Kriminalvårdare utsatt för knivattack i trapphus

Kriminalvårdaren var på väg till jobbet när han överfölls av en okänd knivman i trapphuset.

Två dagar innan händelsen mottog anstalten hot i form av ett kort telefonsamtal.

– Inringaren sa att de skulle stå utanför anstalten och ”plocka” personal, säger Kriminalvårdens pressekreterare Ulf Mossberg.

Att händelserna sker kort inpå varandra har lett till stor oro bland personalen, enligt uppgift till Expressen.

Vid 18.30-tiden på lördagen var den manlige kriminalvårdaren på väg till Saltviksanstalten i Härnösand för att jobba natt, när en okänd man angrep honom med kniv i trapphuset.

– Det är en medarbetare hos oss som har blivit attackerad på väg till jobb. Som jag förstår blev han misshandlad med kniv, säger Ulf Mossberg, pressekreterare på Kriminalvården.

Kriminalvårdaren fördes till sjukhus med ambulans. De uppger att mannen, som är i 20-årsåldern, är lindrigt skadad och inlagd på avdelning.

En stor polisinsats pågår och hundpatruller deltar i sökandet efter gärningsmannen. En förundersökning om grov misshandel är inledd.

Hot riktades mot Saltvik

Enligt Ulf Mossberg finns det ingen känd hotbild mot kriminalvårdaren, men de utesluter inte heller att attacken är kopplad till hans jobb.

Två dagar innan attacken fick Saltviksanstalten ett hot över telefon, något Aftonbladet var först att berätta.

– Det rings in med lite jämna mellanrum. Natten till fredagen rings det in ett hot mot anstalten som gick ut på att man ska stå utanför och vänta på de som slutar jobbet. Man kan inte negligera hot så man gjorde en förstärkning säkerhetsmässigt utanför anstalten.

– Sedan har vi gjort bedömningen att det inte finns en direkt koppling, men vi vet inte vad för motiv gärningsmannen hade som attackerade vår medarbetare, säger Ulf Mossberg.

Oroligt bland personalen

Mannens kolleger i Härnösand har erbjudits krisstöd och Kriminalvården har gått upp i stabsläge. En anställd som vill vara anonym berättar att stämningen är orolig bland personalen:

– Jag har pratat med en massa kolleger i dag och väldigt många är livrädda för att gå ut. Många tror att det är en koppling med ”dådet” och hotet, säger personen.

Intagna hotade med strejk

Redan tidigare i veckan var det turbulent på Saltviksanstalten, kan Expressen berätta. Ledningen hade då dragit in de intagnas extrapromenader som erbjuds sommartid, efter bedömningen att de intagna misskött sig. 

– Man hade kanske inte skött sig helt hundra ansåg personalen, säger Ulf Mossberg. 

Bland annat hade de intagna klättrat på staketet under promenaderna, enligt uppgift till Expressen. Att promenaderna drogs in ledde dock till att de intagna hotade med att arbetsstrejka. 

– De sa att de inte skulle gå till arbetet. Då gick ledningen med på att ha extrapromenaderna ändå, säger Ulf Mossberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.