Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vincent ”Poy” Mbinkeu var med i Shottaz – mördades

Flera av "Poys" närmsta vänner har varit häktade. Nu vädjar pappan om svar.
Orosmolnen kring Vincent hopade sig tidigt i livet. Efter att föräldrarna gick skilda vägar hamnade han hos modern i Rinkeby.
Tidiga utredningar från socialtjänsten målar upp bilden av en pojke som inte fann sig tillrätta i skolan och som hade problem att tygla temperamentet.
”Det finns folk som vet vad som har hänt men ingen vågar prata”, säger Vincents pappa som nu utfäster en belöning i jakten på sonens mördare.
Mordet skedde under natten mot nyårsafton i Rinkeby.Foto: Janne Åkesson / Swepix

Vincent Mbinkeu, 20, satt i en parkerad bil när han sköts i huvudet.

Flera av hans bästa vänner – med kopplingar till Rinkebygänget ”Shottaz” – har suttit häktade men släppts fria. 

Nu har familjen fått veta att utredningen kört fast.

– Det finns folk som vet vad som har hänt men ingen vågar prata, säger Vincents pappa som nu utfäster en belöning i jakten på sonens mördare.

De korta filmklippen på Snapchat visar fragment av Vincent Mbinkeus sista dag i livet.

Musiken dunkar när 20-åringen sitter i baksätet av en bil och öppnar en present. Lite generat håller han upp handen för kameran. Vännerna i bilen skrattar och skojar.

I nästa klipp sitter han i ett bås på en restaurang. På bordet framför står en tallrik full av sushibitar.

Bara timmar senare, under natten mot nyårsafton i vintras, sköts han till döds i en parkerad bil i Rinkeby. Skyddsvästen på överkroppen hjälpte inte när skytten siktade mot huvudet.

Gängkriget mellan ”Shottaz” och ”Dödspatrullen” i Rinkeby är inne på sitt sjätte år.

Vincent, eller ”Poy” som han kallades, var en del av ”Shottaz”. Men bland ett tiotal andra dödsskjutningar sticker mordet ut.

Utredningen ger inte stöd för att den ena grupperingen har skjutit mot den andra. Tvärtom misstänker polisen att Vincent blev mördad av sina egna.

Vänner greps

Redan under mordnatten greps flera personer. De misstänkta gärningsmännen släpptes stegvis ur häktet och efter tre månader försattes den siste av dem på fri fot. För två veckor sedan la åklagare ner förundersökningen eftersom bevisen inte räckte för att väcka åtal.

Vincents pappa är övertygad om att vännerna vet mer än de sagt till polisen.

– Jag vet inte vem som har gjort vad, men jag är säker på att de vet vad som har hänt, säger fadern.

Efter mordet har några få av sonens vänner – framför allt kvinnor – funnits som ett stöd för familjen i sorgen.

– Från killarna har man inte hört någonting, inget alls. Man tycker att de åtminstone kan ringa ett samtal och säga att det som står i tidningarna inte stämmer – att de inte har något med detta att göra, säger pappan.

Orosmolnen kring Vincent hopade sig tidigt i livet. Efter att föräldrarna gick skilda vägar hamnade han hos modern i Rinkeby.

Fem ungdomshem på ett år

Tidiga utredningar från socialtjänsten målar upp bilden av en pojke som inte fann sig tillrätta i skolan och som hade problem att tygla temperamentet.

– Hans mamma flyttade från Rinkeby för att få ett miljöombyte för honom. Men det blev i stället att han åkte från Vällingby till Rinkeby varje dag, säger pappan.

Vincent som barn tillsammans med sin farmor.Foto: Privat
Vincent som barn.Foto: Privat

Vid åtta års ålder blev han placerad på ett jourhem för första gången.

Som 15-åring dömdes Vincent för ringa misshandel. Domar om inbrott, stenkastning och raketer skjutna mot polis, narkotikabrott och grov olovlig körning följde. På grund av hans unga ålder blev straffet ungdomsvård i samtliga fall.

Ungdomshemmen avverkades i snabb takt. Under ett år var han inkvarterad på fem olika institutioner. Flera gånger rymde han tillbaka till vännerna i Rinkeby.

Vincent blev knivhuggen

2015 hade en grupp ungdomar födda i mitten av 90-talet och i början av 2000-talet börjat ägna sig åt allt grövre kriminalitet. Under sommaren inbringade ett rån mot ett växlingskontor i Täby två miljoner kronor. Kuppen ledde till interna konflikter och samma kväll sköts en av de misstänkta gärningsmännen – en 19-årig man – till döds i ett skogsparti i Bromsten. Dagar senare mördades en 16-åring vid en bensinmack i Bromma i ett misstänkt hämnddåd.

Morden delade ungdomarna i två läger. Det blev starten på ett gängkrig. Polisen har beskrivit att det med tiden blev omöjligt för de inblandade att agera åskådare. Man var tvungen att välja sida. Antingen ”Shottaz” eller ”Dödspatrullen”.

Vincent Tchakoute Mbinkeu valde vännerna i ”Shottaz”.

– Jag tror inte att gänget eller våldet var något som lockade honom. Däremot ville han tjäna snabba pengar. Jag försökte förklara att om man vill tjäna pengar får man jobba för det, men det nådde inte fram, säger hans pappa.

Under åren som följde skedde fler mord inom ramen för konflikten. Vincent, precis som många andra av de inblandade, blev försiktig med hur han rörde sig. När han polis kontrollerade honom bar han ofta skyddsväst.

Hans pappa berättar:

– Han blev knivhuggen i Rinkeby. Han visste vem det var som högg men han ville inte säga det till oss och han ville inte prata med polisen. Vi hoppades att han skulle hålla sig borta från Rinkeby efter det men efter tre, fyra dagar var han tillbaka igen.

Greps med vapen

Under brinnande gängkrig stoppade polisen en bil med flera ”Shottaz”-män på en bensinstation i Råcksta i mars 2018.

En av dem var den framgångsrike rapartisten Yasin Byn, som även han finns i den inre kretsen av ”Shottaz”. Han var beväpnad med pistol och dömdes så småningom till drygt två års fängelse. 

I framsätet satt en ledarfigur för grupperingen som ett år senare skulle skjutas till döds i ett dubbelmord i Köpenhamn, även det ett misstänkt dåd inom ramen för Rinkeby-konflikten.

I bilen fanns även Vincent, som försökte fly till fots med en jagande polisman efter sig.

När Vincent drog fram en automatpistol ur byxlinningen tvingades polismannen fatta ett ögonblicksbeslut. Han avfyrade sitt tjänstevapen – men inte mot Vincent. I stället sköt han ett varningsskott i marken.

Det räckte för att Vincent i nästa ögonblick skulle ge upp och låta sig gripas.

Ögonblicket när Vincent började springa från polisen fångades på övervakningskamera.Foto: Polisen

I den efterföljande rapporten återgav polismannen ett samtal som ägde rum efter han satt handfängsel på den gripne:

”Vincent säger först att han inte haft något vapen och undrar varför jag skjutit.

Jag säger 'hade det inte varit du Vincent så hade jag skjutit när du drar vapen på detta sätt, men eftersom jag haft med dig göra sedan du var 14 år gammal så hoppades jag att du inte ville mig illa'.

Vincent svarar att han hade ju skyddsväst.”

Vid händelsen hade straffet för grovt vapenbrott just skärpts. Vincent dömdes till sitt första fängelsestraff, ett år och fyra månader.

Skulle till Afrika för nystart

Hans pappa trodde och hoppades att det skulle innebära en vändning i sonens liv.

– När han satt i fängelse besökte jag honom och vi pratade mycket. Jag försökte få honom att förändra sitt sätt att tänka. Vi kom överens om att han skulle följa med mig till mitt hemland Kamerun. Att han skulle vara kvar där ett tag och försöka få en nystart.

Men när fängelsestraffet var avtjänat blev allt som vanligt igen.

Delar av grupperingen ”Shottaz” från Rinkeby som under flera år legat i gängkrig med ”Dödspatrullen” från samma ort. Vincent syns längst till höger i bild.Foto: Polisen

Vincent sköt upp Afrikaresan. I november åkte han till Milano för att spela in en musikvideo med rapparen och vännen Yasin Byn, som även han försatts på fri fot efter avtjänat straff för vapenbrott.

En månad senare skedde mordet.

Den natten väcktes Vincents pappa av att telefonen ringde.

– Jag fick veta att något allvarligt hade hänt och att jag skulle ta mig till Karolinska så fort jag kunde. När jag kom fram berättade läkarna att han hölls vid liv med en maskin – men att det inte fanns något de kunde göra för att rädda honom.

Mordet är alltjämt olöst och nu har familjen fått veta att spaningsuppslagen är slut.

Familjen utfäster belöning

Fadern är inte villig att ge upp – nu utfäster han en belöning på 30 000 kronor till den som kan ge polisen uppgifter som så småningom leder till åtal.

– Det finns folk som vet vad som har hänt men ingen vågar prata. Jag hoppas att en belöning kan motivera någon att höra av sig. Inte till mig, men till polisen, säger pappan.

Vincents pappa är medveten om att det finns folk som menar att sonen banade väg för sin död genom det liv han levde. Ett skyll-dig-själv-tänk.

– Han förtjänade inte att bli mördad. 20-åriga killar som skjuter ihjäl varandra när de blir osams. Det är sjukt, säger fadern.

– Han hade en kriminell sida som jag inte kände till så väl. Men han hade också en annan sida och i mina ögon var han den finaste killen som fanns.

Deras möten handlade aldrig om gängkriminalitet eller våld.

– Han gick på sin lillasysters basketmatcher. Sa till henne att hon skulle kämpa i skolan och fortsätta med sporten. Bra vägledning, även om han inte följde det själv.

Familjen utfäster belöning

Polisutredningen efter mordet i Rinkeby har kört fast. Efter samråd med polis och åklagare utfäster Vincents pappa nu en belöning på 30 000 kronor till den som lämnar uppgifter till polisen som leder till att åtal väcks.

 

Uppgifter kan lämnas till polisen på telefonnummer 114 14.

 

– Skjutningen skedde i tätbebyggt område, nästan på en innergård. Jag är övertygad om att det finns personer som har uppgifter, men som tvekar inför att höra av sig till polisen. De personerna är välkomna att höra av sig, säger åklagare Alexandra Bittner som leder förundersökningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.