Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vetlanda-kvinnorna nekar till mord på Tove, 21

Två kvinnor sitter häktade misstänkta för inblandning i 21-åriga Toves försvinnande.
Många har hedrat Toves minne i Vetlanda.
Foto: SVEN LINDWALL
Polisens tekniker i skogen.
Foto: SVEN LINDWALL

De två kvinnorna sitter häktade misstänkta för inblandning i 21-åriga Toves försvinnande.

I samband med att kroppen hittades stärktes misstankarna mot kvinnorna – och de utreds nu för mord.

Efter fyndet har de pressats i förhör – men de fortsätter att neka, uppger åklagare Adam Rullman.

Under gårdagen meddelade kammaråklagare Adam Rullman att förundersökningen kring 21-åriga Toves dödsfall i Vetlanda hanteras som mord och gravfridsbrott – utöver människorov.

På tisdagen delgavs de två kvinnor, som sedan tidigare sitter häktade, de nya misstankarna, vilket Vetlanda-Posten var först att rapportera.

”Den ursprungliga misstanken kvarstår, men utredningen har utökats med fler misstankar. Den ena misstanken behöver nödvändigtvis inte utesluta den andra”, uppger Rullman i ett mejl till Expressen.

”De har underrättats om att det finns fler misstankar i ärendet. Sammanfattningsvis förnekar de allt som läggs dem till last och de har inget att göra med vare sig försvinnandet eller dödsfallet”, fortsätter han.

Tove, 21, hittades till slut död efter en lång sökinsats.
Foto: Privat

Så går utredningen vidare

Tove försvann natten mot 16 oktober efter en utekväll i Vetlanda. Hon hittades död i onsdags i ett skogsområde öster om staden.

”Fråga om dödsorsak och tillvägagångssätt är en fråga som hanteras i den fortsatta utredningen”, kommenterar Rullman.

På frågan om fyndplatsen i skogen är att betrakta som brottsplatsen svarar Rullman så här:

”Det är också en fråga för fortsatt utredning. Även om vi har en uppfattning så behöver det utredas närmare innan frågan går besvara med säkerhet”

Framöver kommer de två häktade kvinnorna förhöras, troligen flera gånger. Rullman betonar att utredningen nu kommer kretsa mycket kring det forensiska arbetet. Det vill säga undersökning av beslagtagna föremål och analys hos Nationellt forensiskt centrum, NFC.

Samtidigt pågår en parallell utvärdering av kvinnornas psykiska hälsa. De ska båda genomgå en liten sinnesundersökning, så kallad paragraf 7-utredning. 

Bilden på Tove är publicerad med familjens samtycke. 

Se inslaget från förra veckan:

Människor samlas på Stortorget för att hedra Tove

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.