Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kriminalvården stoppar pengar till de intagna

Kriminalvården stoppar nu pengar till från anhöriga till intagna. Här är alla anstalter och häkten i Sverige.
Norrtäljeanstalten och anstalten Hall i Södertälje.
Foto: MAGNUS HALLGREN/DN/TT/JOAKIM BERGLUND/SCANPIX

Kriminalvården har beslutat att stoppa alla pengaöverföringar från anhöriga till intagna, på grund av hårdare penningtvättsregler.

Nu rasar familjer och interner mot beslutet – samtidigt som det strejkats inne på Norrtäljeanstalten.

– Det drabbar mest barnen, som inte får höra sin pappas röst. Jag vet inte vad jag ska säga, jag är helt chockad, säger en mamma.

Intagna inom Kriminalvården som jobbar eller studerar kan få en lön på 1500 kronor i månaden som mest, vissa tjänar mindre. Häktade får ett bidrag på 90 kronor i veckan.

Anhöriga har tidigare kunnat skicka extra pengar till de intagna, med max 1 600 kronor i månaden som får användas. De överföringarna stoppas vid månadsskiftet.

Expressen har pratat med två kvinnor, vars man och pojkvän sitter på två klass 1-anstalter i Sverige. De berättar att beslutet fått starka reaktioner från anhöriga, främst eftersom möjligheten att ringa ut från anstalten nu begränsas.

”Det är flygplatspriser där inne”

– Det här kommer påverka folk jättemycket. Det värsta är att det påverkar telefonkontakten med familjen, och det är det som killarna där inne säger också, säger en mamma som har två barn tillsammans med en intagen.

Telefonkort på anstalterna kostar 100 kronor och pengarna försvinner snabbt, enligt kvinnorna.

– Vi jobbar, vi pluggar, vi tjejer här ute på utsidan, vi har ju pengar som är vita, varför ska de hålla på så här, att vi inte får skicka pengar?, säger en av dem och fortsätter:

– Det är flygplatspriser där inne. Folk är besatta av att få pengar utifrån, det är så det är. Den enda vägen ut är kontakten med deras anhöriga och sedan drar man ned på det.

Lett till strejk på Norrtäljeanstalten

Det var när Kriminalvården skulle införa en ny typ av betalkort för de intagna som det upptäcktes brister i att kunna spåra pengarna som sätts in.

– Det är just när externa pengar till klienten och Kriminalvårdens ersättningar för arbete och bidrag blandas ihop och förs vidare i bankens system som spårbarheten försvinner, säger Lennart Palmgren, avdelningschef för häkte, anstalt och frivård inom Kriminalvården.

Beslutet ledde till en tillfällig arbetsvägran på Norrtäljeanstalten.

– Det är svårt för oss att gå in och subventionera priserna, säger han.

– Vi får följa det här och se hur det utvecklar sig.

Advokaten Viktor Banke: ”Bedrövligt”

https://twitter.com/ViktorBanke/status/1231954359145111552?s=20

Advokaten Viktor Banke säger att häktade personer ringt till honom och varit oroliga.

– Pengarna har varit något som hjälpt till i en redan svår och utsatt situation. Jag tycker att det är ett bedrövligt beslut.

Han har svårt att förstå myndighetens analys.

– Kriminalvården har alla möjligheter i världen att se till att de här pengarna inte blandas, men i stället gör man så här. Och det är väldigt upprörande. Det verkar vara mycket svaga skäl för en så kraftig inskränkning i de intagnas liv.

Enligt Kriminalvårdens utredning fanns det inget annat sätt att lösa problemet än att stoppa inbetalningarna. 

– Vi hade hoppats på att göra det, vi vill ju ha så lite negativ påverkan som möjligt, men enligt vår utredning finns det inget annat sätt att göra det här. Det är inte Kriminalvården som önskat det här läget, utan det handlar om reglerna kring penningtransaktioner som finns för att banken ska kunna göra rätt, säger Lennart Palmgren.

Här är alla Sveriges fängelser

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.