Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Våldtäktsutredning mot Paolo Roberto läggs ner

Roberto får strafföreläggande och dagsböter om 15 000 kronor för sexköp – våldtäktsutredningen läggs ner.
Paolo Roberto.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Paolo Roberto i köket på TV4.
Paolo Roberto.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Tv-stjärnan Paolo Roberto avslöjades i våras med att ha köpt sex.

En förundersökning om oaktsam våldtäkt inleddes och Roberto sparkades från TV4 och köptes ut ur livsmedelsbolaget uppkallat efter honom själv.

Nu läggs utredningen ner.

För sexköpet som Roberto redan erkänt bötfälls han 15 000 kronor.

Det var i maj som tv-stjärnan Paolo Roberto togs av polis efter att ha köpt sex.

På kort tid förlorade Roberto en lång rad jobb och uppdrag. Han fick bland annat sparken från TV4 och när både Coop och Ica meddelade att man inte längre skulle ta in varor från märket ”Paolos” köptes han ut från bolaget för 126 kronor.

Byggvaruhuset K-Rauta stoppade en reklamkampanj med Paolo Roberto.

– Så fort vi fick vetskap om det brott Paolo begått och erkänt så var beslutet att avsluta detta samarbete väldigt enkelt, sa Erik Öhlin, operativ chef för K-Rauta i samband med beskedet.

Hans advokat Thomas Martinson har tidigare sagt att Roberto utsatts för ett ”omänskligt drev”.

– Vad gäller sexköpet har han ju redan erkänt så det är ju klart, vad gäller det andra, oaktsam våldtäkt, har han ju inte delgivits misstanke, men om han gör det kommer han förneka brott, har advokaten tidigare sagt till Dagens Juridik.

”Hittar något sätt att förstöra det”

Efter sexköpet trädde Roberto fram i en intervju med TV4 och sa att han var djupt ångerfull över sina handlingar:

– Att man köper en annan kvinnas kropp. Säkert någon som är dittvingad. Hon är ju inte där för att det är jättetrevligt.

På TV4:s fråga om ”hur det gick till” svarade Paolo Roberto:

– Jag har en sån grej i livet, att när det går bra för mig – jag har aldrig mått så bra, aldrig varit så lycklig, livet blommar – då hittar jag alltid något sätt att förstöra det. Det har varit olika typer; det har varit våld, väldigt mycket våld, och den här gången lyckades jag hitta det som jag tycker egentligen är det smutsigaste som finns. För att på något sätt döva det här hålet som finns hos i mig.

Paolo Roberto.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Utredning läggs ner

Uttalandet om att kvinnan kan ha varit ”dittvingad” ansåg flera experter kunde utgöra oaktsam våldtäkt. En förundersökning inleddes men Roberto blev aldrig delgiven misstanke. Under månaderna som gått har han inte heller kallats till förhör.

Under tiden har Roberto hunnit starta ett nytt bolag som säljer Italien-inspirerade livsmedel som pasta och olivolja. Samtidigt har han kontinuerligt uppdaterat sina 160 000 följare på Instagram med träningsvideos.

Nu har utredningen nått sin ände. På fredagen fattade åklagare Paulina Brandberg beslut om att lägga ner utredningen.

Anledningen är att polis och åklagare inte lyckats nå den aktuella kvinnan, trots att man bland annat tagit hjälp av myndigheter i Rumänien.

”Kommer inte kunna nå henne”

– Nu är min bedömning att vi inte kommer att kunna nå henne och då har jag beslutat att lägga ner förundersökningen, säger åklagare Paulina Brandberg.

Uttalandena i TV4 är inte tillräckligt underlag för att döma någon för oaktsam våldtäkt, menar hon.

– Han lämnade vissa uppgifter i intervjun men det avgörande är om det rent objektivt skett något mot den här kvinnans vilja. Oavsett om han tror att det är så, så behöver det inte vara så. De objektiva förutsättningarna måste finnas på plats, säger åklagaren.

Efter beskedet uppdaterade Paolo Roberto sin Instagram med ett inlägg med budskapet att livet har sina toppar och dalar.

Paolo Roberto i TV4-intervjun.

Nya detaljer om sexköpet

Paolo Roberto får strafföreläggande och dagsböter om 15 000 kronor.

Utredningshandlingar som tidigare legat under sekretess visar att Roberto anlände till lägenhetshuset i centrala Stockholm klockan 19.32 på kvällen den 14 maj.

Vidare framgår bland annat att Paolo Roberto berättat att han betalade 1500 kronor – tre 500-lappar – för 30 minuters sex. ”På frågan om vad som hände efter att Roberto betalat kvinnan svarar han att de hade sex med varandra(…)”, står att läsa.

I utredningshandlingarna framkommer också nya detaljer om hur det gick till när Paolo Roberto avslöjades.

Robertos förklaringar innan erkännandet

En polis som befann sig inne i trapphuset såg en ”mansperson” åka hiss upp till den aktuella lägenheten.

25 minuter senare kom denne person – Paolo Roberto – ut och ”halvsprang” ner för trapporna.

”Jag börjar gå ner för trapporna och mannen springer förbi mig”, skriver polisen.

På väg ut stoppades Paolo Roberto av polis.

”Mannen är mycket nervös och kan inte svara på vem han har varit hos i trapphuset utan säger först att det varit en tinderdejt men ändrar sig sedan och säger att det är en italiensk vän”.

Senare samma kväll erkände Paolo Roberto köp av sexuell tjänst.

Utredningen om sexköpshärvan pågår fortfarande. Tre personer sitter frihetsberövade misstänkt för grovt koppleri och ytterligare en misstänkt hallick är häktad i sin utevaro.

Paolo Roberto togs när han lämnade en adress på Östermalm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Se också:

Relationen mellan Paolo Roberto och Elin Härkönen tog hastigt slut i våras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.