Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kriminella gör affärer med flera svenska myndigheter

Så många brott anmäldes i Sverige 2019
Skatteverket har utrett 756 personer mellan 2015 och 2019 som fått beskattningsbeslut mot organiserad brottslighet.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ett tiotal av personerna som granskats har täta kopplingar till kriminella mc-gäng – flertalet till Hells Angels.
Foto: BOBBO LAUHAGE / KAMERAPRESS/IBL

Hundratals personer i den kriminella miljön kan kopplas till företag som gjort affärer med flera svenska kommuner och myndigheter – ibland på mångmiljonbelopp.

Det visar en sammanställning som researchföretaget Acta Publica gjort.

Det rör sig om 756 personer som alla utretts av Skatteverket mellan 2015 och 2019 och då fått beskattningsbeslut mot organiserad brottslighet.

Sammanlagt har de haft uppdrag i 1 756 bolag – varav drygt 1 250 är fortsatt aktiva i dag. I fjol omsatte företagen tillsammans omkring 6 miljarder kronor.

”Några av de företagarna kan knytas till etablerade brottsnätverk och extremistkretsar, men i stor utsträckning handlar det om personer i de kriminella miljöernas periferi. Bara en fjärdedel har under de senaste åren varit föremål för rättsliga ärenden i landets domstolar”, skriver Acta Publica i sin rapport.

På listan över personer finns det ett tiotal som har täta kopplingar till kriminella mc-gäng och nästan lika många som kan kopplas till radikal islamism, enligt rapporten.

Så många möjliggörare kan kopplas till extremism eller kriminella nätverk.
Grafik: Acta Publica
Här är de vanligaste brotten som möjliggörarna har fällts för sedan 2012.
Grafik: Acta Publica
1 254 av de 1 756 bolagen i granskningen är fortfarande aktiva.
Grafik: Acta Publica

Kopplingar till kriminella nätverk

En av de kartlagda personerna är delägare i ett valutaväxlingsföretag i Stockholm. Det omsatte en kvarts miljard kronor 2019, och har mottagit ”oförklarade insättningar” på över 650 000 kronor.

Enligt Acta Publicas uppgifter har delägaren kopplingar till ett tungt kriminellt nätverk i Stockholmsområdet. Växlingsföretaget blev i somras föremål för en polisutredning, och det misstänktes ha fungerat som en ”penningtvättsmaskin för samhällsfarlig verksamhet”, enligt Dagens industri.

En annan av de 756 individerna är en 65-årig man, som har kallats för en ”ren målvaktsfigur” av en av de många konkursförvaltarna som utrett hans ekonomiska förehavanden, skriver Acta Publica.

65-åringen tog över ett privat hemtjänstföretag 2018, som året innan haft ett affärsvärde av 24,9 miljoner kronor. Det försattes snart i konkurs, och utgör bara en av många verksamheter på mannens cv. Han dömdes för grova ekobrott förra året, men sitter i dag som ledamot i sju olika bolag.

Ett annat fall som förekommit i granskningen är ett bevakningsföretag, ägt av ”två välbekanta ansikten i klubbmiljön”, som haft nära kopplingar till ett allsvenskt fotbollslag och som, genom ett antal ”slussbolag”, har handskats med falska fakturor och svarta löner.

Ett städföretag nämns också, vars två företagsledare åkt på stora skattesmällar efter falska fakturor med en utländsk fastighetsuthyrare i Östeuropa.

Så många av personerna är åtalade eller dömda för brott sedan 2012.
Grafik: Acta Publica
Här är de vanligaste branscherna som möjliggörarna verkar i.
Grafik: Acta Publica

Affärer med var tredje kommun

De 756 individernas bolag har tillsammans gjort affärer med statliga myndigheter på upp emot en kvarts miljard kronor, oftast inom vård- och omsorgssektorn.

De största affärerna har dock gjorts i Stockholmsregionen där bland annat ett vårdbolag handlat med Region Stockholm till ett värde av 25.4 miljoner kronor.

”Men totalt sett har nästan var tredje kommun i landet, och 18 av 21 regioner, handlat med bolag knutna till de granskade individerna bara under 2019. Transportstyrelsen, Sveriges domstolar, Försvarsmakten och flera länsstyrelser var några av de statliga myndigheter som hade ett affärsutbyte i miljonklassen”, skriver Acta Publica.

Gängvåldet splittrar politikerna

Lisah Silfwer sammanfattar politiska utspel om gängkriminalitet från året som gått. Inslaget är från september.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.