Yasin om succén och att lämna det kriminella livet

I SVT-dokumentären ”Yasin”, som släpptes på torsdagen, berättar han om det kriminella livet.
Yasin toppar Spotify tillsammans med Miriam Bryant – samtidigt förknippas han med Rinkebygänget Shottaz och var nyligen häktad misstänkt för mord.
Foto: SVT
”Fansen vill att jag ska vara ocensurerad och äkta”, säger Yasin i SVT:s dokumentär ”Yasin”.
Foto: SVT
Yasin i SVT:s dokumentär ”Yasin”.
Foto: SVT
I dokumentären beskriver Yasin hur han satt i fängelset.
Foto: SVT

Han toppar Spotify med sin duett med Miriam Bryant.

Samtidigt förknippas han starkt med det våldsamma Rinkebygänget Shottaz som av polis pekas ut som ett av Sveriges mest våldsamma.

I SVT-dokumentären ”Yasin” berättar rapparen om tiden sedan han släpptes ur häktet – där han var misstänkt för att ha mördat en vän:

– Det har varit en bergochdalbana, verkligen.

Rapparen Yasin – tidigare känd som Yasin Byn och Yasin The Don – är en av Sveriges största artister med flera topplaceringar på Spotify och olika topplistor. Samtidigt pekas han av polisen ut som en ledande medlem i Rinkebygänget Shottaz som, i sin rivalitet med den så kallade Dödspatrullen, ligger bakom flera mord och mordförsök i Stockholm de senaste åren.

I oktober släpptes Yasins senaste album, ”More to life”. Den kom att dela hans fans i två läger – de som gillade det, och de som ville ha tillbaka hans gamla sound.

I SVT-dokumentären ”Yasin”, som släpptes på torsdagen, undrar han vad de egentligen vill ha tillbaka.

– Den gamla Yasin, han satt i fyra celler medan du var hemma och åt mat i din lägenhet inne i Östermalm. Vad är det du vill ha tillbaka med honom?

Häktades misstänkt för mord

Musiken som han skapat, först tillsammans med kollektiven ”Byn Block Ent.” och ”Ghetto Superstars” har influerat svensk hiphop i grunden. Texterna är råa, mörka, och inte sällan en skildring av kriminalitet.

Men hans nya släpp har mötts av kritik, från fans som hävdar att låter ”signad”. Kommersiell.

I dokumentären säger han att fansen vill att han ska fortsätta utan spärrar och vara ”äkta”, de vill se honom som en ”underdog”.

Rapparen Yasin – som heter Yasin Abdullahi Mahamoud och är 22 år – misstänktes förra vintern för mord. Natten mot nyårsafton för ett år sedan sköts Vincent Mbinkeu, 20, till döds i en bil som stod parkerad i Rinkeby. Mbinkeu var enligt polisen med i Shottaz, liksom Yasin.

Polisens teori under utredningen var att mordet var en intern konflikt. Yasin Abdullahi Mahamoud häktades misstänkt för mordet. Men i mars släpptes han – och senare har utredningen om mordet lagts ned i sin helhet eftersom åklagare inte anser att det går att ta den vidare. Misstankarna är i dag avskrivna.

Yasin är tidigare dömd till fängelse i drygt två år för grovt vapenbrott.

Yasin tillsammans med Miriam Bryant. De toppar Spotify med sin duett.

”Kan vi ta nästa fråga?”

I SVT-dokumentären ”Yasin” frågar musikjournalisten Johannes Cakar om rapparen har lämnat det kriminella bakom sig.

Yasin tvekar och hummar och undrar om han kan få nästa fråga.

– Jag vill inte svara på den frågan, den var för... i hela intervjun nu så är det svart på vitt att jag har lämnat det bakom mig... förstår du?

Han beskriver hur han satt i sin fängelsecell och såg hur hans kompisar och kolleger tog emot priser på musikgalor. Hur raden i låten ”Det göms i snö” kom till:

– Min kropp är här men jag sover mellan stjärnor. Jag är i det här rummet, i den här cellen, men varje gång jag drömmer så är jag bland stjärnorna. 

Se något mer: Tre medlemmar i Dödspatrullen fick livstid

Dödspatrullens ledare Mohamed Ali och hans kumpaner Benjamin Owusu Afriyie och Mansor Ismail dömdes i augusti till livstids fängelse för mord.

LÄS MER: Einár berättar sanningen om hårda tiden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.