Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utpekad polismördare gripen i Sverige

Berättar för Expressen: ”Det var självförsvar”. Klipp från november 2022.
Polismannen som mördades syns till vänster i bild – den misstänkte mördaren står till höger.
Foto: Polis

Ett polismord i Pakistan ser nu ut att klaras upp i Sverige efter att en misstänkt gripits i norra Stockholm.

En man från Järfälla har häktats för mordet som fångades på film.

I slutet av november sköts en polisman ihjäl i Karachi i Pakistan. En film från mordplatsen visar hur mannen från Järfälla, som både är svensk och pakistansk medborgare, står vid sin stora svarta bil. På andra sidan av bilen står en polisman.

Båda männen har vapen i sina händer och plötsligt blir det skottlossning.

Polismannen dör och Järfällamannen flyr från platsen.

I Pakistan får polismordet stor uppmärksamhet och mannen blir efterlyst både för mord och terrorism. Övervakningsfilmen som fångar mordet på film sprids i pakistanska medier och hans ansikte är överallt i nyhetsrapporteringen.

Mannen: Sköt i självförsvar

Han lyckas ändå fly till Sverige.

Expressens Nina Svanberg träffade mannen och hans fru efter att han kommit hem till Sverige. Han uppgav då att han skjutit i självförsvar och att han hade licens för pistolen som han hade med sig i bilen.

Polismannen som mördades syns till vänster i bild – den misstänkte mördaren står till höger.
Foto: Polis

I närmare ett halvår har han varit på fri fot samtidigt som svensk polis genomfört en egen mordutredning.

Eftersom Pakistan har dödsstraff, som också verkställs, har det inte varit aktuellt att lämna ut mannen. Pakistan har inte heller begärt honom utlämnad.

Nu häktad i Sverige för mord

Förra måndagen fattade senioråklagare Charlotta Stege Unger vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet beslut om att anhålla den misstänkta polismördaren i sin frånvaro.

I den svenska mordutredningen hade då tillräckligt med bevis samlats in från Pakistan för att åklagaren skulle kunna gå vidare i en svensk rättsprocess.

– Vi har samarbetat med pakistansk polis i utredningen och kommer fortsätta att göra det, säger Stege Unger.

Dagen efter efter att mannen blivit anhållen i sin frånvaro greps mannen i norra Stockholm och han begärdes häktad. Senare i veckan fattade Attunda Tingsrätt beslut om att han ska häktas som misstänkt för mord i Karachi i Pakistan i november förra året.

Han häktades eftersom det finns risk för att han flyr från Sverige när mordanklagelserna även utreds här och att han kan försvåra mordutredningen om han inte är häktad med restriktioner att kontakta omvärlden.

Mannen nekade till brott vid häktningsförhandlingen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.