Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Zanna hittade sin pappa sönderslagen på marken

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Zanna Karlsson och hennes pappa Jimmy Borg sjöng och hade kul i bilen på väg hem, och pappan var på bra humör när han råkade på den man som sen mördade honom.
Foto: Privat
Zanna Karlsson har tatuerat in ”fuck off” på armen, som en kärlekshyllning till pappan. Hon ska nu bygga på den med ”jag älskar dig”.
Zanna Karlsson har de senaste månaderna varit sjukskriven och tappat träningen, på grund av att hon har mått så dåligt.

Zanna Karlsson, 18, lämnade av sin pappa vid porten.

När hon återvände bara minuter senare låg han blodig på marken – svårt misshandlad.

– Det är sånt man bara ska uppleva på film, säger hon.

Nu har Jesper Fernström, 27, dömts till fängelse för mord.

Zanna Karlsson och hennes pappa Jimmy Borg, 42, hade en helt egen jargong. Nu – fem månader efter att han mördades – är den hennes finaste minne av honom.

Särskilt en specifik mening: 

”Fuck off, jag älskar dig.” Det är vårt, berättar Zanna Karlsson.

– Vi skojade hela tiden men ganska hårt så folk kunde uppfatta det som att vi var elaka mot varandra. Men det var vi inte, vi gjorde allt med kärlek.

Hittade pappan på marken

Dödsmisshandeln inträffade i Boxholm den 29 maj i år.

Zanna Karlsson och en väninna hade skjutsat hem Jimmy Borg och lämnat av honom utanför hans port. Efter att de parkerat bilen en bit därifrån gick Zanna Karlsson tillbaka mot pappans bostad.

Hon råkade då på två män hon kände till: Jesper Fernström, 27, och en jämnårig man.

De verkade ha bråttom därifrån och Zanna Karlsson fick känslan att något inträffat. Sen såg hon sin pappa ligga på marken – sönderslagen.

Jesper Fernström har dömts till fängelse en gång tidigare: för misshandel i april 2017. Enligt ett frivårdsyttrande lider han av psykisk ohälsa och missbruksproblem.
Foto: Polisen
Jesper Fernström tyckte att Jimmy Borg ”blåste upp sig” utanför sin bostad, och slog honom då till marken ”för att ta kontrollen”.
Foto: Polisen
När Zanna Karlsson råkade på Jesper Fernström och hans kompis ska Fernström ha pekat mot Jimmy Borg och sagt ”det där har vi gjort med din pappa”. När Zanna Karlsson tittade dit såg hon först sin pappas blå foppatofflor på marken, sen sin nedslagna pappa.
Foto: Polisen

”Hjälp”, hörde dottern honom säga innan han tappade medvetandet.

– Jag blev fruktansvärt chockad. Det är bara i filmer men ska uppleva sånt här men det blev en verklighet för mig. Jag fattade inte först att det var pappa, säger Zanna Karlsson, som först berättade om händelsen för Sveriges Radio.

Jimmy Borg hade fått en hjärnblödning och avled dagen därpå.

27-åring döms för mord

Linköpings tingsrätt har nu dömt Jesper Fernström till fängelse i 16 år för mord.

I förhör har han berättat hur han den 29 maj festade med två kompisar och att en av dem anklagade Jimmy Borg för att vara våldsam.

Fernström bestämde sig då för att åka hem till Borg, som han knappt kände, och ”tillrättavisa” honom.

Han och en av kompisarna mötte Jimmy Borg utanför porten. Där slog Jesper Fernström ner honom till marken med ett slag mot hakan – och fortsatte sen mordet med tre sparkar mot huvudet.

Här, på gräsmattan utanför sin bostad, mördades Jimmy Borg. I veckan får dottern Zanna Karlsson begrava honom.
Foto: Privat
”Jag var så arg, jag visste vilka de här två var och tänkte hur fan kan de göra en sån sak?”, säger Zanna Karlsson om de två män hon träffade precis innan hon såg hur hennes pappa slagits till marken.
Foto: Privat

Fernström har erkänt grov misshandel och grovt vållande till annans död men inte mord. Tingsrätten anser dock att han måste ”ha insett att sannolikheten för att Jimmy Borg faktiskt skulle avlida till följd av våldet var mycket hög”. 

Den andre 27-årige mannen, som var med vid dödsmisshandeln, döms till skyddstillsyn för medhjälp till misshandel. Han har förnekat brott.

Zanna Karlsson minns sin pappa

Dottern Zanna Karlsson säger att hennes pappa hade problem med missbruk i perioder. Men hon kommer att minnas honom som en sprallig person man aldrig hade tråkigt med.

– Han var ett träningsfreak och tyckte om sång och barn. Barn tydde sig mycket till honom för han hade en sån trygghet, säger hon.

Svartsjuka kvinnorna som dömts för mord

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.