Det rör sig om 756 personer som alla utretts av Skatteverket mellan 2015 och 2019 och då fått beskattningsbeslut mot organiserad brottslighet.
Sammanlagt har de haft uppdrag i 1 756 bolag – varav drygt 1 250 är fortsatt aktiva i dag. I fjol omsatte företagen tillsammans omkring 6 miljarder kronor.
”Några av de företagarna kan knytas till etablerade brottsnätverk och extremistkretsar, men i stor utsträckning handlar det om personer i de kriminella miljöernas periferi. Bara en fjärdedel har under de senaste åren varit föremål för rättsliga ärenden i landets domstolar”, skriver Acta Publica i sin rapport.
På listan över personer finns det ett tiotal som har täta kopplingar till kriminella mc-gäng och nästan lika många som kan kopplas till radikal islamism, enligt rapporten.
Kopplingar till kriminella nätverk
En av de kartlagda personerna är delägare i ett valutaväxlingsföretag i Stockholm. Det omsatte en kvarts miljard kronor 2019, och har mottagit ”oförklarade insättningar” på över 650 000 kronor.
Enligt Acta Publicas uppgifter har delägaren kopplingar till ett tungt kriminellt nätverk i Stockholmsområdet. Växlingsföretaget blev i somras föremål för en polisutredning, och det misstänktes ha fungerat som en ”penningtvättsmaskin för samhällsfarlig verksamhet”, enligt Dagens industri.
En annan av de 756 individerna är en 65-årig man, som har kallats för en ”ren målvaktsfigur” av en av de många konkursförvaltarna som utrett hans ekonomiska förehavanden, skriver Acta Publica.
65-åringen tog över ett privat hemtjänstföretag 2018, som året innan haft ett affärsvärde av 24,9 miljoner kronor. Det försattes snart i konkurs, och utgör bara en av många verksamheter på mannens cv. Han dömdes för grova ekobrott förra året, men sitter i dag som ledamot i sju olika bolag.
Ett annat fall som förekommit i granskningen är ett bevakningsföretag, ägt av ”två välbekanta ansikten i klubbmiljön”, som haft nära kopplingar till ett allsvenskt fotbollslag och som, genom ett antal ”slussbolag”, har handskats med falska fakturor och svarta löner.
Ett städföretag nämns också, vars två företagsledare åkt på stora skattesmällar efter falska fakturor med en utländsk fastighetsuthyrare i Östeuropa.
Affärer med var tredje kommun
De 756 individernas bolag har tillsammans gjort affärer med statliga myndigheter på upp emot en kvarts miljard kronor, oftast inom vård- och omsorgssektorn.
De största affärerna har dock gjorts i Stockholmsregionen där bland annat ett vårdbolag handlat med Region Stockholm till ett värde av 25.4 miljoner kronor.
”Men totalt sett har nästan var tredje kommun i landet, och 18 av 21 regioner, handlat med bolag knutna till de granskade individerna bara under 2019. Transportstyrelsen, Sveriges domstolar, Försvarsmakten och flera länsstyrelser var några av de statliga myndigheter som hade ett affärsutbyte i miljonklassen”, skriver Acta Publica.