Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kriminellt nätverk planerade sprängattentat mot polisen

Följ senaste nytt i Expressen TV.

Ett stort antal personer åtalas för att ha ägnat sig åt storskalig narkotikahandel i Uppsala. De ska även ha haft tillgång till vapen och sprängmedel och misstänks ha förberett attentat mot polisen.

Enligt åklagarna hör personerna till ett kriminellt nätverk med bas i staden.

Sammanlagt åtalas 58 personer vid Uppsala tingsrätt. 17 av dem sitter häktade.

Åtalet gäller bland annat synnerligen grovt narkotikabrott, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, grovt vapenbrott samt grovt bedrägeri.

Utredningen inleddes efter att polisen stoppade en bil i maj förra året, vilket ledde till brottsmisstankar och senare husrannsakan med beslag av narkotika, skjutvapen och två sprängladdningar. Fynden gjordes i en bostad med förråd i Uppsala.

100 kilo sprängmedel

Den efterföljande utredningen ledde till ytterligare beslag av stora mängder narkotika, flera skjutvapen och över 100 kilo sprängmedel.

”Under utredningens gång har en allt klarare bild framträtt av ett kriminellt nätverk med bas i Uppsala, som huvudsakligen ägnat sig åt storskalig narkotikahandel under 2019 och 2020, och som också disponerat automatvapen, ammunition och sprängmedel”, säger kammaråklagare Johan Strömbäck, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Sprängladdningarna som hittades vid den första husrannsakan misstänks ha varit avsedda för ett attentat mot polisen, vilket bland annat framkommit i konversationer i den knäckta krypteringstjänsten Encrochat som polisen tagit del av.

Stora summor pengar 

Flera åtalas även för penningtvättsbrott.

”Flera av de misstänkta saknar, eller har endast mycket blygsamma legala inkomster. Trots detta har de rört sig med stora summor pengar”, säger åklagare Thomas Forsberg i pressmeddelandet.

Därtill åtalas ett 30-tal personer för att ha köpt narkotika.

Huvudförhandlingen hålls i säkerhetssalen i Attunda tingsrätt med start 11 mars och vänta avslutas omkring månadsskiftet juni/juli.

Sprängdåd, knark och mord • Så påverkas stadsdelarna av gängen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.