Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vansinnesföraren körde mot rött – familjefar dog

Räddningstjänsten ger sina bästa råd.
Vraket efter kraschen på Örbyleden i södra Stockholm.Foto: Läsarbild
Vansinnesföraren har varit misstänkt för 200 brott de senaste åren.Foto: SVT / Uppdrag granskning

Vansinnesföraren försökte fly från polisen efter ännu en bilstöld.

I mellan 180 och 200 kilometer i timmen körde han mot rött ljus – och kraschade in i en annan bil där en familj färdades.

Nu åtalas han för grovt vållande till annans död och en rad andra brott.

Bland poliser är mannen i 20-årsåldern ökänd för sina många bilstölder och vansinnesfärder för att undgå gripande. De senaste åren har han misstänkts för över 200 brott.

I oktober släpptes han från sitt senaste fängelsestraff.

I mitten av januari initierade han ännu en vansinneskörning. Mannen satt i en stulen bil när han vägrade stanna på polismans tecken.

I stället satte han i väg på en biljakt som slutade med att han kraschade in i en annan bil på Örbyleden i södra Stockholm.

I den andra bilen färdades en familj. En man i 50-årsåldern skadades så svårt att han avled. 

Åtalas för en rad brott

En kvinna i bilen överlevde men drabbades av lungkollaps, mjältskada och flera frakturer. Hennes son i 30-årsåldern fick även han flera frakturer.

Vansinnesföraren frihetsberövades i samband med kraschen och har sedan dess suttit häktad. På tisdagen åtalades han för en rad brott – grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada i två fall, grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning samt grov stöld – två bilstölder och två datorstölder.

I stämningsansökan står att han flytt från polisen i mellan 180 och 200 kilometer i timmen på 70-väg och att han kört mot rött ljus.

Trots sin ringa ålder har vansinnesföraren sysslat med den här typen av brottslighet länge. Redan när han var 15 stal han en sportbil och körde ifrån polisen i 229 kilometer i timmen på en 80-väg. Han placerades på ungdomshem i en annan del av landet, som han rymde från sex gånger.

”Nästan tvångsmässigt”

2017 åtalades han för 18 bilstölder vid 16 olika tillfällen.

– Man har gjort inbrott i villor. Där har man tagit en eller flera bilnycklar och sedan har man tagit bilen som står utanför. Oftast har man spanat efter exklusiva bilar. Det handlar om dyrare bilar av märken som Audi, BMW och Porsche, sa åklagare Fredrik Ingblad då.

– Det är nästan tvångsmässigt, skulle jag vilja säga. Att man får någon kick av att stjäla och köra de här bilarna, säger åklagare Fredrik Ingblad.

I fjol medverkade mannen i SVT:s ”Uppdrag granskning”, i ett program om unga brottslingar, där det framgick att han varit på polisens radar sen tioårsåldern. I programmet intervjuade man honom i fängelset. 

– Jag förstår att om du är kriminell så kommer det någon gång ske att du sitter i fängelse och min tur var nu, säger han i programmet. 

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Brott i Sverige 

 

SE OCKSÅ: M-ledarens kritik mot rättsväsendet: ”Så här kan vi inte ha det”

Moderatledarens kritik mot rättsväsendet: ”Så här kan vi inte ha det”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.