Kriminologen: Lås in de 17-åriga mördarna länge

Adrianas mamma intervjuas • Morgan Johansson och Ulf Kristersson debatterar • Ebba Busch besöker Rinkeby
Kriminologen Jerzy Sarnecki föreslår avskaffad ungdomsrabatt i ”speciella fall”.
Foto: YLWA YNGVESSON
Bild från polisinsats på mordplats.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kriminologen Jerzy Sarnecki har kritiserats för att ensidigt fokusera på fattigdom och socioekonomiska faktorer som förklaring till att någon begår brott.

Men i en artikel i Kvartal slår professorn nu fast att det utöver breda insatser krävs resoluta åtgärder som långa fängelsestraff och avskaffad ungdomsrabatt i kampen mot gängkriminaliteten.

Han medger för Expressen att han nu ”sticker ut hakan”.

– En 17-åring som har begått ett gängmord kan inte låsas in i tre år. En 17-åring som deltagit i ett planerat mord måste låsas in på tio år. Då får man i dessa mycket speciella fall offra ungdomsrabatten, tycker jag, säger han.

Jerzy Sarnecki liknar med hänvisning till forskning från den amerikanske antropologen Walter B Miller dagens svenska gängkriminella med hur det såg ut i 1950-talets USA. Det rör sig om en underklasskultur ”som uppstår i social utsatta områden och som uppmuntrar bråk, tuffhet, klipskhet, spänning, tro på ödet och oberoende”.

”Detta i motsats till det övriga samhällets ideal som vänlighet, bildning, rationalitet och samarbete”, skriver Sarnecki i den långa artikeln i Kvartal.

Kriminologiprofessorn påpekar att de här unga männen – ofta med invandrarbakgrund – har mycket knapp kontakt med det etablerade samhället. De lever en livsstil som ”förutsätter omfattande våld”.

Men de svenska förhållandena skiljer sig från USA på så vis att en person som kommer till Sverige och får stanna här får ”bostad och någon form av försörjning”.

”Man blir alltså inte lämnad vind för våg som man blev i USA. I Sverige har vi länge trott att om man sörjer för människors fysiska överlevnad (bostad, mat, kläderna på kroppen) så behöver inte dessa människor begå brott för att överleva. Men detta var och är en missbedömning. Det som främst gör människor laglydiga är inte att de har mat för dagen, utan att deras band till samhället är starka”, skriver Jerzy Sarnecki i Kvartal.

Krävs kraftfulla åtgärder mot riskindivider

Sarnecki beskriver arbete och sysselsättning som den främsta förankringen till det svenska samhället. Och enligt honom är avsaknaden av förankring den främsta förklaringen till dagens problem med gängvåld i Sverige.

Han skriver att det inte räcker med ”generella välfärdssatsningar” i utsatta områden. Det krävs även kraftfulla riktade åtgärder mot riskgrupper, riskfamiljer och riskindivider.

”Det råder ingen tvekan om att inlåsning av de mest våldsbenägna individerna skulle minska gängens brottslighet”, skriver han.

Många gängkriminella är mycket unga och begår brott under en begränsad tid. Därför anser Jerzy Sarnecki att ett ”avskaffande av ungdomsrabatten för unga personer som begår många och grova brott” kan vara berättigat.

”Det här är ingen vändning”

I den svenska debatten har Jerzy Sarnecki ofta anklagats för att förespråka en mjuk linje och för att lyfta fram de socioekonomiska faktorerna bakom brottsligheten.

Jerzy Sarnecki säger till Expressen att han inte alls ändrat uppfattning – som vanligt lutar han sig mot vetenskapen – men att läget är ett annat nu än för tio år sedan.

– Det här är ingen vändning. Men vi har en annan situation i dag med brutala gängmord och en våldsam subkultur där unga människor är beredda att dö och döda för småsaker. Då krävs det resoluta åtgärder.

Måste stoppa nyrekryteringen

Han förklarar att allt han skriver i Kvartal-artikeln har han tidigare skrivit i sina böcker – med ett undantag: Avskaffandet av ungdomsrabatten.

– Det är kanske där jag sticker ut hakan lite. Vi har ett problem med mycket allvarlig brottslighet. Vi har haft det tidigare med en massa rån och en nivå av dödligt våld som varit högre än i dag, säger han till Expressen.

– Men vi har i dag en mycket speciell situation där demokratin hotas från två håll. Det ena hållet är de banditer som rättssystemet inte rår på för tillfället. Det andra hållet är de galningar som skriker om undantagstillstånd och vill skicka ut trupper på gatorna. Då måste vi gå till våra kunskaper om vad som är effektiva åtgärder.

Jerzy Sarnecki säger samtidigt att ett ”absolut måste” är att stoppa nyrekryteringen.

– Det krävs åtgärder för att unga människorna i utsatta förorter ska ha möjligheter att nå framgång i livet på annat sätt än genom grov brottslighet. Skolframgångar är det viktigaste. Vi behöver mycket hårda tag i vissa sammanhang när inget annat fungerar. Men så länge vi har getton där det enda sättet att ta sig fram är våld kommer 17-åringar fortsätta skjuta och skjutas.

Brottskarriären börjar i 15-årsåldern

Att just tio års fängelse är en lämplig strafflängd för en ung mördare beror på att det är den tiden de gängkriminella ofta är brottsaktiva. Enligt Jerzy Sarnecki handlar det om att rädda liv, även mördarens.

– Brottskarriären börjar i 15-årsåldern och slutar i 25-30-årsåldern. Då är vi tvungna att låsa in en 17-årig mördare i tio år. Sedan kan man fundera på om man ska ha speciella utskrivningsregler för den individen, det kanske räcker med elektronisk fotboja efter en viss tid.

– Men det får inte vara en generell regel. Vi kan inte slopa all ungdomsrabatt. Men för en viss, mycket speciell grupp, kan det vara inte helt irrationellt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.