Sveriges största gängrättegång någonsin slutade med att kärnan i det kriminella Vårbynätverket dömdes till långa fängelsestraff.
Personer i grupperingen dömdes för bland annat för mordförsök på en rival, dubbla sprängningar mot en bilfirma, kidnappningen av en av Sveriges största artister samt för synnerligen grova narkotika- och vapenbrott.
Åklagare Anna Stråth var den som ledde förundersökningen mot nätverket. Efter att domarna mot nätverket nyligen vann laga kraft gör hon nu en första längre intervju om fallet i Expressens podcast Krimrummet.
Avbröt föräldraledigheten
Hon var föräldraledig och satt på en lunchrestaurang sommaren 2020 när telefonsamtalet från hennes chef kom.
– Han berättade att det kommit in ett speciellt ärende som skulle bli väldigt omfattande. Han undrade om jag ville driva ärendet – men i så fall skulle jag behöva jobba redan dagen efter, säger Anna Stråth i Krimrummet och fortsätter:
– Jag förstod på informationen han gav mig att detta var något alldeles speciellt. Det var inte något svårt val. Klockan 8 morgonen efter inställde jag mig och började jobba direkt.
Vårbynätverket hade använt den krypterade tjänsten Encrochat för sin kommunikation. Tack vare en internationell insats fick svensk polis insyn i chattarna – och kunde se hur nätverket kommunicerade öppet om brott.
Slog till mot ledaren först
I flera månader arbetade polisen och åklagare Stråth i tystnad. De analyserade chattarna och sorterade brottsmisstankarna mot nätverket. När det blev dags att slå till fanns en tydlig prioritering. Den första som skulle gripas var ledaren Chihab Lamouri, som befann sig i Spanien.
– Det var en häktningsförhandling och väldigt kort därefter greps han. Vi hade planerat detta med Spanien. När han gripits i Spanien och vi säkerställt att han inte kan fly gör svensk polis tillslag här hemma och griper ett stort antal andra personer.
I slutändan dömdes 28 personer med olika grad av koppling till Vårbynätverket. Den som fick längst straff var ledaren Chihab Lamouri – 17 år och tio månaders fängelse. Under rättegången lyckades Anna Stråth och hennes kolleger visa att han styrt nätverket med järnhand.
”Kunde ha blivit företagsledare”
– Det har varit otroligt toppstyrt. Det finns bara en ledare i det här nätverket och det är en ledare som har en otrolig makt och ett stort antal personer under sig. De andra gör som han säger. Jag har inte vid något tillfälle sett i kommunikationen att någon satt sig upp mot honom. Man har svarat omedelbart när han har skrivit, säger Anna Stråth.
– Det är synd att han har ägnat sig åt brott för det finns tydliga ledaregenskaper som hade kunnat användas på ett betydligt bättre sätt. Man skulle kunna jämföra den här personen med en framgångsrik företagsledare – det är bara synd att det blev brott i stället för något mer konstruktivt.
Lyssna på tidigare avsnitt av Krimrummet