Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Våldet stegrar – familjerna är gängens nya måltavlor

Kim Malmgren: Dåden i Alby och Tullinge skiljer ut sig.
Foto: BLÅLJUSBILDER/TT / BLÅLJUSBILDER TT NYHETSBYRÅN
Foto: BLÅLJUSBILDER / BLÅLJUSBILDER TT NYHETSBYRÅN

Timmar efter att 25-årige Adem Sarihan pekats ut som misstänkt för en skjutning i programmet Efterlyst blev en närstående till honom skjuten till döds.

Följande natt mördades en mamma och en flickvän till en man som umgåtts med gängkriminella, i ett branddåd i Alby.

Den här veckan tar Krimrummet upp förskjutningen i gängmiljön – där familjen har blivit den nya måltavlan.


Lyssna på hela avsnittet i spelaren nedan.

https://embed.pod.space/player?episode=krimrummet/maltavla-familj&theme=spaceblue

I januari svepte våldsvågen över Stockholm. Drygt 30 våldsdåd – skjutningar och sprängningar – skedde på kort tid.

I våldsvågen kunde man skönja en ny trend. Många av dåden var inte direkt riktade mot personer i den gängkriminella miljön – utan mot deras anhöriga. Familjemedlemmar fick sina bostäder beskjutna och handgranater detonerade utanför deras portar.

I januari ledde inte något av dåden till att anhöriga till gängkriminella fick några allvarliga fysiska skador. I detta avseende har våldet stegrats ytterligare den senaste veckan.

I torsdagens program av TV3-programmet Efterlyst gick polisen ut med information om att 25-årige Adem Sarihan jagas för en skjutning riktad mot anhöriga till den ”Kurdiska räven” Rawa Majid.

Några timmar senare mördades en närstående till Adem Sarihan i Tullinge. Mordoffret var en ostraffad man i 50-årsåldern.

Följande natt utsattes en lägenhet i Alby för ett brandattentat. En man i 20-årsåldern som enligt uppgifter har umgåtts med gängkriminella är skriven på adressen men var inte hemma vid tidpunkten. Det var däremot hans mamma och hans 17-åriga flickvän. De två kvinnorna dog båda i branden.

Veckans avsnitt av Krimrummet handlar om att familjen till synes har blivit den nya måltavlan i gängkonflikterna. Gäst är Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult.


Lyssna på tidigare avsnitt av Krimrummet

Krimrummet leds av Expressens reporter Kim Malmgren.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.