Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Zara” lever gömd – utredningen mot exmaken har pågått i två år

”Zara” träffar Expressens Kim Malmgren.Foto: Expressen TV
”Jag är mer låst nu än när jag var gift”, säger hon.Foto: PRIVAT
”Jag är uppväxt med att vara väldigt fri”, säger Zara.Foto: Expressen TV

Sedan ”Zara” slog larm till polisen har livet inte varit sig likt.

Vardagen byttes ut mot skyddad identitet, hemligt boende, överfallslarm från polisen.

Två år har gått - men utredningen mot hennes exmake är ännu inte färdig.

Åklagaren har haft för mycket på sitt bord.

Zara, som egentligen heter något annat, sitter hopkurad i soffan, försjunken i tankar. Efter en stund av tystnad lyfter hon blicken. Som att bitarna för resonemanget fallit på plats.

– Jag är mer låst nu än när jag var gift, säger hon och fortsätter:

– Det är en skadlig tanke. Att det hade varit skönare att fortsätta leva med en man som slår mig i stället för att vara konstant rädd. Så kan man ju inte tänka – men i ärlighetens namn tänker jag så ibland. Det är något som jag försöker bearbeta.

Hon är i 30-årsåldern och lever med skyddad identitet på hemlig adress tillsammans med sina barn som alla är i förskoleåldern. Så har vardagen sett ut sedan polisen i februari 2018 gick in i familjebostaden och grep Zaras dåvarande make, misstänkt för grov kvinnofridskränkning under flera års tid.

Misstankarna har ännu inte prövats rättsligt. Trots att två år snart har passerat är utredningen inte färdig.

Dokument från åklagarmyndigheten visar att akten i Zaras mål inte har blivit vidrörd på flera månader.

I ett mejl till Expressen skriver åklagare Sofia Mineur:

Förundersökningen har dragit ut på tiden, vilket är oacceptabelt och det är helt och hållet mitt ansvar. Arbetsbelastningen för mig har varit hög och det är skälet till att ärendet inte har handlagts på önskvärt sätt.

Utredningen är sitt slutskede och det som återstår är att misstänkt och hans försvarare ska få del av förundersökningen och inkomma med eventuell erinran. Därefter kommer åtal att kunna väckas.

 

***

 

För några år sedan kunde Zara aldrig föreställa sig att livet skulle bli så här. Då var hon i 25-årsåldern, jobbade på kontor med fast anställning, hade fixat körkort, bil och förstahandskontrakt i Stockholms innerstad.

När hon träffade sin blivande make var det känslorna som styrde. De gifte sig och började bygga ett nytt liv tillsammans. De hade båda ursprung i Mellanöstern – men för Zara blev det snabbt tydligt att de kom från väldigt olika kulturer.

– Jag är uppväxt med att vara väldigt fri. Att kunna klä mig hur jag vill, träffa vem jag vill, komma och gå som jag vill. Det enda som var viktigt var att sköta skolan. Jag gick från det livet till att hamna med någon som skulle bestämma allt över mig.

De första tankarna om att bryta äktenskapet fäktade hon bort.

– Jag ville inte känna mig misslyckad och vara en sån som skiljer sig efter ett halvår. I stället blev jag gravid och det var då den fysiska misshandeln började.

Zara reser sig upp från soffan och försvinner ut ur rummet för ett ögonblick. Hon kommer kort därefter tillbaka med en kasse fylld av papper. Hon har ingen dom att luta sig mot – men vill visa att mycket finns dokumenterat i form av polisanmälningar, journaler och advokatyttranden.

Hon gräver fram en journalanteckning från ett sjukhusbesök som ägde rum en dryg vecka efter att hon fött sitt första barn. I den står:

”Patienten befinner sig i en mycket besvärlig situation. Har under gårdagen blivit misshandlad av sin make och ådrog sig skador i form av ett brutet lillfinger samt skador i axeln. Kommer nu att gå på regelbunden sjukgymnastik. Har svårt att sköta sitt lilla barn på grund av detta.”

Zara visar upp lillfingret.

– Det är fortfarande snett.

 

***

Brottsplats: Hemma

• 2018 dödades 26 människor av en person de haft en parrelation med. I 22 av fallen var offret en kvinna.

• 16 000 fall av misshandel i hemmet anmäldes samma år.

• Dödligt våld i parrelation ökade med 14 procentenheter mellan 2017 och 2018.

• När kvinnor mördas är gärningsmannen oftast någon hon har eller har haft en relation med.

• Den vanligaste brottsplatsen när det gäller våld mot kvinnor är hemmet.

Källa: Brå

I kassen finns dokument för varje år:

2014: Zara ringer polisen och säger att maken gett henne ett knytnävsslag i ansiktet. Till anmälan finns en porträttbild. Överläppen är blodig och sprucken halvvägs upp till näsan. När polisen tar upp anmälan berättar hon att maken misshandlat henne under en längre tid.

2015: Polisen rycker ut till bostaden efter larm om ett lägenhetsbråk. I Zaras anmälan står att hon försökt lämna lägenheten och att maken tagit tag i hennes hår och släpat runt henne i lägenheten.

2016: En granne larmar om att han blivit dödshotad efter att han konfronterat Zaras make och ifrågasatt hur han hanterade sina barn.

2017: Socialförvaltningen skickar ett brev där de meddelar att de inlett en utredning efter att parets äldsta barn sagt på förskolan att ”pappa slår mamma”.

Men varje gång det var dags för förhör valde Zara att inte medverka i utredningarna – och samtliga ärenden lades ned.

– I stundens hetta vågade jag ringa polisen, säger hon.

– Jag låtsades vara stark och sa till honom att jag skulle anmäla. Men han kände mig så pass väl att han visste att det bara var tomma ord. Jag vågade inte göra någonting. Jag var rädd för vad som skulle hända med barnen. Jag la skulden på mig själv.

Jobbet lämnade hon redan vid första barnet. Med tiden blev Zaras liv så inrutat att hon bara lämnade bostaden för att tvätta, handla mat eller gå ärenden för barnens räkning. Enligt Zara blev hon fysiskt misshandlad någon gång i veckan, psykiskt varje dag.

– Ibland var det bara en örfil, en spark, ett slag. Andra gånger nöp han mig hårt i brösten. Håret drog han mycket i. Jag hade långt hår som han tog tag i. Ofta hade jag blåslagna ben för att de slog i listerna när han släpade mig mellan rummen.

– Psykiskt spelade han på min rädsla för att vara ensam. Han sa att ingen ville ha en kossa med flera barn. Han kommenterade min kropp och sa att jag hade hängbröst. Att magen var för stor. Han kallade mig konstant för hora och horunge.

 

***

Zara höll allting för sig själv. Den enda som visste var en granne hon egentligen inte kände särskilt väl – men som hon brukade träffa i tvättstugan.

– Hon tog emot mig flera gånger med avslitet hår, blåmärken på kroppen. Hon sa att jag inte kunde ha det så. Jag bad henne att inte berätta för någon, för då hade det blivit farligare för mig och mina barn.

I februari 2018 ryckte polisen ut till bostaden för sista gången.

– Han kom emot mig med kniv. Jag lyckades ta mig ut men jag kände att nästa gång överlever jag inte. 

Maken greps misstänkt för grov kvinnofridskränkning – och denna gång såg Zara ingen annan utväg än att bryta helt.

Det sista hon såg av maken var när hon blev ledd ut ur trapphuset av en granne som reagerat på tumultet.

Zara hade brutit sig loss från ett helvete – men det innebar samtidigt starten på ett annat.

Redan efter tre dagar försatte tingsrätten mannen på fri fot. Åklagaren utfärdade omgående ett kontaktförbud. Zaras nya liv: Skyddad identitet, hemligt boende, överfallslarm från polisen.

Ensamstående med flera barn och med nedbruten självkänsla fann hon sig snart i en rad olika processer – traumabehandling, långa förhör med polisen, vårdnadstvist, skilsmässa och bodelning.

 

***

Så får du hjälp

Är du utsatt för våld av någon som står dig nära? Hit kan du vända dig.

• Socialtjänsten eller socialjouren i din kommun, kan också nås via larmnumret 112

• Brottsofferjouren, 0200-21 20 19

• Kvinnofridslinjen, 020-50 50 50

• Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks

• Ungarelationer.se, för dig under 20 år som är utsatt

• RFLS: brottsofferjour för HBTQ-personer, erbjuder samtalsstöd via telefon, 020-34 13 16

• ”Välj att sluta”, telefonlinje för dig som riskerar att skada den du älskar, 020-555 666

• Terrafems jourtelefon, svarar på 67 språk, 020-52 10 10

Källa: TT

Under tiden har hon lagt all kraft på att försöka skydda barnen från allt som skett. Först nu, snart två år senare, har hon börjat bygga upp sig själv igen.

Samtidigt hänger den alltjämt pågående utredningen mot exmaken över henne som ett grått moln.

Under lång tid var hon rädd för att han skulle gå fri, att bevisningen mot honom inte skulle räcka för en fällande dom.

Nu är känslan nästan den motsatta. En rädsla för att kastas in i en rättsprocess och ett mentalt läge som hon kämpat länge för att ta sig bort från.

– Antingen måste jag älta allt igen i en rättegång – eller så läggs allting ner. För några månader sedan var det annorlunda men nu har jag inte längre kvar känslan av att rättvisa måste skipas.

– Jag vet vad han har gjort mot mig, men egentligen hade jag nog mått bättre om allt bara lades ned och glömdes bort.

Expressen har varit i kontakt med exmakens advokat som har avböjt att lämna någon kommentar.

Carita blev knivhuggen av sambon – framför dottern:

Sambon högg ner henne med 20 knivhugg – framför ögonen på dottern.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.