Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Langarna utnyttjar barn för att varna för polisen

Expressens Frida Sundkvist besöker Fittja centrum och följer med polisens hundförare.
Expressens team har fölt med polis i utsatt område på jakt efter knark.
Foto: Alex Ljungdahl
I våras godkände Justitiekanslern stora ersättningar till fem kända kriminella män i Fittja för att de suttit häktade misstänkta för en våldtäkt som de senare friades för.
Foto: Alex Ljungdahl
Foto: Alex Ljungdahl
En polis berättar att de kriminella i området använder 12-åringar som ”varningsfyrar”, när polisen befinner sig i området.
Foto: Alex Ljungdahl
På bara ett år har fler än en tredjedel av de 33 män som av polis pekas ut som medlemmar i Botkyrkanätverket dömts för brott, visar Expressens granskning.
Foto: Alex Ljungdahl

Var tredje gängkriminell i Stockholm har dömts för brott under det senaste året, visar Expressens granskning av fler än 400 gängmedlemmar. 

Överlägset vanligast är ringa narkotikabrott – som ger dagsböter. 

Men för flera av de grövsta brotten går gärningsmännen fria. 

– Jag skiter i om snuten är här. Tror du jag är rädd för snuten eller? säger en av knarklangarna på torget i Fittja centrum. 

Narkotikasmuggling, skarpladdade vapen – och mördade vänner.

Vardagen som gängkriminell i Sveriges utsatta områden präglas till stor del av paranoia, oheliga allianser och kränkta män med hämndbegär.

Efter varje skjutning märks en ökad oro och ökad försiktighet bland gängkriminella, berättar flera poliser med lång erfarenhet. Vem som helst som försöker ta sig upp kan bli nästa måltavla. 

Tillbaka hos langarna i Fittja centrum

För ett år sedan publicerade Expressen en omfattande granskning av de gängkriminella i Stockholm. Ett av reportagen handlade om knarklangarna i Fittja centrum. Expressens team följde i flera dagar knarklangarna för att skildra narkotikahandeln i Fittja. 

Expressen fick följa med Botkyrkapolisen på narkotikajakt, juni 2019.
Foto: FRIDA SUNDKVIST

Men det slutade med att de hotade oss med misshandel och stenkastning om vi inte lämnade torget. 

I dag, ett år senare, är det samma unga män som står i Fittja centrum. Till och med bemötandet är detsamma.

– Gå härifrån! Ni har ingenting här i Fittja att göra, ropar en av dem efter att de direkt omringat oss.

Men när polisen kommer till torget lugnar de ned sig. 

Den här dagen har polisen ett så kallat insatspass, då de under ett flera timmar är frikopplade från 112-larm för att punktmarkera knarklangarna med målet att störa försäljningen och gripa langarna.

En knarkhund hoppar ur bilen och börjar direkt söka efter narkotika. Nästan omgående hittar hunden några ordentliga bitar hasch som ligger slängda vid träd och i buskar. 

En polis berättar att de kriminella i området använder 12-åringar som ”varningsfyrar”, när polisen befinner sig i området:

– De kommer runt systemet, helt enkelt. Alla poliser vet att de här personerna är knarklangare. Men eftersom de främst hanterar cannabis, som har lågt straffvärde, så blir det också låga straff när de väl döms. 

Expressens Frida Sundkvist berättar om granskningen.
En av polisens knarkhundar hoppar ur bilen och börjar direkt söka efter narkotika.
Foto: Alex Ljungdahl

I våras godkände Justitiekanslern, JK, stora ersättningar till fem kända kriminella män i Fittja för att de suttit häktade misstänkta för en våldtäkt som de senare friades för.

– Vi kan inte skilja JK-pengar från knarkpengar. Sen vet dom att om dom bara ertappas med småpengar så kan vi inte ta dom ändå, säger en polis.

Pengarna från JK får polisen inte röra.

– Det är för jävligt och det försvårar så otroligt mycket för oss. 

Åtal för misstänkt fittjavåldtäkt

Narkotikaförsäljningen i Fittja har fått mycket uppmärksamhet de senaste två åren på grund av ett uppmärksammat mål om en gruppvåldtäkt i Fittja centrum. 


I förhör erkände männen att de sålt narkotika till kvinnan i utbyte mot sex.

Men det brottet åtalades de aldrig för. I stället åtalades tre män för grov våldtäkt och två män för medhjälp till våldtäkt. Alla fem friades av tingsrätten. Varken åklagare eller försvaret överklagade domen till hovrätten. 


I våras fick de tre männen som satt häktade för grov våldtäkt mellan 195 000 och 220 000 kronor i ersättning för lidande, av Justitiekanslern. 


Två män som misstänktes för medhjälp till grov våldtäkt fick ingen ersättning. 

En tredjedel dömda på bara ett år

På bara ett år har fler än en tredjedel av de 33 män som av polis pekas ut som medlemmar i Botkyrkanätverket dömts för brott, visar Expressens granskning.

Det handlar om grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott, narkotikabrott av normalgraden, bedrägeri, dopningsbrott, våldsamt motstånd, ringa narkotikabrott och hot mot tjänsteman. 

Jag hotar inte. Om jag vill göra något så gör jag det, förstår du?

En av dem som vi granskade för ett år sedan dömdes i juni för ringa narkotikabrott. 

Han är irriterad att vi är tillbaka i Fittja centrum.

– Jag hotar inte. Om jag vill göra något så gör jag det, förstår du? säger han irriterat.

Flera av de som polisen pekar ut som medlemmar i Botkyrkanätverket har det senaste året dömts till långa fängelsestraff för gängrelaterad brottslighet. 

Botkyrkapolisen på knarkjakt i Fittja centrum.
Foto: FRIDA SUNDKVIST

Två sitter i fängelse, dömda till fyra respektive fem år. En av dessa två släpptes i höstas på fri fot i väntan på att hans mål skulle tas upp i hovrätten.

Under tiden på fri fot blev han misstänkt för medhjälp i ett uppmärksammat mord i södra Stockholm, på studenten Shayan Gaff. Men misstankarna mot mannen kunde inte styrkas. 

Killarna på torget anser att vi inte får vara där. En kille, runt 18 år gammal, cyklar fram till oss på sin röda cykel. Han är sur och säger att vi inte ska filma. 

– Jag skiter i om snuten är här. Tror du jag är rädd för snuten eller?

Men till slut tröttnar polisen. 

– De är på allmän plats och de får filma här. Om du inte tycker om det får du faktiskt cykla hem. 

100 dömda för ringa narkotikabrott

Expressen har granskat 417 utpekade gängmedlemmar i Stockholm. Granskningen visar att en tredjedel har dömts för brott, bara det senaste året.

Elva gängkriminella har dömts för grovt vapenbrott och avtjänar nu långa fängelsestraff. 

Två har dömts för mord eller försök till mord. 

102 män, en fjärdedel, har på ett år dömts för ringa narkotikabrott. 

Dessutom har gängmedlemmarna dömts för smuggling, grov misshandel, synnerligen grovt narkotikabrott, narkotikabrott, våld eller hot mot tjänsteman, utpressning, försök till utpressning, våldsamt motstånd, grov stöld, rån, mordbrand och mycket mer. 

Den absoluta majoriteten är dömda för ringa narkotikabrott som ger dagsböter som påföljd.

”Förvånande att inte fler dömts”

Amir Rostami, polis och forskare på gängkriminalitet, är inte förvånad över att så många dömts. 

Men samtidigt är han kritisk.

– De här personerna ska vara bland de mest prioriterade individerna i det brottsbekämpande arbetet. Därför är det förvånande att det inte är fler som dömts för grova brott, säger han.

Amir Rostami menar att de djupt rotade problemen med gängkriminalitet inte bara handlar om att polisen har för lite resurser, utan även om felprioriteringar och att polisen måste satsa mer på att se effekten av insatser, i stället för att mäta resultat i antal redovisade ärenden.

– Vi måste få mer ”pang för pengarna”, bli mer effektorienterade, och få mer utdelning av satsade resurser, säger han. 

En gripen på Fittja torg – släppt av åklagare

Senare på kvällen griper polis en av killarna som under dagen stått på torget i Fittja. Han misstänks för förvärv i överlåtelsesyfte, men släpps efter förhör efter beslut av åklagare.

Narkotikabrott

Den som förvärvar narkotika i överlåtelsesyfte döms för narkotikabrott till fängelse i högst tre år.


Källa: Narkotikastrafflagen

När vi kommer tillbaka till torget har mannen precis gripits och körts iväg av polis. 

Flera av hans vänner står kvar på torget. 

LÄS MER: 61 män och 1 kvinna – de leder gängen 

LÄS MER: Här betalar kvinnorna för knarket med sex 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.