Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vårbynätverkets fall: Ledaren greps först

Åklagare Anna Stråth ledde förundersökningen mot Vårbynätverket.
Foto: THOMAS CARLGREN
Chihab Lamouri har dömts till 17 år och 10 månaders fängelse.
Foto: Polisen
Krimrummet med Kim Malmgren.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Polis och åklagare utredde Vårbynätverket i det tysta.

Målet var att gripa Chihab Lamouri först av alla – för att inte ge honom möjligheten att fly.

I en noga planerad insats greps han i Spanien – och därefter avlöste gripandena varandra i Sverige.

I Expressens podcast Krimrummet ger åklagare Anna Stråth nu en första längre intervju om fallet:

– Man skulle kunna jämföra den här personen med en framgångsrik företagsledare – det är bara synd att det blev brott i stället för något mer konstruktivt, säger hon.

https://embed.podplay.com/krimrummet-1508/varbyaklagaren-118381/light?platform=podplay

Sveriges största gängrättegång någonsin slutade med att kärnan i det kriminella Vårbynätverket dömdes till långa fängelsestraff.

Personer i grupperingen dömdes för bland annat för mordförsök på en rival, dubbla sprängningar mot en bilfirma, kidnappningen av en av Sveriges största artister samt för synnerligen grova narkotika- och vapenbrott.

Åklagare Anna Stråth var den som ledde förundersökningen mot nätverket. Efter att domarna mot nätverket nyligen vann laga kraft gör hon nu en första längre intervju om fallet i Expressens podcast Krimrummet.

Avbröt föräldraledigheten

Hon var föräldraledig och satt på en lunchrestaurang sommaren 2020 när telefonsamtalet från hennes chef kom.

– Han berättade att det kommit in ett speciellt ärende som skulle bli väldigt omfattande. Han undrade om jag ville driva ärendet – men i så fall skulle jag behöva jobba redan dagen efter, säger Anna Stråth i Krimrummet och fortsätter:

– Jag förstod på informationen han gav mig att detta var något alldeles speciellt. Det var inte något svårt val. Klockan 8 morgonen efter inställde jag mig och började jobba direkt.

Vårbynätverket hade använt den krypterade tjänsten Encrochat för sin kommunikation. Tack vare en internationell insats fick svensk polis insyn i chattarna – och kunde se hur nätverket kommunicerade öppet om brott.

Slog till mot ledaren först

I flera månader arbetade polisen och åklagare Stråth i tystnad. De analyserade chattarna och sorterade brottsmisstankarna mot nätverket. När det blev dags att slå till fanns en tydlig prioritering. Den första som skulle gripas var ledaren Chihab Lamouri, som befann sig i Spanien.

– Det var en häktningsförhandling och väldigt kort därefter greps han. Vi hade planerat detta med Spanien. När han gripits i Spanien och vi säkerställt att han inte kan fly gör svensk polis tillslag här hemma och griper ett stort antal andra personer.

I slutändan dömdes 28 personer med olika grad av koppling till Vårbynätverket. Den som fick längst straff var ledaren Chihab Lamouri – 17 år och tio månaders fängelse. Under rättegången lyckades Anna Stråth och hennes kolleger visa att han styrt nätverket med järnhand.

”Kunde ha blivit företagsledare”

– Det har varit otroligt toppstyrt. Det finns bara en ledare i det här nätverket och det är en ledare som har en otrolig makt och ett stort antal personer under sig. De andra gör som han säger. Jag har inte vid något tillfälle sett i kommunikationen att någon satt sig upp mot honom. Man har svarat omedelbart när han har skrivit, säger Anna Stråth.

– Det är synd att han har ägnat sig åt brott för det finns tydliga ledaregenskaper som hade kunnat användas på ett betydligt bättre sätt. Man skulle kunna jämföra den här personen med en framgångsrik företagsledare – det är bara synd att det blev brott i stället för något mer konstruktivt.


Lyssna på tidigare avsnitt av Krimrummet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.