Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningen för svensken: Hög risk att han dödar

Här flyr den misstänkte svenske trippelmördaren från en balkong.
Hur länge svensken varit i Barcelona är oklart, men han har ett så kallat NIE-nummer, en ID-handling för utlänningar. Det tyder på att han hade någon form av plan på att vistas en längre tid i den katalanska huvudstaden.

En frånskild juridikstudent.

Och en extremt farlig man med ”mycket hög risk för dödligt våld”.

Samtidigt som han hålls inlåst kommer nya uppgifter om svensken som misstänks ha mördat tre personer på mindre än en timme i Barcelona.

När han greps ska han ha haft antidepressiva och ångestdämpande preparat på sig, skriver El Taquigrafo.

Svensken sitter inlåst i en häktescell i Barcelona. Han är extremt farlig, menar lokala myndigheter.

I polisförhör har han inte kunnat berätta varför han ska ha mördat tre personer under en timslång våldsturné genom Barcelona. Vid häktningsförhandlingen på torsdagen satt han tyst.

Han förekommer inte något spanskt brottsregister sen tidigare, men domstolen i Barcelona trycker på att:

” … de här mycket grova brotten har begåtts under en väldigt kort tidsperiod, vilket visar en mycket hög risk för dödligt våld och aggressivitet.”

Domare Maria Pilar Rovira vill ha mannen inlåst för att förhindra att han lämnar Spanien. Hon tror att han är så farlig att han skulle kunna begå samma typ av brott igen, skriver El Caso.

Här är det vi vet om den svenska misstänkte trippelmördaren och dödsoffren i Barcelona.

Måndag, klockan 15.05

Vit rök pumpar ut från lägenheten på tredje våningen på Portal Nou-gatan i Barcelona. Det börjar samlas folk nedanför – då dyker en man upp på balkongen till den brinnande lägenheten.

Mannen, som är klädd i svart långärmad tröja och piratbyxor, börjar ta sig nedför fasaden. Han faller till synes handlöst mellan två balkonger, men lyckas hålla sig fast. Sen släpper han taget än en gång och faller ner på gatan där han tas emot av en åskådare. Mannen reser sig skakigt – sen flyr han platsen.

När räddningstjänsten kommer fram är mannen borta. Men lägenheten är inte tom. I badrummet hittas en man död. Han heter Héctor Núñez och är 30 år gammal. Om huvudet har han en plastpåse. I badrummet hittas även en kniv.

Offret beskrivs som ”väldigt hälsosam och normal”. Han kom från Alicante i södra Spanien, men bodde nu i Barcelona där han jobbade på en bar.

– Det är ofattbart, säger en av Héctors vänner till El País.

Räddningstjänst och polis misstänker direkt att branden är anlagd – den hade startats på tre olika ställen: Badrummet, matrummet och ett tredje rum.

Vit rök pumpar ut från lägenheten på tredje våningen på Portal Nou-gatan i Barcelona. Det börjar samlas folk nedanför – då dyker en man upp på balkongen till den brinnande lägenheten.

Måndag, strax efter klockan 15.05

600 meter därifrån bor Rosa Diaz, eller Rosita som hon kallas av sina vänner. Hon är omtyckt i kvarteret, alldeles vid det populära Picassomuseet. Hon står ofta vid sin balkong på andra våningen och vinkar när grannar går förbi. Hon är pigg och lämnar ofta hemmet där hon bott i över 20 år.

Nu ligger hon död vid trappen till flerfamiljshuset, misstänkt mördad av samma man som flydde nedför fasaden till det brinnande huset.

Rosita var änka sen en tid tillbaka och hade fyra barn som hon hade mycket nära relationer till, berättar en av Rositas grannar för El País. Grannen brukade gå ut och ta en kopp kaffe med 77-åringen.

Enligt misstankarna slog våldsmannen Rosita i huvudet och knuffade henne för att sen stjäla en motorcykel ute på gatan.

– Det är ett så sorgligt sätt för henne att dö.

Måndag, klockan 16.00

Héctor Núñez och Rosa Diaz är döda när den 52-årige journalisten David Caminada och en kollega kommer ut på Sant Jaume-torget i centrala Barcelona. Plötsligt dyker mannen i piratbyxor upp. David och kollegan uppfattar det som att mannen tänker råna dem. I tumultet som uppstår huggs David i bröstet med kniv inför flera ögonvittnen. Han faller till marken – kort därpå är våldsmannen nerbrottad av polis.

Han hålls ner på gatan, där han ligger och skriker högt. I sin ryggsäck har han saker som tillhör både Rosa och Héctor. Han har också ett pass på sig: Det visar att han 28 år gammal och svensk.

Han hålls ner på gatan, där han ligger och skriker högt. I sin ryggsäck har han saker som tillhör både Rosa och Héctor. Han har också ett pass på sig: Det visar att han 28 år gammal och svensk.Foto: El Caso / El Caso

Hustrun Cristinas ord om döde maken

Offret David gillar att läsa, gå på bio, att laga enkel med god mat – och soliga dagar.

Två dagar efter knivattacken dör han på sjukhus.

Hans hustru Cristina Palomar skriver på Twitter:

”Min kära David är död. Och jag också.”

Han ska begravas i Mataró, nordost om Barcelona, ”den stad han älskade så mycket”. Hustrun skriver vidare:

”Kyssarna och kramarna du gav mig, och planerna vi hade på att bli gamla tillsammans. Och jag gråter för din vackra kropp som kommer förtvina och jag älskar dig mer än jag kan någonsin kan säga igen. Hjälp mig fortsätta leva, David, min älskade.”

https://twitter.com/cristinapalomar/status/1220308109962502149

Barcelona-mannen skilde sig för två år sen

Den misstänkte trippelmördaren är en akademiker som bott i Uppsala, där han fortfarande står skriven. Han har bland annat studerat juridik på universitetet och har tagit drygt 200 universitetspoäng.

Något direkt brottsregister har han inte. 2013 fick han ett strafföreläggande efter att ha gripits av polis påverkad av cannabis. Han hade också två gram cannabis på sig.

För två år sen genomgick han en skilsmässa. Han och hustrun hade varit gifta i tre år.

Hur länge svensken varit i Barcelona är oklart, men han har ett så kallat NIE-nummer, ett Número de Identidad de Extranjero – alltså en ID-handling för utlänningar. Enligt spansk lag krävs ett NIE-nummer för att man ska få vistas i landet i mer än tre månader, för att kunna skaffa bankkort, betala skatt, hyra lägenhet – bland annat. Det tyder på att han hade någon form av plan på att vistas en längre tid i den katalanska huvudstaden.

Uppgifter: ”Instabil individ”

El País skriver att svensken hyrt en bostad närheten av triumfbågen, och att han pratar spanska.

Enligt den spanska nyhetssajten El Taquigrafo har svenskens familj sagt till spansk polis att den gripne är en ”instabil individ”, och att han tar mediciner. När han greps ska han ha haft antidepressiva och ångestdämpande preparat på sig, skriver El Taquigrafo vidare.

Expressen har varit i kontakt med en nära anhörig till svensken som inte kunnat uttala sig om händelsen än.

Se när svensken flyr från balkong och grips

Dramatiska bilder visar när den misstänkte svenske trippelmördaren flyr från en balkong för att senare gripas av polisen.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.