Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kriminalexpertens kritik mot utredningen

Kriminalkommissarien Jan Olsson påpekade brister i utredningen. Foto: Fredrik Funck / Dn / Tt
"Vad har du exakt tagit del av för att kunna uttala dig som du gör," undrade vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm.Foto: Anders Ylander

Under måndagens rättegångsförhandlingar drog försvarsadvokaten Inger Rönnbäck fram det som beskrivits som hennes ess i rockärmen - den pensionerade och rutinerade kriminalkommissarien Jan Olsson.

Som sakkunnigt vittne påpekade han brister i polisens utredning men fick samtidigt hård kritik från åklagaren.

– Vad har du exakt tagit del av för att kunna uttala dig som du gör, undrade vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm irriterat.

Några av Jan Olsson synpunkter på utredningen

* Åklagaren menar att Lisa Holm hängts i ett rör i ladan i Blomberg. Enligt Olsson borde offret ha rört sig under mordet och att det då borde synas påverkan på väggarna i ladan som röret går igenom. "Jag vet inte om det har undersökts", säger Jan Olsson.

* Inget DNA från Lisa Holms har hittats i Nerijus Bilevicius bil som åklagaren menar är det fordon som hennes kropp har förts bort i från Blomberg till Martorp.

Olsson anser därför att polisen borde ha undersökt om föremål i bilen har flyttats och sedan lagts tillbaka för att se om det är troligt att bilen använts för att transportera en kropp eller inte.

* Röret som åklagaren menar att Lisa Holm hängdes i var fullt med smuts och damm utan på den plats åklagaren menar att snöret varit fastknutet vid. Jan Olsson undrar därför om någon analys har gjorts för att hitta liknade smuts på det snöre som hittats i ladan med den misstänkte 35-åringen och Lisa Holms DNA på.

Jan Olsson är en av Sveriges mest rutinerade poliser genom tiderna och har arbetat med flera av de största målen i svensk kriminalhistoria.

På uppdrag av Nerijus Bilevicius försvarsadvokat Inger Rönnbäck gick han i helgen igenom delar av förundersökningsprotokollet för att hitta luckor i åklagarens bevisning.

När han på måndagen hördes i rätten tog han bland annat upp att den misstänktes brors DNA har hittats på en tejpbit av samma typ som var snurrad runt Lisa Holms huvud.

Tejpbiten hittades i ladan i Blomberg i närheten av en tejprulle som fyra av bitarna som lindades runt Lisa Holm huvud kan kopplas samman med.

Biten med broderns DNA kan dock inte helt säkert kopplas samman med den stora tejprullen vars insida polisen har hittat flera DNA-täffar från Lisa Holm på.

Släpper lätt från sig DNA

Runt Lisa Holms huvud hittades ytterligare två tejpbitar som inte har kunnat kopplas ihop med tejprullen som hittades i en spiklåda i ladan i Blomberg.

Jan Olsson berättar att det teoretiskt kan finnas ytterligare en tejprulle av samma modell som polisen inte har hittat.

– Kanske finns det en tejprulle som inte har hittats, förklarade Jan Olsson efter rättegången.

Enligt Olsson finns det studier som visar att benägenheten att släppa DNA-spår är högst individuell.

Olsson menar att Nerijus Bilevicius, är en person som lätt lämnar ifrån sig spår. Inte minst på grund av att han har hudsjukdomen psoriasis.

Att hans DNA inte har hittats på snöret, som var lindat runt Lisa Holms hals, eller på tejpen runt Lisa Holm huvud, tycker Jan Olsson därför är anmärkningsvärt om han skulle vara skyldig.

– Man ska egentligen inte dra några slutsatser av frånvaro av spår, den personen kan ju kanske ändå ha rört materialet. Men det är ändå rätt förvånande att det inte finns några spår från den åtalade på tejprullen eller på snöret som fanns runt på halsen på flickan, sa Jan Olsson i rätten.

Olssons vittnesmål möttes av irritation från åklagaren Lars-Göran Wennerholm som ifrågasatte resonemanget.

Wennerholm tyckte att det var märkligt att Jan Olsson beskrev Nerijus Bilevicius som en "DNA-släppare" då 35-åringen tidigare under rättegången berättat att det var han som lade tillbaka den upphittade tejprullen i spiklådan i ladan. En rulle som hans DNA trots det inte har kunnat säkras på.

– Vad har du exakt tagit del av i den här utredningen för att kunna uttala dig på det sättet som du gör? frågade vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm den pensionerade polisen.

Jan Olsson berättade efter rättegången att han inte känner till vad som sagts i tidigare förhör. Inger Rönnbäck ska inte heller ha informerat honom om uppgiften om att Nerijus Bilevicius ska ha sagt att han hållit i tejprullen.

– Jag hade faktiskt ingen aning om att han hade sagt så, men sedan är det ju en viss skillnad på att lägga tillbaka en rulle i en låda och använda den på sättet som tejpen har använts mot flickan på, säger Jan Olsson.

 

LÄS VÅR LIVERAPPORTERING OM RÄTTEGÅNGEN HÄR.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.