Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Kan få handgranat för en tusenlapp”

Han tillhörde han en av Sveriges mest framgångsrika rånarligor men har nu lagt kriminaliteten bakom sig. Dagens kriminella är mer hänsynslösa än på hans tid, menar han.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
En tidigare kriminell från Stockholms södra förorter berättar om tillgången på handgranater i Stockholms undre värld.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Just nu pågår ett tiotal konflikter med risk för dödligt våld mellan Stockholms kriminella nätverk.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Handgranaten som dödade en man i 60-årsåldern i Vårby gård var en blindgångare som kastades av en gängkriminell, tror polisen.

Just nu pågår ett tiotal konflikter med risk för dödligt våld mellan Stockholms kriminella nätverk.

Alla har de tillgång till handgranater, och de beskrivs som allt mer hänsynslösa.

– När jag höll på fanns det fortfarande vissa koder. Man går inte på någon i deras hem, man ger sig inte på deras familjer. Sånt gäller inte längre, säger en före detta kriminell från Stockholms södra förorter.

På tisdagen bekräftade polisens tekniska undersökning att det var en handgranat som dödade en man i 60-årsåldern i Vårby gård söder om Stockholm i söndags. Mannen plockade upp handgranaten från marken, varpå den exploderade. Mannens liv gick inte att rädda och hans fru fick splitterskador.

Polisen tror att handgranaten var en blindgångare, som kastats men inte detonerat direkt. Det säger Gunnar Appelgren som är samordnare för polisens satsning mot gängkonflikterna i Stockholm, Mareld.

– I Vårby gård var det nog så oturligt att när man rörde på den, då small den.

Det är inte ovanligt att de handgranater som de senaste åren flödat in i Sverige från forna Jugoslavien har osäker funktion, säger han.

– De har förvarats med tändsatsen och tändröret i, de har ärgat och blivit funktionsnedsatta.

En man i 60-årsåldern dog efter att en misstänkt handgranat exploderade vid Vårby Gårds tunnelbanestation.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Stor tillgång på granater

Och polisen kopplar explosionen i Vårby till den gängkriminella miljön.

– Ett kriminellt nätverk har haft tillgång till den här handgranaten, och sen väljer man av någon anledning att kasta den. Det är utredningshypotesen, säger Gunnar Appelgren.

Antalet handgranater har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren, inte minst i Stockholm. 

– Under 2017, fram till sista november, anträffades 22 handgranater i Stockholm varav tolv handgranatsexplosioner. De kriminella nätverk som har någon form av våldskapital har också tillgång till handgranater.

Den viktigaste förklaringen till ökningen är den stora tillgången, enligt Gunnar Appelgren. Ett annat skäl är att de gängkriminella vill ha de vapen som deras rivaler har, menar han. 

– Någon gruppering har initialt bedömt att handgranater är bra för att skrämma eller angripa en annan gruppering. Sen är man i gång i en spiral, där handgranater blir en del av beväpningen i de här gängkonflikterna.

Före detta rånaren: Koderna gäller inte längre

En före detta kriminell från Stockholms södra förorter uppger att man kan få en handgranat för en tusenlapp.

En tidigare kriminell från Stockholms södra förorter berättar om tillgången på handgranater i Stockholms undre värld.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

– Man kan få en på köpet om man gör en vapenaffär. Det kan vara häftigt för en ung kille. Du får det här ryktet, säger han.

Han har tillhört en av Sveriges mest framgångsrika rånarligor och har haft starka kopplingar till ett av landets mest kända kriminella nätverk. Sedan flera år lever han helt laglydigt, säger han.

Och han ser en tydlig skillnad mellan sin egen generation och dagens kriminella: hänsynslösheten mot oskyldiga.

– När jag höll på fanns det fortfarande vissa koder. Man går inte på någon i deras hem, man ger sig inte på deras familjer. Sånt gäller inte längre, säger han.

Förändringen beror till stor del på gängkriminaliteten har förskjutits mer mot droghandel, där gängen slåss om en marknad, tror han.

– Man bygger upp ett territorium som man måste skydda. Då är det lättare att hamna i konflikt.

Hans bild är också att de kriminella själva använder mer narkotika i dag, med följden att trösklarna till våld blir lägre.

– Det är olika piller, bensodiazepiner, som inte var vanliga på min tid. Vi tog inte droger, utom när vi hade gjort ett jobb och festade. 

Människor har lagt blommor och tänd ljus på torget i Vårby gård för att hedra den 60-årige man som avled efter en misstänkt handgranatexplosion.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Tiotal konflikter med risk för dödligt våld

I dag bedömer polisen att det finns 47 kriminella nätverk i Stockholm. 27 av dem är lokala nätverk som i huvudsak byggs upp kring att medlemmarna bor i samma område. Mellan 600 och 700 personer bedöms ingå i de lokala nätverken. 

– Just nu har vi ett tiotal konflikter där det kan finnas risk för dödligt våld. De allvarligaste är de i Rinkeby och i Östberga-Bredäng, säger Gunnar Appelgren. 

Ett av de lokala kriminella nätverken finns just i Vårby gård. I våras ingick ett 15-tal personer i nätverket, enligt polisen. I en intern rapport om aktuella gängkonflikter skriver polisen så här om Vårby Gård-nätverket. "Sannolikt grova våldsbrott i närtid. Förberedelse för konflikt mellan grupperingar. Yngre kända kriminella bär skyddsväst. God vapentillgång".

Mannen som dog efter söndagens handgranatexplosion i Vårby gård var med all sannolikhet inte en måltavla för en attack. Men Gunnar Appelgren tror inte att händelsen blir någon tankeställare för Stockholms gängkriminella.

– Väldigt många av de här kriminella bryr sig inte i grunden, tyvärr. 

Den tidigare kriminelle har samma uppfattning.

– Tyvärr alltså. Jag tror inte det. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.