Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kriminologen: ”Söker sig dit där barn hänger”

Kriminologen Maria Dufva. Foto: Pernilla Pettersson

Flera lärare har anklagats för övergrepp på en och samma skola. 

Bland de barn som utsatts finns en 11-årig och 9-årig flicka – båda med funktionsnedsättningar.

Att förövare drar sig till skolor är ingen slump, menar kriminologen Maria Dufva. 

– De som vill komma i kontakt med barn i brottsligt syfte hänger där barn hänger, säger hon. 

På en friskola i ett av Stockholms medelklassområden har en lärare i 50-årsåldern valt att sluta efter anklagelser om att han ska ha skrivit intima mejl och gjort närmanden mot en 15-årig elev. 

Expressens Frida Sundkvist har nu kunnat avslöja att det inte är det enda fallet på skolan. 

En klasslärare för elever med särskilda behov kallade sin 11-åriga elev för ”mitt livs kvinna” och skickade meddelanden via en krypterad chatt-app.

En vikarie polisanmäldes efter att en nioårig flicka med funktionsnedsättning berättat att han visat snoppen och rumpan framför henne.

En kvinnlig lärare fick, enligt föräldrar, lämna skolan efter att det framkommit att hon haft en relation med en minderårig elev. Hon har förnekat att det ska ha förekommit något otillbörligt. 

Kriminologen: ”De hänger där barn hänger”

Kriminologen Maria Dufva har kommit i kontakt med flera liknande fall och säger att det som avslöjats inte är något ovanligt. Hon uttalar sig inte specifikt om de här fallen, utan för ett allmänt resonemang om liknande brottslighet på skolor. 

– De som vill komma i kontakt med barn i brottsligt syfte hänger där barn hänger. Är det inte på nätet så är det där de är under den vakna tid och då är det oftast i skolan, förskolan eller idrotten. Det är där vi har våra stora förövare, säger hon.

Kriminologen Maria Dufva. Foto: Photogprapher Pernilla Pettersson


Förskolan sade inledningsvis att ämnesläraren som anklagats för övergrepp var en engångsföreteelse. Men i själva verket rör det sig alltså om flera andra fall som har kunnat fortgå. 

Varför tror du att sådant här kan få fortsätta på skolor? 

– Det är för att det handlar om mentorer och betygsättande lärare som är i maktposition. Barnen är rädda för sina betyg och har drillats redan från förskolan att det är läraren som bestämmer på skolan, säger Maria Dufva.

”Slutna systemet”

Lärare har själva gått på den aktuella friskolan och umgåtts med föräldrar till eleverna privat. Maria Dufva tror att det som hon beskriver som ett ”slutet system” är en bidragande orsak. 

– Det är en beskrivning av alla de här dysfunktionella systemen som finns med viss typ av tystnadskultur där det får fortsätta ske. Man har själv gått på den skolan och man känner varandra. Då är det inte enkelt när man ska göra en anmälan mot till exempel en granne eller någon man spelar fotboll med. Det är problematiskt. 

Läroplanen ska revideras 

Förundersökningen i fallet med klassläraren som skickade intima meddelande till sin 11-åriga elev lades ned efter fem veckor och läraren fick ersättning av justitiekanslern  för lidande och förlorad arbetsförtjänst.

– Det ska ju ställas utom allt rimligt tvivel så det är klart att det inte är enkelt, men om man verkligen lade alla resurser på det här så hade det verkligen gått att utreda. Barn har en svagare röst i rättsväsendet och man litar inte lika mycket på deras vittnesmål.

I augusti meddelade regeringen kommande revideringar i läroplanen som verkställs nästa år. Där inkluderas bland annat ”barns rätt till integritet” som syftar till att undervisa barn om deras rätt till sin egen kropp. 

– Vi ligger väldigt efter på den här bollen. Vi har vetat om brott mot barn i all evighet men i praktiken har det inte gjorts något åt det. Vi måste öva barn i att våga berätta, för det gör de inte. Det är precis som alla andra strukturer, man berättar inte om det man blir utsatt för, säger Maria Dufva. 

Expressen har under dagen sökt friskolan och skolborgarrådet Lotta Edholm. Utbildningsminister Gustav Fridolin har avböjt att kommentera. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!