Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kriminella tar tramadol för våldsuppdrag

Följ senaste nytt i Expressen TV
En annan del av Malmö. Lindängen, lindängsbadet. En tramadol karta ligger utanför badet.
Foto: JENS CHRISTIAN
Stickan visar negativt utslag för tramadol då den förevisas av Maria Almazidou, enhetschef på öppenvårdsmottagningen Maria Malmö. Tramadolbeslagen ökar drastiskt hos både tull och polis. Allt vanligare att unga missbrukar. Maria Malmö, skall starta ett tramadolprojekt.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Polisens beslag av tramadol har dubblerats de senaste åren. Det narkotikaklassade läkemedlet har blivit populärt bland unga kriminella.

– Inför väldigt skarpa lägen där man får order om att skjuta ihjäl någon dämpar tramadol känslan av rädsla och man blir mer neutraliserad känslomässigt, säger Stewe Alm på polisen.

Både polisens och tullens beslag av opioiden tramadol har ökat kraftigt de senaste åren.

2015 gjorde polisen cirka 1 600 beslag av tramadol, förra året var antalet det dubbla – 3 200. Sammantaget rör det sig om hundratusentals tabletter som konfiskerats, och trenden ser ut att fortsätta uppåt i år – till och med maj har nästan 1 700 beslag gjorts av polis.

Tramadol har blivit en eftertraktad drog bland unga personer i kriminella miljöer. Det visar en studie från beroendemottagningen Maria Malmö, och bilden bekräftas av polisen.

– Det finns klara indikationer på att den allmänna användningen av den här typen av droger och den effekt de har passar väl in i bilden av att dels hämma de psykosociala ångestkänslorna, och dels lägga sordin på den skräck och panik man kan känna inför att genomföra ett väldigt riskfyllt uppdrag, säger Stewe Alm, analytiker vid polisens nationella avdelning (Noa).

Mer brottsaktiva

 Beroendemottagningen Maria Malmö fick upp ögonen för tramadolmissbruket redan i slutet av 2010-talet. I en studie för några år sedan framgick det svart på vitt – ungdomar som i olika omfattning tagit tramadol var i större utsträckning kriminellt belastade jämfört med de övriga som gått in i behandling på Maria Malmö.

– Man var mer brottsaktiv och det var en förhöjd psykisk ohälsa i den gruppen. Många saknade sysselsättning. Det fanns ett utanförskap som stack ut, säger Maria Almazidou, enhetschef på Maria Malmö.

Kopplingen mellan tramadol och kriminalitet vittnar även polisen i Malmö om. I rapporten beskrivs att polisen väldigt ofta hittar tramadol hos ungdomar med kopplingar till kriminella nätverk.

– Polisen kunde bekräfta att det var ganska ofta när man gjorde tillslag eller stoppade bilar där man hade en misstanke om att det förekom vapen att man även hittade tramadolkartor, säger Maria Almazidou.

Har fått fäste

 När Maria Malmö frågade sina patienter om det är något specifikt med tramadol som leder till kriminalitet gick svaren många gånger ut på att man lättare kan begå brott om man tagit tramadol.

”Det har en lugnande effekt, men man är samtidigt klar. Inte som benso som tar bort alla känslor utan att du har kontroll men är samtidigt lugn”.

”När man tar tramadol känner man ingen rädsla vilket gör att man blir en annan människa”.

– Substansen har en dubbel effekt. Man kan få ett påslag och känna sig extra skärpt, samtidigt som den fungerar dämpande och avtrubbande. Det är en anledning till att tramadol passar den kriminella livsstilen, säger Maria Almazidou.

Hon konstaterar att opioiden på relativt kort tid har fått stor spridning bland unga.

– Tyvärr har tramadol fått fäste. Det har skett en successiv ökning sedan 2007 upp till dagens högre nivåer. Vi ser ingen tillbakagående trend, som vi sett med vissa andra preparat som exempelvis spice, säger hon.

”Oroande utveckling”

 Debutåldern för att testa substansen är samtidigt låg, runt 16 år, och det är vanligt med blandmissbruk där tramadol tas ihop med framför allt cannabis men även kokain och bensodiazepiner. Ofta kan det vara drogförsäljarna som introducerar tramadolet vid köp av andra droger.

Samtidigt visade studien att ungdomar som missbrukar tramadol oftare avbröt behandlingen.

Utvecklingen med ett ökat tramadolmissbruk måste tas på allvar, anser Maria Almazidou.

– Vi ser en opioidkris i västvärlden över USA, och även i Afrika, och det som framför allt är oroande från vårt perspektiv i Sverige är att det nått de yngre åldrarna. Även om cannabis fortfarande är dominerande som ungdomsdrog vinner opioider och andra tabletter mark. Det är en oroande utveckling, säger hon.

Se även: FBI om enorma beslagen i tillslaget 


”148 miljoner dollar och sex ton kokain”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.