, så hade Sovjetunionen aldrig kollapsat, säger han.

– Vladimir Vladimirovitj måste bli president livet ut.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag