Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kriminalgåtorna som löstes trots allt

En del mystiska försvinnanden och mord ser ut att förbli olösta ju längre tiden går.
Men skam den som ger sig.
Först 18 år efter att 15-åriga Jessica Lynn Kenn mördats på en kyrkogård i Columbus, USA, kunde hennes mördare fällas.
Här är nio mord och försvinnanden som fått sin lösning decennier senare, listade av Listverse.

1. Svaret fanns i den enorma databasen

En fingeravstrycksmatchning löste till slut mordet.
Foto: FBI

Mordet på Diane Maxwell Jackson

Julen 1969 blev unga Diane Maxwell våldtagen, strypt och knivhuggen till döds i Houston. Det enda spåret efter mördaren var ett fingeravtryck, men eftersom man inte hittade något som matchade kunde ingen lösa mordgåtan.
Ytterligare försök att matcha fingeravtrycket gjordes 1989, men utan resultat.
Det var inte förrän i juli 2003 som en FBI-tekniker drog fingeravtrycket genom en databas med 70 miljoner fingeravtryck.
En potentiell match drog uppmärksamheten till sig. Fingeravtrycket tillhörde James Ray Davies som släppts ur fängelse bara ett par dagar innan mordet.
34 år efter mordet erkände James Ray Davies och dömdes till livstids fängelse.


2. DNA ledde till slut polisen rätt

Jessica Lynn Keen mördades 1991. 20 år senare åkte mördaren fast.

Mordet på Jessica Lynn Keen

Det skulle ta 18 år innan polis och anhöriga slutligen fick veta vem som mördat 15-åriga Jessica Keen.
Hon kidnappades i Columbus, Ohio, i mars 1991, togs till en kyrkogård och slogs till döds med en gravsten. Kroppen hittades två dagar efter mordet.
Nästan 20 år senare infördes en lag som tvingade alla som fällts för våldsbrott att lämna DNA-prov. Det ledde till att fången Marvin Lee Smith, som dömts för två andra övergrepp, kunde kopplas till mordet.
Han dömdes till 30 års fängelse efter att ha erkänt sig skyldig.


3. Slog larm – dömdes 20 år senare

Cynthia Epps.

Mordet på Cynthia Epps

I bland finns mördaren närmare än vad man tror – men lyckas hålla sig undan polisen i årtionden.
I juni 1995 larmade James Fountain polisen. Han sa att han hittat en kvinna – som huggits till döds – i sitt garage.
Kvinnan var 29-åriga Cynthia Epps och utredningen visade att hon haft sex kort innan hon mördades. Dessutom hade hennes kropp lemlästats.
Fountain samarbetade villigt med polisen och påstod att han inte hade en aning om hur kroppen hamnat i hans hem. Spåren tog slut och ingen kunde dömas för det brutala mordet. Fallet förblev olöst i 20 år.
Men 2010 öppnades fallet på nytt och nu tog sig utredarna en mer noggrann titt på Fountain som vid det här laget hade fällts för flera våldtäkter och ett dråp. Med hjälp av DNA-bevis stod det klart – det var Fountain själv som var mördaren.
Han erkände och dömdes till fängelse.


4. Sanningen avslöjades när vattnet sjönk

Cheryl Miller och Pamela Jackson.

Cheryl Millers och Pamela Jacksons försvinnande

Många gånger önskar vi oss en syndabock när tragedier inträffar – men i bland är det den olyckliga slumpen som ligger bakom tragiska händelser.
Så var fallet när de två unga studenterna Pamela Jackson och Cheryl Millers försvann South Dakota på väg till en fest 1971.
Man hittade inte ett enda spår efter flickorna eller deras bil – men 2007 dömdes en man till fängelse för mord på flickorna. Den fällande domen baserades på ett erkännande från en annan fängelsekund, men detta visade sig senare vara falskt.
För det var ingen mördare som tagit flickorna av daga. Hela 42 år efter flickornas försvinnande, 2013, sjönk vattenhöjden i en bäck i närheten av vägen där flickorna färdats.
Då hittades deras bil och med hjälp av DNA-test kunde man fastställa att kvarlevorna i bilen var Pamela och Cheryl. Det som skett var konsekvensen av en bilolycka.
Den morddömde mannen släpptes fri och stämde staten.


5. Parets tomma bil var nedstänkt i blod

Paret Edward och Minnie Maurin.

Morden på Minnie och Edward Maurin

Julen 1985 skulle Minnie, 83 och Edward, 81, fira högtiden tillsammans med sin familj i den lilla staden Chehalis i Washington. Men när paret inte dök upp för att delta i festligheterna blev familjemedlemmarna oroliga.
Tyvärr skulle det visa sig att deras oro var befogad. Dagen efter försvinnandet hittades parets bil, nedstänkt i blod.
Mindre än en vecka senare stötte man på Minnie och Edward i ett skogsparti utanför stan – skjutna till döds. Utredningen visade att parets skjutits i bilen och sedan dumpats på platsen.
Redan tidigt i utredningen fanns bröderna Rick och John Riffle bland de huvudmisstänkta. Men det skulle dröja 27 år innan polisen hade tillräckligt med bevis för att gripa dem.
Vid det här laget hade bröderna flyttat till Alaska – och bara en vecka innan polisen styrde kosan mot brödernas bostad dog John Riffle. Därmed var det bara Rick som kunde dömas. Straffet blev 103 års fängelse.


6. Genombrottet kom 23 år senare

Amy Weidner blev mördad av en vän till sin bror.

Mordet på Amy Weidner

Det finns en bild av mördare som okända gärningspersoner som ger sig på slumpmässigt utvalda offer. Men inte sällan är det en person i offrets direkta närhet som är skyldig.
Så låg det till i fallet med Amy Weider, 16, som 1989 hittades våldtagen och strypt till döds i sitt hem i Indianapolis i Indiana. Någon hade också gjort inbrott i huset och en stereo som tillhörde Amys bror saknades.
Utredarnas enda spår var ett blodigt fingeravtryck, men med dåtidens teknik var det inte mycket att gå vidare på.
Genombrottet kom föst 23 år senare när en utredare återigen tog sig en titt på fallet. När han frågade runt i grannskapet fick han en lista på namn som var värda att undersöka. Ett av namnen var Rodney Denk, en vän till Amys bror.
Utredaren bokade ett möte med Rodney, men han dök aldrig upp. Dagen därpå fick han träff – fingeravtrycken matchade perfekt.
När polisen åkte för att gripa Rodney försökte han begå självmord men misslyckades. Senare erkände han brottet och dömdes till 65 år i fängelse.


7. Bedyrade sin oskuld livet ut

Kenneth Hansen dömdes till 300 års fängelse.

Morden på Robert Peterson, Anton Schuessler, och John Schuessler

En oktoberdag 1955 försvann de tre tonårspojkarna Robert Peterson, Anton Schuessler, och John Schuessler. Senare hittades pojkarna nakna och strypta till döds i ett naturreservat i Cook Country, Illinois.
De fruktansvärda morden förblev olösta – tills 40 år senare när utredare som arbetade med ett annat olöst fall stötte på uppgifter som pekade mot en man som hette Kenneth Hansen.
1995 dömdes Hansen för morden. Åklagaren hävdade att Hansen, som var 22 år när morden begicks, plockat upp pojkarna som ville ha lift och därefter tagit dem till sin arbetsplats, utnyttjat minst en av pojkarna sexuellt och därefter strypt dem.
Men det var inte slutet på historien. Ytterligare en rättegång hölls 2002 – men även den här gången fälldes Hansen och dömdes till 300 års fängelse.
Hansen, som dog i fängelse 2007, bedyrade sin oskuld livet ut.


8. Det förflutna hann ikapp familjefadern

Ingen anade att familjefadern Gerald Mason dödat två unga poliser.

Morden på Richard Phillips och Milton Curtis

Det var en sommarnatt i juli 1957 som en man angrep fyra ungdomar som parkerat sin bil på en adress i El Segundo, Kalifornien. Efter att ha bundit ungdomarna och våldtagit en 15-årig flicka lämnade han platsen i deras bil.
Omkring 90 minuter senare vinkades han in av de två unga poliserna Richard Philips och Milton Curtis – men han lät sig inte stoppas utan sköt kallblodigt poliserna till döds.
De hänsynslösa brotten förblev olösta – till 46 år senare när polisen med hjälp av ny teknik lyckades spåra fingeravtryck från rånet till en man vid namn Gerald Mason.
Vid det här laget var Gerald en 69-årig familjefar som till synes levde ett vanligt liv och drev en bensinstation. Snart hade polisen spårat ytterligare bevis och det var ingen tvekan om att de träffat på den rätta gärningsmannen.
Mason dömdes till två livstidsdomar – men har aldrig uttalat sig om vad som drev honom till brotten. Samtidigt hade hans familj varit till synes helt ovetande om hans mörka förflutna.
– Det finns verkligen inga ord att beskriva de olika känslor som vi har gått igenom, har hans dotter tidigare sagt till People, samtidigt som hon insisterade på att hon inte kunde ha haft en bättre pappa.


9. Grävde upp hela trädgården för att hitta Lucy

Lucy Johnson försvann spårlöst.
Foto: Privat

Lucy Johnsons försvinnande

I bland slutar mystiska försvinnanden i riktiga solskenshistorier. Så var fallet med Lucy Johnson, som spårlöst försvann från sitt hem i september 1961.
Av någon anledning anmäldes hon inte försvunnen förrän fyra år senare, vilket fick polisen att misstänka att ett brott hade begåtts.
Misstankarna riktades snart mot Lucys make Marvin – det gick så långt att man grävde upp hela hans trägård i jakt på en kropp. Men utan resultat.
Tiden gick och polisen hade för länge sedan gett upp hoppet om att lösa gåtan kring Lucys försvinnande – men det hade inte hennes dotter Linda, som var i 8-årsåldern vid försvinnandet.
Med ljus och lykta sökte hon efter sin mamma och satte in en lång rad efterlysningar i olika tidningar. Till slut, över 50 år senare, gav hennes ihärdighet resultat.
Det var 2013 som Linda fick ett telefonsamtal från en kvinna som påstod sig vara Lucys styvsyster.
Inte nog med att Linda inte visste att hon hade släktingen – kvinnan berättade också att Lucy var vid liv och bodde i Yukon.
Det visade sig att Lucy, som vid det här laget var 70 år, hade flytt för att söka skydd från sin våldsamma make och skaffat sig en ny familj.
Det blev ett kärt återseende när mor och dotter, som på en gång kände igen varandra, återförenades.
– Jag vet inte hur jag ska beskriva det. Det var overkligt eftersom jag kunde se mitt ansikte i hennes ansikte, mina ögon i hennes ögon, har Linda tidigare sagt till CBC Radio.
Källor: Listeverse, CBC News, People, AP, FBI, ABC News, USA Today.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.