Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Velmira ströps till döds – hittades gömd i skogen

Velmira blev 34 år gammal. Nu står hennes make åtalad för att ha mördat henne.
Velmira hittades död vid en vändplan i ett skogsområde utanför Gävle. Foto: Polisen
Det dröjde två veckor efter mordet innan polisen hittade Velmiras kropp. Foto: ROGER NILSSON

34-åriga Velmira ville flytta från Avesta hem till Ukraina med sitt barn.

Hon ströps till döds och hittades undangömd i ett skogsparti – med makens livrem runt halsen.

– Vi började bråka. I slutet av bråket levde hon inte, säger maken i förhör.

Det var i februari i år som polisen tog upp jakten på den 45-årige mannen från Avesta, efter att han själv berättat för en anhörig att han dödat sin fru Velmira, 34, gömt undan hennes kropp och flytt ut ur landet tillsammans med deras gemensamma barn.

Två dagar efter hustruns död kunde maken gripas i Slovenien.

Det dröjde två veckor innan polisen lyckades hitta den mördade kvinnans kropp, undangömd i ett skogsområde i Gävle-trakten. Bakom en snövall låg hon med ett ljusbrunt skärp runt halsen och skador som visade att hon strypts till döds.

Både maken och Velmira hade rötter i Ukraina. Han kom hit för tolv år sedan i hopp om att göra karriär som operasångare. Han sjöng i kyrkan och i förhör beskriver en kvinna därifrån att han har en ”gudabenådad röst” – men han lyckades aldrig nå sin dröm. I stället blev han svetsare. För fyra år sedan gifte han sig med Velmira och hon flyttade med honom till Sverige.

Ljög i förhör – ”bråkade aldrig”

Efter makens gripande i februari överlämnades han till Sverige och i ett första förhör sa han till polisen att han var kyrklig och därför ville berätta sanningen.

I stället ljög han. För polisen berättade han att okända män ville utsätta honom och hans familj för brott. Att han hade blivit slagen i huvudet, tappat medvetandet och sedan vaknat upp i snön bredvid sin döda hustru.

Efter mordet på Velmira flydde maken utomlands. Övervakningskameror fångade honom på bild på en bensinmack i Danmark. Foto: Polisen

I det förhöret frågade polisen om han dödat Velmira. Han svarade:

– Nej, nej. Jag älskade henne.

– Vi bråkade aldrig, vi passade varandra perfekt.

Drygt två månader senare öppnade maken upp sig i förhör och berättade att Velmira ville skiljas och att hon hotade att flytta hem med deras gemensamma barn till Ukraina.

Hans förklaring: Självförsvar

I samma förhör erkände han att han dödat hustrun – men påstod att det skett i självförsvar när hon angripit honom med en brödkavel.

– Det var som vardagstragedi. Det var inget överlagt mord, sa han i förhöret.

I förhör har maken beskrivit allt som en olyckshändelse. Det har ifrågasatts av polis och åklagare, särskilt med tanke på att Velmira hade hans bälte runt halsen när hon hittades död.

– Jag gjorde ingenting med bälte, jag menar att jag tog inte hennes liv med bältet. Det var slagsmål, vi bråkade som ledde till att jag okontrollerat skadade henne. Det var vållande till hennes död.

Senare har han sagt:

– Jag satte inte bälte, eller sen kanske jag gjorde det när hon redan var död. Men jag har inget minne med bältet den natten.

Den versionen har inte åklagaren hållit för trolig. Tidigare i veckan väckte hon åtal för mord och nu väntar rättegång i tingsrätten.