Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kriminologen: Det dödliga våldet ökar

Skottlosningen i Råcksta - detta har hänt
En 18-årig kvinna sköts ihjäl i Råcksta under onsdagen.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den 5 augusti sköts en man ihjäl på öppen gata i Danderyd.Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX

Hittills i år har 14 personer skjutits ihjäl i Stockholms län.

Enligt kriminologen Sven Granath visar trenden på en ökning av det dödliga våldet, skriver DN. 

– Dödligheten har oroväckande nog varit högre i år, säger han till tidningen.

Under 2018 dödades 11 personer med skjutvapen i Stockholms län. Hittils i år har 14 personer skjutits ihjäl.

Sett till antalet skjutningar i regionen ligger antalet på ungefär samma nivå som i fjol. Det som dock har ökat är antalet skottlossningar med dödlig utkomst, skriver DN.

Den senaste skjutningen som skakat länet inträffade i Råcksta under onsdagen. Då sköts en 18-årig kvinna ihjäl i ett dåd som polisen misstänker var riktat mot kvinnans kriminellt belastade make. 

Dessförinnan hade en man skjutits ihjäl i Stockholmsförorten Danderyd. Mannen, en krögare, sköts ihjäl vid en Ica-butik framför en kvinna, ett barn och två andra personer 5 augusti. Enligt uppgifter till Expressen hade mannen varit aktuell i flera stora brottsutredningar, och hade runt tio punkter i sitt belastningsregister.

Flest skjutningar mellan söndagar och tisdagar

Antalet skjutningar började öka för omkring sju år sedan, varav den största ökningen syntes mellan 2014 och 2017. Under det mörkaste året, 2017, sköts totalt 19 personer ihjäl. I augusti det året låg siffran på 11 personer, skriver DN.

Enligt kriminologen Sven Granath är det svårt att utröna en trend utifrån de senaste årens dystra siffror. Han uppger att skottlossningarna kommer i skov, men att flest dåd sker mellan söndagar och tisdagar.

– Det kan bero på att det ibland är lättare att komma åt offren då. De är mer i sin vardag, i närheten av hemmet. Under fredagar och lördagar rör man sig mer oförutsägbart och är med kompisar som skyddar, säger han till DN.

En faktor som menas leda till fler dödliga skjutningar är att för få automatvapen beslagtas. I fjol beslagtogs drygt 600 vapen, men främst handlade det om pistoler, vilka leder till fler skadade men färre dödsfall.

– Det är också tyvärr så att ju fler personer som haft tillgång till vapen under en längre tid, desto mer ökar kunskapen om hur man använder dem. Det kan också göra att effektiviteten i skjutningarna ökar över tid, säger Sven Granath till DN.

En av fyra dödsskjutningar klaras upp

Kriminologen har tidigare resonerat att ökningen av skjutningar skulle ha kulminerat. Det, eftersom polisen beslagtar fler vapen, att fler dödsskjutningar klaras upp, samt att gängens rekryteringsbaser minskar.

Samtidigt menar han att det fortsatt är problematiskt få skjutningar som blir uppklarade.

– Ett grundproblem på kort sikt är att det fortfarande är för låg uppklaringsgrad. Skulle åtta av tio fall klaras upp hade vi sett betydligt färre skjutningar. Nu ligger det på kanske ett av fyra. Å andra sidan var det noll 2016, säger Sven Granath till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.