Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Yngre brodern rappade – bar väst som 15-åring

Kim Malmgren: Dåden i Alby och Tullinge skiljer ut sig
I fredags hittades en man i 50-årsåldern ihjälskjuten innanför ytterdörren i en bostad i Tullinge i Botkyrka kommun.
Foto: BLÅLJUSBILDER/TT / BLÅLJUSBILDER TT NYHETSBYRÅN

Tonårsbröderna är dömda för flera brott och var tidigt föremål för socialtjänstens insatser.

Den yngre av dem säger att problemen växte fram när han började rappa och att han bar skottsäker väst redan i 15-årsåldern.  

Nu är de misstänkta för mordet på en man i Tullinge natten till fredag, enligt Expressens uppgifter.

Det var i fredags som mannen i 50-årsåldern hittades ihjälskjuten innanför ytterdörren i en bostad i Tullinge i Botkyrka kommun. Mannen är närstående till 25-årige Adem Sarihan,  som av polisen kopplats till det kriminella Vårbynätverket och som misstänks för en skjutning i Storvreta utanför Uppsala i januari. 

TV3:s program ”Efterlyst” gick ut med namn och bild på Sarihan i torsdagskvällens avsnitt – och bara några timmar senare sköts den närstående mannen ihjäl. 

I lördags anhölls två tonåringar, en 17-åring och en 19-åring för mordet. Enligt Expressens uppgifter rör det sig om två bröder hemmahörande i Stockholm som har kopplingar till ett nätverk i södra Botkyrka. Bröderna är kända av polis och socialtjänst sedan tidigare. 

VECKANS VÅLDSDÅD I STOCKHOLM

28 februari 2023:

Inom loppet av en halvtimme inträffade två skottlossningar i Stockholmsområdet. Först hittades en man med allvarliga skottskador i Rissne i Sundbyberg i nordvästra Stockholm. Därefter hittades ytterligare en skjuten man i Sätra i södra Stockholm. Tio personer har anhållits.

3 mars 2023

En man i 50-årsåldern sköts till döds i en bostad i Tullinge söder om Stockholm natten mot fredag. Mordet kan kopplas till ett tidigare dåd mot den ”Kurdiska räven”, enligt Expressens uppgifter.

4 mars 2023

En kvinna i 50-årsåldern och en tonårsflicka dog i samband med en brand i Alby natten mot lördagen. Enligt uppgifter till Expressen misstänks någon ha hällt brandfarlig vätska genom brevinkastet och tänt på. Polisen missänker att det rör sig om ett attentat.

Den yngre brodern är dömd för bland annat ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen. I en utredning av socialförvaltningen från i höstas säger han att han inte ”befann sig i risk” innan musiken utan att den växte fram när han började rappa tre år tidigare. Han säger bland annat att han övervägt att börja rappa med mask och han gick runt med skottsäker väst dagligen året han fyllde 15 år. Han säger också att han inte går till vissa ställen när folk ringer honom utan i stället stämmer han först av läget.

Kastade in handgranat i trapphus

Den äldre brodern har dömts för flera brott, bland annat ringa narkotikabrott och misshandel som inträffade när han gick på högstadiet. 

2021 dömdes han för allmänfarlig ödeläggelse efter att ha kastat in en handgranat i trapphuset till ett lägenhetshus i Spånga i november 2020, enligt domen. Han hävdade att han hade en skuld till en kriminell person och därför tvingats till att medverka vid gärningen. Han dömdes till nio månaders sluten ungdomsvård då han endast var 17 år vid tillfället. Enligt rätten motsvarade straffvärdet för en vuxen person tre och ett halvt års fängelse. 

Advokat Marthin Högsten företräder en av bröderna. Han meddelar att inte har några kommentarer. Expressen söker advokat Per Branting, som företräder den andre brodern. 

Enligt TT nekar bröderna till brott.

SÄRSKILDA HÄNDELSER I STOCKHOLM

FRANK – polisen inledde i oktober en särskild händelse och inrättade vad som kallas en nationell förstärkningsorganisation. I januari tillfördes ytterligare resurser och cirka 190 poliser från andra delar av landet togs in för att klara arbetsbelastningen.

DORIS – särskild händelse inledd i polisregion Stockholm har sedan Säpo meddelat att de ser ett ökat antal attentatshot mot Sverige. Säkerheten har därför höjts vid symboliskt viktiga objekt, enligt polisen.

FRIGG – är en nationell operation som beskrivs som en påbyggnad av operation Frank i Stockholm. Inom den kommer varje polisregion få ansvar för specifika kluster av kriminella nätverk, enligt uppgifter till Dagens Nyheter.

SVT Nyheter rapporterar att det var åklagare Moa Blomqvist som godkände beslutet om att gå ut med namn och bild på Adem Sarihan. En släkting till det närstående mordoffret är kritisk och menar att familjen därmed utsattes för onödiga risker.

– Vi gjorde en riskbedömning utifrån hur ärendet såg ut då, säger Moa Blomqvist till SVT.

Känslosamma reaktioner efter brandattentatet i Alby.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.