Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Våldtog på Finlandsfärja – slipper nu fängelsestraff

Så ser lagen kring våldtäkt ut i Sverige
Övergreppet inträffade på en av Viking Lines Finlandsfärjor.
Foto: JOCKE BERGLUND

Mannen dömdes till fängelse för att ha våldtagit en kvinna på en Finlandsfärja. 

Han började aldrig avtjäna sitt straff och nu slipper han eftersom det preskriberats.

Händelsen inträffade på Viking Lines båt Mariella i januari 2012 och mannen dömdes senare samma år för våldtäkt.

Tingsrätten friade och hänvisade till bristande bevisning, men hovrätten fällde. Den senare instansen menade att mannen inte var trovärdig och de uppgifter han lämnat motsägelsefulla. Offrets berättelse talade i stället för att en våldtäkt hade ägt rum, resonerade hovrätten.

Straffet blev ett och ett halvt års fängelse. Enligt rätten var gärningens egentliga straffvärde två och ett halvt år fängelse, men eftersom mannen var 19 år vid tillfället fick han ett års straffrabatt.

Fängelsestraffet preskriberat

Mannen började aldrig avtjäna sitt straff – och nu slipper han efter att ha hållit sig undan i tio år. Det framgår av en handling från Kriminalvården. 

Påföljden har bortfallit genom preskription eftersom domen inte har börjat verkställas inom tio år från det domen vann laga kraft.

Mannen förnekade brott under rättsprocessen och uppgav att han inte mindes det inträffade på grund av kraftig berusning.

Mannen, som är medborgare i Somalia, kom till Sverige 2010 och var skriven i Motala i samband med rättsprocessen. Åklagaren yrkade inte på utvisning. Enligt Skatteverket är mannen registrerad som försvunnen sedan sommaren 2018.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.