Vittnena tystades – när Johan blev misshandlad

Johan Falkenberg blev misshandlad av ett ungdomsgäng medan en stor folksamling tittade på – ändå hade polisen svårt att hitta vittnen till brottet.
Johan Falkenberg intervjuas i SVT:s Uppdrag granskning.
Foto: SVT
Misshandeln av Johan Falkenberg fångades på film av en åskådare.
Foto: SVT

Johan Falkenberg blev misshandlad av ett ungdomsgäng medan en stor folksamling tittade på – ändå hade polisen förtvivlat svårt att hitta vittnen till brottet.

I SVT-programmet Uppdrag granskning utforskas hur tystnadskulturen bland vittnen hindrar fall från att lösas. 

– Man tänker att det är bäst att hålla käften, annars händer det mig nästa gång, säger polisen Tobias Becker i programmet. 

Det var under Valborgsfirandet våren 2018 som Johan Falkenberg blev påhoppad av ett ungdomsgäng. Falkenberg och hans familj var på Råby IP i Upplands-Bro, norr om Stockholm, för att titta på en majbrasa. 

Då uppstod ett tumult mellan en kvinna och ungdomsgänget i fråga, och när Falkenberg gick emellan blev han överöst med slag och fälld till marken. Runt honom fanns en stor grupp bestående av andra Valborgsfirare – men när polisen tog tag i fallet stötte de snabbt på bekymmer. Trots alla potentiella vittnen, så var det ingen som ville peka ut gärningsmännen i en rättssal. 

Vittnena tystades

– Bor man granne eller har relation till gärningsman kan jag förstå att man är rädd. Men på den här platsen var det människor från hela Bro. Jättemånga människor som måste ha sett det, säger Falkenberg i Uppdrag granskning. 

Polisen Tobias Becker var förundersökningsledare i utredningen. Han tog in flera vittnen som först kunde identifiera männen som misshandlade Falkenberg – men som därefter hoppade av. Totalt sex vittnen ändrade sig och meddelade att man inte tänkte vittna. 

– Det blir så i små orter. Det ryktas om att någon är farlig, har våldskapital. Man tänker att det är bäst att hålla käften, annars händer det mig nästa gång. Mina barn, min fru, min man. Jag tror tyvärr att många känner så. Man vill inte riskera att bli utsatt för repressalier, säger Becker. 

Räddades av en film

I oktober 2018 lades utredningen kring misshandeln ner, på grund av otillräcklig bevisning. Förloppet fick dock en oväntad vändning när polisen i Uppsala beslagtog en mobiltelefon i ett annat ärende. På mobilen fanns en film som fångade överfallet på Falkenberg – och polisen i Bro kände igen flera av gärningsmännen.

På grund av filmen kunde fallet öppnas igen och två män dömas till ungdomsvård och en månads fängelse. En tredje utpekad man blev friad, återigen på grund av bristande bevisning. 

Männen var tidigare dömda för flera brott, bland annat rån och utpressning. 

”Det blir ett svek”

På filmen syntes också två av Bro kommuns fritidsledare, som var på Råby IP som trygghetsvärdar. En av dessa medgav att han det var han som syntes på bild, men hävdar att han inte såg vilka som deltog i misshandeln. En annan fritidsledare pekade först ut en av männen – men när han kallades inför rätta uppgav han att han inte mindes vilka personer som var inblandade. 

– Det blir någon form av svek, om man inte står upp, när man har sett någonting, säger Becker. 

Johanna Skinnari, utredare på Brottsförebyggande rådet, menar att det är svårt att mäta tystnadskulturens utbredning i samhället – men på Brå upplever man ändå en upptrappning av fenomenet. 

– Det som är nytt är att man tvingar på tystnadsnormer på vanliga boende och förväntar sig att de ska vänta kriminellas normer för tystnad. Det vi primärt hör är att man är rädd för hot och våld om man pratar med polisen, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.