Kriminalvården: Gänget kan frita ledarbröderna

Polisens bild på Vårbynätverket.
Foto: Polisen
Chihab Lamouri.
Foto: Polisen
Chouaib Lamouri.
Foto: Polisen

Gängledaren Chihab Lamouri förväntas leda det ökända Vårbynätverket inifrån fängelset.

Hans bror Chouaib Lamouri sitter på samma anstalt.

Nu placeras båda bröderna på säkerhetsavdelning.

Kriminalvården skriver i sin riskbedömning att Vårbynätverket har ”stora ekonomiska resurser samt kapacitet att iscensätta en rymning eller fritagning”.

Vårbynätverkets ledare Chihab Lamouri dömdes tidigare i år till 17 år och tio månaders fängelse för bland annat mordförsök, synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grovt vapenbrott samt människorov.

Nu har Kriminalvården beslutat att placera honom på en så kallad säkerhetsavdelning – det vill säga en avdelning med särskild hög grad av övervakning och kontroll – på anstalten Hall. Detta eftersom man bedömer att gängledaren förväntas fortsätta leda det kriminella gänget och begå brott inifrån fängelset.

Hög risk för rymning

Enligt beslutet bedöms 34-åringen vara ”särskilt benägen att fortsätta begå allvarlig brottslig verksamhet”. Hans position som det kriminella nätverkets ledare anses vara ”ohotad” och risken för att han rymmer från fängelset eller blir fritagen anses vara ”hög” och ”varaktig”.

Enligt Kriminalvården bedöms också Vårbynätverket ”inneha stora ekonomiska resurser samt kapacitet att iscensätta en rymning eller fritagning”.

De bedömer också att det finns en hög risk för att Chihab Lamouri mutar personal och beslutsfattare inom Kriminalvården.

Även brodern placeras på säkerhetsavdelning

Kriminalvården har även beslutat att placera Chihab Lamouris bror, Chouaib Lamouri, på en säkerhetsavdelning på samma anstalt.

Brodern, som dömdes till tolv års fängelse för bland annat försök till mord och människorov, bedöms även han ha ett stort inflytande i Vårbynätverket och anses vara benägen att fortsätta begå allvarliga brott, rymma eller bli fritagen.

Även hans ”prokriminella attityder och värderingar” pekas av Kriminalvården ut som särskilt viktiga för beslutet.

Av beslutet framgår också att Chouaib Lamouris under tiden han har suttit frihetsberövad vid flera tillfällen otillåtet har kommunicerat med andra kriminella intagna.

Hög risk för dödligt våld

Enligt Kriminalvården omfattas 30-åringen av ”konfliktytor mot ett flertal individer och kriminella nätverk” som bedöms utgöra hög risk att individer utsätts för allvarligt eller dödligt våld på såväl in- som utsidan”.

Enligt Kriminalvården finns ”särskild anledning att anta att en placering på säkerhetsavdelning behövs” för att hindra bröderna från ”allvarlig brottslighet under vistelsen i anstalt”.

Båda bröderna har ”fått möjlighet att yttra sig över riskbedömningen” men inte gjort det, skriver Kriminalvården. Båda bröderna har konsekvent nekat till brott.

Advokaten tillbakavisar Kriminalvårdens påstående

Chihab Lamouris advokat, Filip Rydin, tillbakavisar dock att hans klient skulle ägna sig åt brottslighet på anstalten.

”Att Kriminalvårdens säkerhetsavdelnings analyser brister är tyvärr väldigt vanligt förekommande. De utnyttjas i stället på ett ensidigt sätt att hålla intagna isolerade på ett sätt som är direkt ohälsosamt. Min huvudman har alltsedan han frihetsberövades för snart två år sedan skött sig exemplariskt. Han har inte delgetts någon misstanke om brott begånget under denna tid vilket han givetvis skulle gjort om Kriminalvårdens uppgifter skulle vara sanna”, skriver han i ett mejl.

Fängelsestraffet fastställs för Vårbynätverkets ledare

Hovrättsdomen föll i stora gänghärvan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.