Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vändningen i hovrätten: Gängmännen ska häktas

På onsdagsmorgonen fattades beslutet att gängduon ska häktas i sin utevaro.
Iyas Noor Ahmed, 22.
Iyas Noor Ahmed, 22, och Sharaf Ahmed, 28.

Gängmedlemmarna Ilyas Noor Ahmed och Sharaf Ahmed dömdes i måndags till långa fängelsestraff för att ha gillrat en mordfälla i en gängkonflikt.

I ett uppmärksammat beslut valde tingsrätten att inte häkta dem – eftersom rätten ansåg att det inte fanns risk för fortsatt brottslighet.

Nu kör hovrätten över tingsrätten.

På onsdagsmorgonen fattades beslutet att gängduon ska häktas i sin utevaro.

I måndags dömdes Ilyas Noor Ahmed, 22, och Sharaf Ahmed, 28, till fängelse i åtta år och elva månader respektive sex år och tio månader för medhjälp till mordförsök i samband med hämnden för Adrianamordet.

Ilyas Noor Ahmed och Sharaf Ahmed kopplas till Rinkebygrupperingen Filterlösa grabbar, FLG, som i flera år varit involverade i det blodiga gängkriget runt Järvafältet.

Efter mordet på Adriana vid McDonald´s i Norsborg fick gängmedlemmarna från Rinkeby, enligt domen, uppdraget att locka fram de som i kriminella kretsar snabbt pekades ut som skyldiga. Hämnddådet skedde i form av en skjutning i Vällingby en månad efter mordet, i början av september 2020.

I Norsborg blev två gängkopplade män – Salim Safar och Matay Teymur – beskjutna.

Safar och Teymur har nu dömts till långa fängelsestraff för att ha beställt respektive utfört mordförsöket i Vällingby.

Glädjescener när männen släpptes

Ilyas Noor Ahmed och Sharaf Ahmed dömdes i samma mål men de släpptes redan i oktober förra året under pågående rättegång. Efter beslutet utspelades glädjescener utanför rättssalen och en av de släppta slet av sig tröjan i en segergest.

Åklagaren gjorde i samband med att rättegången avslutades ett nytt försök att få männen häktade med hänvisning till att det fanns risk att de skulle begå nya brott på fri fot.

Södertörns tingsrätt avfärdade det i domen.

”Ilyas Noor Ahmed har förvisso haft en central roll i själva utförandet men har inte varit drivande i att mordförsöket skulle komma att genomföras. Det går därför inte att slå fast att det finns en risk för fortsatt brottslighet. Begäran om häktning ska därför avslås”, konstaterade tingsrätten och kom till samma slutsats om Sharaf Ahmed.

Beslutet överklagade av åklagare Ida Arnell som på tisdagen sa:

– Vad jag minns har jag inte tidigare varit med om att någon som döms för den här typen av brott i gängmiljö inte blir häktad på grund av återfallsrisk. Jag menar att det finns en stark risk för återfall i brott för båda två.

Hovrätten river upp beslutet

På onsdagsmorgonen revs tingsrättens beslut upp av Svea hovrätt.

”Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten, med beaktande av vad som framgår av tingsrättens dom, att det finns risk för att Sharaf Ahmed fortsätter sin brottsliga verksamhet”, konstaterar hovrätten och kommer till samma slutsats om Ilyas Noor Ahmed.

Beslutet innebär att de två gängmedlemmarna nu är häktade i sin frånvaro och efterlysta.

– Jag kan konstatera att hovrätten beslutat de här två personerna ska vara häktade, säger åklagare Ida Arnell.

Har polisen hittat personerna?

– Jag har inte fått besked om det, säger Arnell, vid 15-tiden på onsdagen.

Uppdraget att männen ska gripas har gått till polisen och åklagaren ska underrättas direkt. Hon ska i sin tur underrätta domstolen som då ska hålla en ny förhandling med personen på plats.

Sharaf Ahmed har dubbelt medborgarskap och är även medborgare i Somalia. Ilyas Noor Ahmed är enbart medborgare i Storbritannien.

Ilyas Noor Ahmed försvarsadvokat Anwar Osman säger ”inga kommentarer” på frågan om hans klient kommer att inställa sig.

Sharaf Ahmeds försvarsadvokat Sebastian de Ciutiis säger att han och hans klient avser att överklaga häktningen och att inställa sig. Han har dock inte svarat på om Sharaf Ahmed avser att inställa sig före eller efter en sådan prövning. 

Strömmers hårda ord om gängkriminella

Justitieministern: ”De ska betraktas som terrorister”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.