Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kriminella hotade fram ett utegångsförbud

Gängexperten Amir Rostami om utegångsförbudet i Tensta.
Tensta.
Foto: ALI LORESTANI / TT NYHETSBYRÅN

Boende i Tensta i nordvästra Stockholm ålades utegångsförbud.

Men det var inga myndigheter utan gängkriminella i området som utfärdade förbudet, rapporterar TV4 Nyheterna.

– Det var personer från de här grupperingarna som var ute och berättade för medborgare att ni ska inte vara ute efter klockan 18. Det där spred sig som en löpeld bland de som bodde i området, säger Therese Rosengren, chef i polisområde Rinkeby, till TV4 Nyheterna.

På frågan om vad som skulle hända de som bröt mot påbudet svarar hon:

– Man skulle kunna bli utsatt för grovt våld.

”Stort allvar”

 På eftermiddagen den 25 augusti i upptäckte polisen att det var ovanligt lite folk ute i centrala Tensta. Samtidigt fick polisen underrättelseuppgifter om att gängkriminella meddelat utegångsförbud.

– Jag har inte hört talas om det tidigare. Jag är säker på att polisen tar de uppgifterna på stort allvar och ser till att göra klart att i Sverige gäller svensk lag och den gäller lika för alla. Det är inga kriminella som får sätta gränser för andra hederliga medborgare, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till TV4 Nyheterna.

Polisen uppger att det finns sex kriminella nätverk i Järvaområdet. Det är framför allt mellan två av dem som en konflikt blossat upp sedan juli, då en man knivskars och dog av sina skador. Spänningarna mellan ”Filterlösa grabbar” i Rinkeby och ”Husbys hyenor” har resulterat i att fyra unga män skjutits till döds, och ännu fler mordförsök.

Upprättades vägspärrar i Göteborg

Det finns också uppgifter om att gängen i området använder barn så unga som 10 år, för att sköta narkotika- och vapentransporter.

Under slutet av sommaren trappades även konflikten i Göteborg upp, efter en skottlossning på en bensinstation på Hisingen. Under konflikten, mellan de kriminella nätverken Backagänget och delar av släkten Ali Khan, skedde flera skjutningar.

I augusti väckte det också stor uppmärksamhet och mycket debatt om laglöshet när unga, maskerade, män upprättade vägspärrar på flera platser i stadsdelen Angered. Där stoppades och kontrollerades bilar och förare.

Se mer: Kriminella upprättade vägspärrar i Göteborg

Ett antal skottlossningar under kort tid har fått polisen att larma om en upptrappad gängkonflikt mellan två grupperingar i Göteborg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.